ARBEIDSDUUR - 11.07.2024

Ook nachtdiensten draaien kent regels

In veel sectoren is ’s nachts werken een normale gang van zaken. Maar wat zijn daar nu ook alweer de regels voor?

Vanaf wanneer sprake van nachtwerk?

Onder nachtwerk wordt verstaan als een werknemer minimaal één uur werkt tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Let op.  Dit hoeft niet aan een stuk door te zijn. In een café om 00.30 uur pauze nemen en dan nog om 01.00 uur een half uurtje werken, is dus ook nachtwerk. Dit geldt ook voor oproepdiensten: tweemaal een half uur per nacht is ook nachtwerk.

Wat er wel en niet mag

Voor het draaien van nachtdiensten gelden er allerlei regels. Let op.  Deze gelden ook als u als zzp’er werkt of als u deze inhuurt.

De belangrijkste regels op een rijtje

  • Een nachtdienst mag maximaal tien uur duren. Tip.  Wordt er incidenteel ’s nachts gewerkt, dan mag er twaalf uur gewerkt worden. Dat mag dan maximaal vijf keer per twee weken en 22 keer per jaar.
  • In 16 weken mag er maximaal 36 nachten gewerkt worden. Let op.  Dat kan via de cao of via een bedrijfsregeling anders geregeld zijn/worden. Het maximum aantal diensten is 117 per jaar en zeven diensten achter elkaar per jaar (acht bij uitzondering). Tip.  Als het echt nodig is, dan mogen er dat ook 140 zijn, maar dan moet de werknemer daar zelf bij de Nederlandse Arbeidsinspectie toestemming voor vragen.
  • Bij minder dan 16 keer per 16 weken nachtdienst mag er in deze 16 weken niet meer dan gemiddeld 48 uur per week gewerkt worden.
  • Bij meer dan 16 keer per 16 weken nachtdienst mag er in deze 16 weken niet meer dan gemiddeld 40 uur per week gewerkt worden.

Nachtdienst eindigt na 02.00 uur. Dan is minimaal 14 uur rust verplicht. Hooguit één keer per week mag de rusttijd acht uur duren, maar alleen als het werk dat nodig maakt.

Nachtdienst eindigt voor 02.00 uur. Dan is minimaal elf uur rust verplicht.

Na een reeks van drie nachtdiensten. Minimaal 46 uur of meer rust achter elkaar is dan verplicht.

Toestemming. Zijn de werkzaamheden alleen maar ’s nachts mogelijk, dan kun u uw werknemer toestemming aanvragen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie voor vaste (permanente) nachtarbeid (toestemming ontheffing permanente nachtarbeid - https://portaal.nlarbeidsinspectie.nl/ontheffingnachtarbeid ). Bij toestemming geldt dan maximaal 20 nachtdiensten per vier weken (260 per jaar).

Voor meer informatie over de Arbeidstijdenwet, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 7.

Uitzonderingen en aanvullingen

In sommige cao’s zijn er uitzonderingen afgesproken. Bovendien gelden er uitzonderingen en aanvullende regels voor bepaalde beroepen en sectoren. Denk aan bijv. brandweermannen, de horeca, de zorgsector en de vervoersector.

Vindplaats uitzonderingen. Deze zijn te vinden in de brochures Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit ( https://bit.ly/3yCmFfL ). Tip 1.  Start u, al dan niet tijdelijk, met nachtdiensten, check dan wat voor uw situatie en voor uw sector de precieze regels zijn en overleg eventueel met de arbeidsinspectie. Tip 2.  Download de Arbeidstijdenwet ( https://bit.ly/3R0ErQj ). Tip 3.  Neem nachtwerk op in uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en wijs uw werknemers op de risico’s van nachtwerk en de maatregelen die u treft om deze te verminderen.

Er is sprake van nachtwerk als er tussen 00.00 en 06.00 uur in totaal meer dan één uur gewerkt wordt. Voor nachtwerk gelden er veel regels en er zijn voor veel beroepen en sectoren uitzonderingen. Check wat voor uw situatie de regels zijn. Neem nachtwerk op in uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01