2024 -
April
INCASSO - 24.04.2024
U ontvangt een aanmaning, wat altijd te doen?
U ontvangt een aanmaning: een incassobrief. Terecht of onterecht. Hoe moet u hierop reageren? Hoe speelt de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) die 1 april 2024 is ingegaan, hier nog een rol in?
ERFBELASTING - 24.04.2024
Wel of geen rente over de kindsdelen?
Over de vorderingen van de kinderen (de kindsdelen) mag rente worden berekend. Maar dat heeft effect op de erfbelasting na eerste en tweede overlijden. Hoe maakt dat verschil? Wat is goed om te weten?
NIEUWBOUW - 23.04.2024
Aannemer aansprakelijk voor verkeerd aangelegd pad
Bij de koop van een bouwperceel kan de maatvoering soms afwijken van de feitelijke situatie. Daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. Maar wat als er een deel van een pad over het perceel is aangelegd? Valt dat ook onder de maatvoering?
VERZEKERINGEN - 23.04.2024
Verzekeren van bouw- en montagerisico’s
Als aannemer, installatiebedrijf of klussenbedrijf bent u meestal praktisch bezig. Toch is het goed om ook oog te hebben voor de risico’s van uw vak, want deze zijn best groot. Waar moet u aan denken?
UW RAADSMAN - 23.04.2024
Samen met een vriend(in) een huis kopen
Voor jonge mensen is het moeilijk om een huis te kopen. Zeker voor alleenstaande starters is het in veel plaatsen bijna onmogelijk om alleen een huis te kopen. Kopen samen met een goede vriend(in) kan dan een oplossing zijn.
AAN- EN VERKOOP - 23.04.2024
Makelaar koopt pand van eigen cliënt
De rechter moest onlangs beoordelen of er bij de aankoop van een pand door een makelaar van zijn eigen cliënt, sprake was van misbruik van omstandigheden. In dat geval zou de koopovereenkomst vernietigbaar zijn. Hoe zit dat?
BURENRECHT - 23.04.2024
Geen onrechtmatige hinder door ijzerverwerking in achtertuin
Buren mogen elkaar geen onrechtmatige hinder bezorgen. Maar niet elke hinder is ook meteen onrechtmatig. Waarvan is dat afhankelijk? Hoezo spelen plaatselijke omstandigheden een rol? Wat speelde er onlangs bij de rechter?
GEMEENTE - 23.04.2024
Sluitingen drugspanden door burgemeesters onder de loep
De Opiumwet stelt burgemeesters in staat om een pand te sluiten als er drugshandel en/of drugsproductie plaatsvindt. Uit onderzoek blijkt echter dat burgemeesters hier soms te gemakkelijk gebruik van maken. Hoe zit dat?
BOUWRECHT - 23.04.2024
Oppassen met risicovolle werkzaamheden
Het werk moet door een aannemer zorgvuldig worden uitgevoerd. Desondanks kan er daardoor toch schade voor derden optreden. Wie is er dan aansprakelijk?
APPARTEMENTSRECHTEN - 23.04.2024
Besluit VvE tot aansluiten warmtenet, is dit bindend?
De investering in een warmtenet voor een appartementencomplex is geen sinecure. Daar is veel geld mee gemoeid. Als een Vereniging van Eigenaars (VvE) daartoe besluit, is dat besluit dan bindend? Moeten alle eigenaren daar dan in mee?
SUBSIDIE - 23.04.2024
Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) weer aan te vragen
Wilt u een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen aanschaffen (kopen of leasen), dan kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze regeling is zowel bedoeld voor ondernemers als voor non-profitinstellingen.
PERSONEELSBELEID - 18.04.2024
Goede offboarding rendeert bij vertrekkende werknemer
Goed afscheid nemen van vertrekkende medewerkers is net zo belangrijk als het welkom heten van nieuwe collega’s. Zogenoemde ‘offboarding’ dat verdergaat dan het afwikkelen van praktische zaken, loont. Waarom?
BELASTINGDIENST - 18.04.2024
Welke tijdvaktabel toepassen?
Uit een peiling van de Belastingdienst op het Forum Salaris over het onbetaald ouderschapsverlof en tijdvaktabel gaf slechts 9% het juiste antwoord ...
PERSONEELSBELEID - 18.04.2024
Haal schulden van uw werknemer uit de taboesfeer
Medewerkers met schulden zijn minder productief en in veel gevallen frequenter en lang(er) ziek. Hoe kunt u als werkgever, los van de menselijke maat, medewerkers met financiële sores ondersteunen?
PERSONEELSBELEID - 18.04.2024
Als het weer tijd is voor de functioneringsgesprekken …
Veel bedrijven plannen in juni van het begin van het jaar de beoordelingsgesprekken en halverwege het jaar de functioneringsgesprekken. Hoe laat u zo’n functioneringsgesprek zo optimaal verlopen?
VEILIGHEID - 18.04.2024
Kent u de risico’s als uw werknemers werken met AI?
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft snel zijn intrede gedaan in de maatschappij. Veel bedrijven gebruiken het al op de een of andere manier. Er zitten echter ook risico’s aan het gebruik ervan. Waar moet u op letten en wat moet u doen?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 16.04.2024
Aandeelhoudersregister goed bewaren
Bij de oprichting van uw BV heeft u van de notaris ook een aandeelhoudersregister ontvangen. In de praktijk blijkt dat boekje vaak in de vergetelheid te zijn geraakt. Dat kan echter vervelende gevolgen hebben. Hoe zit dat?
EIGEN WONING - 16.04.2024
Hypotheekrenteaftrek bij hoogste inkomen niet altijd voordelig
Het is weer tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. De aftrek van hypotheekrente voor de eigen woning toepassen bij de partner met het hoogste inkomen, is tegenwoordig niet altijd meer het meest gunstig. Hoe zit dat?
PRIVÉ - 16.04.2024
Geen erfbelasting na aangaan huwelijkse voorwaarden
Het aangaan van huwelijkse voorwaarden is geen schenking en leidt ook niet tot de heffing van erfbelasting. Dat is volgens de Hoge Raad slechts anders als er sprake is van fraus legis. Wanneer is dat het geval? Wat speelde er?
BTW - 16.04.2024
Btw verlegd en opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden
Er bestond al enige tijd onduidelijkheid over de opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden in situaties waarin een natuurlijk persoon werkzaamheden verricht had en daarvoor een factuur met btw verlegd uitreikte (hierna: btw-verlegd situaties).
PERSONEEL - 16.04.2024
Hoger nettoloon vakantiekrachten
Veel bedrijven maken in de vakantieperiodes gebruik van vakantiekrachten. Als u gebruikmaakt van studenten of scholieren, geldt er een aantal bijzondere regels.
FISCOTIP - 16.04.2024
Cafetariaregeling voordelig voor werknemer en werkgever
Met een cafetariaregeling kunt u voldoen aan de individuele wensen van uw werknemer, terwijl u er als werkgever ook nog eens voordeliger mee uit kunt zijn. Op welke aspecten moet u wel letten en wat is het voordeel?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 16.04.2024
Btw-schulden en aansprakelijkheid bestuurder
De Hoge Raad heeft onlangs vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie over de aansprakelijkheid van de bestuurder(s) voor de btw-schulden van de BV.
Privé - 16.04.2024
Gunstige regels in box 3 voor particuliere kunstbezitters
Kunst is vrijgesteld in box 3, tenzij deze voornamelijk een belegging is. Het is aan de Belastingdienst om dit te bewijzen. Het komt maar incidenteel voor dat de Belastingdienst deze discussie (met succes) aangaat. Is de aanschaf van kunst iets voor u?
BEDRIJFSOPVOLGING - 16.04.2024
Geen terugwerkende kracht bedrijfsopvolgingsregeling
Door een goede planning kan box 3-vermogen worden omgezet in ondernemingsvermogen. Hierdoor kan er inkomsten- en erfbelasting worden bespaard. Maar ondanks deze planning pakte dit toch niet helemaal goed uit.
WERKKOSTENREGELING - 15.04.2024
Koffiebeker werknemer belastingvrij
Plastic bekers op de werkvloer mogen sinds 1 januari 2024 niet meer. Als u werknemers een koffiebeker verstrekt, kan dat belastingvrij, zegt de fiscus. Hoe dan?
ERFBELASTING - 15.04.2024
Erfbelasting besparen door opvullegaat
Het voorkomen of beperken van de heffing van erfbelasting is een belangrijke reden om een testament op te stellen. Maar dat kan ook met een opvullegaat. Wat zijn de fiscale voordelen?
AFTREKBARE KOSTEN - 15.04.2024
Opgelet bij kosten boetes en dwangsommen: aftrekbaar?
Kosten van boetes en dwangsommen zijn niet aftrekbaar van de winst. Onlangs is verduidelijkt wanneer dit het geval is, hoe het zit met kosten die met de boete en dwangsom samenhangen en de kosten van bijv. juridische medewerkers.
EIGEN WONING - 15.04.2024
Fiscaal verschil bouw- en verbouwdepot
Als u een nieuwbouwwoning koopt of een bestaande woning gaat verbouwen, wordt er vaak gewerkt met een bouw- of verbouwdepot. Wat is het fiscaal verschil?
AUTO VAN DE ZAAK - 15.04.2024
Juiste bijtelling bij wisselen van auto van de zaak
Als aan u of uw personeel een auto van de zaak ter beschikking staat, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Maar met name als in de loop van het jaar (tijdelijk) van auto wordt gewisseld, gaat het vaak mis. Waar moet u dan op letten?
INKOMSTENBELASTING - 15.04.2024
Huuropbrengsten in box 1 of box 3?
Bij de huidige woningschaarste is met de verhuur van woningen best goed te verdienen. Maar zijn dergelijke opbrengsten nu belast in box 1 of in box 3? Waar hangt dit van af en hoe oordeelde de rechter onlangs?
INKOMSTENBELASTING - 12.04.2024
Woning tandarts ondernemingsvermogen
Een tandarts en de inspecteur liggen met elkaar in de clinch over de vermogensetikettering van een woning die mede zakelijk wordt gebruikt. Het hof volgt de inspecteur in zijn standpunt dat de woning privévermogen was. Waarom?
PERSONEEL - 11.04.2024
Inhuur van buitenlandse seizoensarbeiders via een uitzendbureau
In de agrarische sector is seizoensarbeid van onschatbare waarde. Tegelijkertijd kent seizoensarbeid allerlei juridische valkuilen. Waar moet u bijv. op letten bij het inhuren van tijdelijke buitenlandse werknemers via een intermediair?
BOER EN BEDRIJF - 11.04.2024
Gecombineerde Opgave 2024 uiterlijk 15 mei indienen
U kunt uw Gecombineerde Opgave 2024 (GO) tot en met 15 mei indienen bij RVO.nl. Met de GO meldt u onder andere uw GLB-subsidies aan. Meld ook uw ecoactiviteiten die u dit jaar wilt uitvoeren, aan. Het belang van een juiste en tijdige indiening is groot.
PACHT - OPVOLGING - 11.04.2024
Verpachter moet indeplaatsstelling van zoon van pachter toestaan
Een pachter kan een vordering instellen dat zijn zoon voortaan in zijn plaats als pachter optreedt. Dat wordt door de rechter naar billijkheid beoordeeld. Maar wat houdt dat in? Wat staat daarover in de wet? Wie moet wat bewijzen? Wat zegt de rechter?
PERSONEEL - 11.04.2024
Digitale Verklaring Omtrent het Gedrag vanaf 22 mei 2024?
De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt u straks digitaal in uw Berichtenbox ontvangen. Dit is een nieuwe manier om de VOG te ontvangen. De papieren VOG blijft bestaan. De mogelijkheid om de VOG digitaal te ontvangen wordt in fases uitgerold. Zo weet de uitvoerder zeker dat de systemen goed blijven werken. Op 22 mei 2024 is het digitaal ontvangen van een VOG voor iedereen mogelijk.
AFSCHRIJVING - 08.04.2024
Afschrijving bedrijfspand 2024 aangepast
De afschrijving op bedrijfspanden is per 2024 gewijzigd als gevolg van het Belastingplan 2024. Waar moet u rekening mee houden dit jaar?
ICT - 08.04.2024
Hoe zit het met het auteursrecht bij gebruik van AI?
Artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt zich op dit moment in een razend tempo. Nu het ook door iedereen kan worden gebruikt, brengt dit wel enige risico’s met zich mee, zoals inbreuk op het auteursrecht. Waar moet u op letten?
VERHUUR WONING - 08.04.2024
Nieuwe regels voor tijdelijke verhuur
Met ingang van 1 juli 2024 worden de regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte fors ingeperkt. Wat verandert er? Wat is er straks nog wel mogelijk?
AFTREKPOSTEN - 08.04.2024
Aftrek hypotheekrente na tijdelijke verhuur?
Onlangs heeft de Belastingdienst bekendgemaakt hoe het overgangsrecht inzake de aftrek van hypotheekrente geïnterpreteerd moeten worden als de eigen woning tijdelijk wordt verhuurd. Blijft aftrek dan wel mogelijk?
WOZ-WAARDE - 08.04.2024
Mag de gemeente het OZB-tarief zomaar verdubbelen?
De gemeentelijke heffingen rijzen hier en daar de pan uit. Maar mag een gemeente het tarief van de OZB zomaar verdubbelen? Zo nee, wat is dan wel toegestaan? Wat vond de rechter?
OVERDRACHTSBELASTING - 08.04.2024
Uitstel verhuizing kan extra overdrachtsbelasting kosten
Als u een woning koopt, dient u hierover overdrachtsbelasting te betalen. Welk tarief voor u geldt, hangt af van verschillende factoren. Onlangs kwam de vraag aan de orde of uitstel van verhuizing ook op het tarief van invloed is.
INKOMSTENBELASTING - 03.04.2024
Belangrijke uitspraak Hoge Raad over box 3 pas in augustus verwacht
Er lopen al een aantal jaren procedures over de belastingheffing in box 3. Dit voorjaar werd hierover een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad verwacht. De Hoge Raad heeft nu echter bekendgemaakt dat deze uitspraak niet voor augustus 2024 komt.