Alle domeinen

2024 - Februari

borg staan - 28.02.2024

Onzakelijke borgstellingen voor eigen BV

Dga’s stellen zich vaak borg voor schulden van hun BV of verbinden zich hoofdelijk door het medeondertekenen voor schulden van de BV.

deelnemingsvrijstelling - 28.02.2024

Nadere uitleg over oorzakelijk verband bij verkoopkosten

Kosten zijn pas onder de deelnemingsvrijstelling vallende verkoopkosten als er een rechtstreeks oorzakelijk verband bestaat tussen deze kosten en de verkoop van een deelneming.

resultaat uit overige werkzaamheden - 28.02.2024

Meer dan normaal vermogensbeheer

Werkzaamheden die samenhangen met de verkoop of verhuur van onroerend goed, zijn regelmatig een punt van discussie. Vallen de opbrengsten in box 3 (sparen en beleggen) of in box 1 (resultaat uit overige werkzaamheden)?

ontslagvergoeding - 28.02.2024

Ontslagvergoedingen in grensoverschrijdende situaties

De staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit van 15 december 2023 (Stcrt. 2023, 31183) nadere uitleg gegeven ten aanzien van belastingheffing over ontslagvergoedingen in grensoverschrijdende situaties.

excessief lenen - 28.02.2024

Wet excessief lenen: wat zijn schulden?

Heeft een ab-houder meer dan € 500.000 (2024) schulden aan zijn vennootschap? Dan is de ab-houder over het meerdere ab-heffing verschuldigd. In dit artikel staat het begrip ‘schulden’ centraal.

bedrijfsopvolging - 28.02.2024

BOR: in 2024 actie nodig?

Stapsgewijs versobert de staatssecretaris de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet 1956 en de Wet inkomstenbelasting 2001. Zijn de aangekondigde wijzigingen per 2025 een aanleiding om dit jaar versneld tot bedrijfsopvolging over te gaan?

ondernemer inkomstenbelasting - 28.02.2024

Keuze geruisloos doorschuiven te herzien?

Onder voorwaarden is het mogelijk om een onderneming geruisloos over te dragen aan de opvolger. Bij Hof Den Bosch stond de vraag centraal of op een eerder gedaan verzoek voor geruisloos doorschuiven kan worden teruggekomen.

belastingrente - 28.02.2024

Het is weer bijna 1 mei: denk aan de belastingrente

Rond deze tijd van het jaar moet er extra aandacht voor de belastingrente zijn, vooral in het kader van de IB en Vpb. Reden te meer omdat de rentepercentages per 1 januari 2024 sterk zijn verhoogd.

eigen woning - 28.02.2024

De eigen woning en de verhuisregeling

Via de verhuisregeling van artikel 3.111 lid 2 van de Wet inkomstenbelasting 2001 kan er in de IB-aangifte tijdelijk rente in aftrek worden gebracht voor de oude en de nieuwe woning. Ook als de oude woning niet gelijk te koop wordt gezet.

auto van de zaak - 28.02.2024

Mijn auto is vijf jaar oud, wat nu?

Nu men vaak langer doorrijdt met een auto van de zaak, rijst de vraag hoe dat fiscaal eigenlijk zit. Simpel afgaan op wat een salarispakket of aangifteprogramma zegt, is niet altijd verstandig, blijkt in de praktijk.

omzetbelasting - 28.02.2024

Bij incidentele handel in exclusieve auto’s is BV btw-ondernemer

Voor een incidentele prestatie is iemand geen btw-ondernemer. Dit ligt anders als er regelmatig prestaties worden verricht tegen een vergoeding waarbij meer inspanning moet worden geleverd om tot verkoop over te kunnen gaan.

werkruimte - 28.02.2024

Geen btw-aftrek voor bouw zolder ondanks verhuur aan BV

Voor btw-aftrek moet er een rechtstreeks en onmiddellijk verband bestaan tussen de bouw en het gebruik voor btw-belaste doeleinden.

verleggingsregeling - 28.02.2024

Btw-verleggingsregeling schoonmaken

Met de btw-verleggingsregeling wordt de btw betaald door degene die de prestatie afneemt.

LEVENSTESTAMENT - 28.02.2024

Medische volmacht goed geregeld in het levenstestament?

In het levenstestament kan er een volmacht worden gegeven om namens de volmachtgever te handelen op zakelijk gebied. Ook kan er in het levenstestament een medische volmacht worden gegeven. Wat is goed om te bespreken?

LEVENSTESTAMENT - 28.02.2024

Euthanasieverklaring wel of niet in het levenstestament?

De wens tot euthanasie moet schriftelijk worden vastgelegd. Dat kan op verschillende manieren. Wat is het nadeel van een euthanasieverklaring in een levenstestament? Wat is goed om te weten?

ONDERNEMING - 28.02.2024

B Corp-certificering: weer een verplichting erbij?

Met een B Corp-certificaat kunt u aantonen dat uw onderneming duurzaam heel goed bezig is. Dat is niet verplicht. Maar wat is het en waarom zou u hier geld in steken? Zijn er alternatieven om te laten zien dat u ‘groen’ bezig bent?

FINANCIERING - 28.02.2024

BMKB-Groen als borgstellingskrediet bij verduurzaming

Om ondernemers te helpen om hun onderneming te verduurzamen, is er binnen de BMKB een groen luik: de BMKB-Groen. Wat moet u weten?

FINANCIERING - 28.02.2024

Hoe zit dat met hypotheekfraude?

In de media duiken regelmatig verhalen op over hypotheekfraude. Daarvan kan al snel sprake zijn. Hypotheekverstrekkers stellen tegenwoordig enorm veel vragen en een ongeluk zit daarbij in een klein hoekje. Hoe voorkomt u problemen?

BOUWRECHT - 28.02.2024

Schade door graafwerkzaamheden, aannemer is niet aansprakelijk

Graafwerk moet worden uitgevoerd volgens de richtlijn CROW 500. Als er geen kabels of leidingen worden aangetroffen en er ontstaat desondanks schade, is de aannemer/grondroerder dan automatisch aansprakelijk? Wat zegt de rechter?

AAN- EN VERKOOP - 28.02.2024

Mag makelaar aansprakelijkheid uitsluiten?

Door de brancheorganisaties van makelaars is de plicht opgelegd om de meetinstructie te hanteren bij verkoop. Wat als de makelaar zich daar niet aan houdt?

WONINGHUUR - 28.02.2024

Tijdelijke verhuur wordt per 1 juli 2024 ingeperkt

Maakt u vaak gebruik van de mogelijkheid om tijdelijk een huurcontract voor woonruimte te sluiten zonder huurbescherming? Dan is het goed om te weten dat de mogelijkheden om woonruimte tijdelijk te verhuren fors worden ingeperkt. Hoe zit dat?

AAN- EN VERKOOP - 28.02.2024

Wat als de levering vertraagd is?

In de koopovereenkomst van een woning wordt de datum van de eigendomsoverdracht bij de notaris (de leveringsdatum) vastgelegd. Wat nu als om wat voor reden dan ook er geen levering van de woning kan plaatsvinden?

FINANCIERING - 28.02.2024

De mogelijkheden van een familiehypotheek

Nu de zogenaamde ‘jubelton’ in 2024 is afgeschaft, kan de familiehypotheek een mogelijkheid voor ouders zijn om hun kinderen financieel te steunen bij het kopen van een woning. Wat houdt dit in en wat zijn de mogelijkheden?

BOUWRECHT - 28.02.2024

De Wkb is in werking getreden per 1 januari 2024, gebruik de nieuwe algemene voorwaarden in de bouw

De Algemene Voorwaarden voor Aanneming (AVA) voor werken waarbij er geen directievoerder wordt aangesteld, zijn aangepast. Daarbij is ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) verwerkt. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

RUIMTELIJKE ORDENING - 28.02.2024

Alternatieven mogelijk voor een bouwplan?

Nederland heeft een grote woningopgave. In bestaande woonwijken moet daardoor verdicht worden. Omwonenden zijn het daar vaak niet mee eens en stellen dat er alternatieven mogelijk zijn. Hierover deed de Raad van State onlangs een uitspraak.

IN DE KIJKER - 28.02.2024

Leegstandbeheer: huur of bruikleen?

Als een pand ter voorkoming van leegstand aan tijdelijke bewoners in gebruik wordt gegeven, kan er discussie ontstaan of er sprake is van een huurovereenkomst. Hoe wordt hiermee in een kort geding bij de rechter omgegaan?

AAN- EN VERKOOP - 28.02.2024

Dwaling vanwege niet-gerealiseerde parkeerplaatsen?

De koper van een winkelpand is teleurgesteld in zijn verwachting dat de gemeente bij zijn pand parkeerplaatsen zou realiseren. De koper wil daarom de koopovereenkomst ontbinden wegens dwaling of bedrog. Hoe loopt dit af?

APPARTEMENTSRECHTEN - 28.02.2024

Subsidie voor verduurzaming voor VvE’s


SUBSIDIES - 26.02.2024

Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen (SLIM) in 2024 weer open!

Met de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen (SLIM) wil de overheid leren en ontwikkelen in het MKB stimuleren. Ook in 2024 wordt de SLIM-subsidie weer opengesteld. Wat moet u weten?

ZIEKTE - 23.02.2024

Een loonsanctie, ondanks opgevolgde adviezen bedrijfsarts!

Als de bedrijfsarts advies geeft bij de re-integratie van uw zieke medewerker, zult u vrijwel altijd het advies opvolgen. Maar ondanks dat kunt u na twee jaar van ziekte nog steeds een loonsanctie van het UWV krijgen. Hoe zit dat en is dat te voorkomen?

BUITENLANDSE WERKNEMER - 23.02.2024

Aanvraag A1-verklaring en werkvergunning, een update

De kennisgroep loonheffing van de Belastingdienst heeft een aantal kennisgroepstandpunten gepubliceerd inzake de kosten voor de aanvraag van een zogenaamde ‘A1-verklaring’ en de aanvraag van een verblijfs- en werkvergunning.

LOONADMINISTRATIE - 23.02.2024

Anoniementarief voor werknemer zonder vaste woonplaats?

Als u een werknemer in dienst neemt, bent u verplicht zijn naw-gegevens te registreren. Maar wat nu als een werknemer dakloos is en hij u dus geen vast woonadres kan verstrekken? Moet u dan altijd het anoniementarief toepassen?

STAGIAIRS - 23.02.2024

Meldpunt misstanden stages: wanneer oneigenlijk gebruik van stageovereenkomst?

Onlangs heeft CNV Jongeren, de jongerentak van de vakbond, een centraal meldpunt ingesteld waar misstanden rond stages kunnen worden gemeld. Wanneer is er sprake van oneigenlijk gebruik van een stageovereenkomst?

PERSONEELSBELEID - 23.02.2024

Leg spelregels gebruik ChatGPT op de werkvloer vast

AI, en met name ChatGPT, is niet meer weg te denken en nestelt zich in snel tempo ook in uw onderneming. Werknemers willen het graag gebruiken, maar ze moeten er wel goed mee omgaan. Hoe gaat u hiermee om?

WERKKOSTENREGELING - 23.02.2024

Aangeven eindheffing werkkostenregeling 2023


ziekte & re-integratie - 23.02.2024

Mag bedrijfsarts ook behandelen?

De bedrijfsarts wil dat een zieke werknemer zo snel mogelijk herstelt en beoordeelt of men ondanks de aandoening toch aan het werk kan. Hoever mag hij gaan?

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 23.02.2024

Voorkom dat plagen pesten wordt

Een grapje op zijn tijd moet kunnen. Maar wanneer een medewerker structureel voor gek wordt gezet op de werkvloer, is het niet grappig meer. Plagen wordt dan pesten, met alle gevolgen van dien. Hoe voorkomt u dat plagen pesten wordt?

KOSTENVERGOEDINGEN - 23.02.2024

Vergoeding verblijfskosten binnenlandse en buitenlandse dienstreizen 2024 toe- en afgenomen ten opzichte van 2023

Ambtenaren maken, net als werknemers van andere dan overheidswerkgevers, dienstreizen in het binnen- en het buitenland. De bedragen van de vergoedingen die zij ontvangen voor de kosten, staan sinds een aantal jaren in de cao Rijk.

MOBILITEIT - 23.02.2024

Rapportage werkgebonden personenmobiliteit uitgesteld

Als er meer dan 100 medewerkers bij uw bedrijf werken, bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke en het woon-werkverkeer van uw medewerkers, de zogenaamde ‘rapportageplicht personenmobiliteit (WPM). Wat doen?

LOON - 23.02.2024

Eerder aanwezig zijn op het werk en (te lange) rookpauzes, recht op loon?

Over werktijd is loon verschuldigd. Maar wat geldt er als werktijd? Als een werknemer bijv. verplicht een kwartier voor aanvang van zijn dienst aanwezig moet zijn of als hij veel lange rookpauzes neemt, heeft hij dan recht op loon over deze tijd?

SUBSIDIES - 20.02.2024

Aanvullende subsidieregeling voor sportaccommodaties

Bent u in gesprek met een sportvereniging voor de bouw of de verbouwing van een sportaccommodaties? Of misschien bent u wel actief als bestuurder van een sportclub? Dan is het goed dat u op de hoogte bent van de aanvullende BOSA-subsidie.

FISCALE WINST - 16.02.2024

Tellen studiekosten mee voor het urencriterium?

Voor een aantal fiscale faciliteiten geldt het zogenaamde ‘urencriterium’. U moet dan minstens 1.225 uur per jaar in uw bedrijf werken. Maar tellen ook studie-uren daarbij mee en zo ja, onder welke voorwaarden? Wat vond de rechter?

SUBSIDIE - 16.02.2024

In 2024 voor het laatst subsidie elektrische bedrijfsauto

Dit jaar kunt u voor het laatst de subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s aanvragen. Hoeveel is dat, wat zijn de voorwaarden, waar vraagt u de subsidie aan en op welke zaken moet u speciaal letten?

CORONAMAATREGELEN - 16.02.2024

Verbouwing van invloed op TVL?


BELASTINGDIENST - 16.02.2024

Sluiting ondernemersportaal fiscus per 1 juli 2024, stap tijdig over

Per 1 juli 2024 sluit het ondernemersportaal van de Belastingdienst definitief. Wat moet u weten?

INKOMSTENBELASTING - 16.02.2024

De zakelijke kostenaftrek voor de werkplek of werkkamer thuis in de eigen koopwoning

De zakelijke kostenaftrek leidt in de praktijk steeds weer tot misverstanden en verwarring. Daarom nu aandacht voor de zelfstandige werkruimte in de eigen koopwoning die tot uw privévermogen behoort. Wat weten velen niet?

PERSONEEL - 16.02.2024

Thuiswerkvergoeding 2024

Zoals u weet, mag u werknemers die thuiswerken, een vergoeding betalen. Hoe zijn deze onbelaste bedragen voor 2024?

PERSONEEL - 16.02.2024

Onbelaste vergoeding doorbetalen bij ziekte?

In sommige gevallen mag u uw personeel een vaste onbelaste kostenvergoeding geven. Maar mag u deze gewoon doorbetalen bij ziekte en zo ja, hoelang en welke voorwaarden gelden er?

HYPOTHEEK - 16.02.2024

Een op de zes huishoudens heeft een familiehypotheek, aldus onderzoek: wat kunt u met een familiehypotheek?

Maar liefst een op de zes huishoudens heeft een familiehypotheek. Meestal om meer geld te kunnen lenen dan bij een bank of verzekeraar. Er kan dan ook nog een fiscaal voordeel mee behaald worden. Hoe werkt zoiets?

RECHTSVORM - 16.02.2024

Is de BV nog wel zo aantrekkelijk?

De tarieven in de vennootschapsbelasting en in box 2 zijn fors gewijzigd. Is de BV nu minder aantrekkelijk? Want ook de faciliteiten voor zelfstandige ondernemers zijn flink uitgehold. Wat is het voordeel nog van een BV en waar hangt dit vooral van af?

SCHENKEN - 16.02.2024

Is schenken op papier in 2024 nog voordelig?

Bij een schenking op papier wordt de uitbetaling van de schenking uitgesteld. De schenker heeft hierdoor een schuld en de ontvanger krijgt een vordering. Hierdoor heeft deze schenking ook gevolgen voor de box 3-heffing. Hoe zit dit?

BTW - 16.02.2024

Btw terugvragen op thuisbatterijen

In sommige gevallen kan er btw teruggevraagd worden op thuisbatterijen, maar de btw-teruggave geldt niet voor iedereen. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 16.02.2024

Dit levert vergroening van uw bedrijfswagenpark op

Het vergroenen van uw wagenpark is kostbaar, maar biedt ook tal van financiële voordelen. Dat geldt zowel voor de personenauto, als voor de vracht- en bestelauto. Waarvan kunt u in 2024 nog profiteren en wat levert het op?

PRIVÉ - 16.02.2024

De voor- en nadelen van een familiehypotheek

In een tijd dat het voor starters steeds moeilijker is om een woning te kopen, komt het steeds vaker voor dat ouders of andere familieleden een handje helpen door het verstrekken van een lening. Wat zijn hier de fiscale voor- en nadelen van?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 16.02.2024

Gebruikelijk loon dga in concernverhoudingen

Veel bedrijven met een BV-structuur hebben een holdingstructuur waarbij er sprake is van (ten minste) een holding-BV en een of meer werkmaatschappijen. Wat betekent dit voor het gebruikelijk loon van de dga?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 16.02.2024

Handreiking Betalingsregeling in verband met corona

De Belastingdienst heeft een handreiking ontwikkeld over de betalingsregeling voor de coronabelastingschulden. De handreiking richt zich vooral op adviseurs, maar deze is ook voor u als ondernemer nuttig.

BTW - 16.02.2024

Dien de suppletie btw 2023 voor 1 april 2024 in

Als achteraf blijkt dat er te weinig btw is afgedragen of juist te veel btw is betaald, dan moet dit zo snel mogelijk gecorrigeerd worden met een btw-suppletieaangifte.

AUTO - 16.02.2024

Auto van de zaak of toch rijden met een eigen auto?

Regelmatig komt de vraag op wat nu eigenlijk voordeliger is, rijden met een auto van de zaak of met een eigen auto. Als uw werknemer of u kiest voor een eigen auto, is elektrisch rijden dan een voordelige keuze? Wat zijn de mogelijkheden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 16.02.2024

Nieuwe regels voor aangifte dividendbelasting

Met ingang van 1 januari 2024 is er een aantal wijzigingen ten aanzien van de aangifte dividendbelasting. Zo kunt u uw aangifte dividendbelasting digitaal doen en geldt er een nieuwe inhoudingsvrijstelling. Wat houden deze wijzigingen in?

ICT - 15.02.2024

Check of uw e-mails nog aankomen!

Google en Yahoo hebben onlangs hun beveiligingsmaatregelen aangescherpt. Er bestaat nu de kans dat uw e-mails naar Google- en Yahoo-accounts niet meer aankomen. Wat moet u weten?

TESTAMENT - 14.02.2024

Testament aanpassen na wijzigen omstandigheden

Als omstandigheden na het opstellen van het testament wijzigen, maar de testateur zijn testament niet aanpast op deze gewijzigde omstandigheden, kunnen er uitlegkwesties ontstaan. Is dat te voorkomen?

JAARREKENING - 14.02.2024

Grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontroles BV’s gaan wijzigen in 2024

Doordat de grensbedragen worden verhoogd door een besluit van de EU, zullen sommige ondernemingen in Nederland in een kleinere categorie vallen. Wat is de status daarvan?

PERSONEEL - 14.02.2024

Rouwverlof werknemer na overlijden van een dierbare?

Stel, een kind, de partner of een ouder van uw medewerker overlijdt. Op hoeveel verlof mag uw medewerker dan rekenen? Hoeveel tijd en ruimte krijgt hij of zij op lange termijn om te rouwen en het verlies te verwerken?

RENTE - 14.02.2024

Rente over de kindsdelen door hogere wettelijke rente

Sinds 1 januari 2024 mag er over de geldvorderingen van de kinderen 1% rente worden berekend. Een hogere rente leidt bij overlijden tot meer erfbelasting. Waar moet u rekening mee houden? Welke focus is dan eveneens nodig?

MILIEU - 14.02.2024

Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig

De Eerste Kamer heeft op 13 februari 2024 het veelbesproken wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling van demissionair minister Rob Jetten verworpen. Dit is goed nieuws voor zowel bezitters van zonnepanelen, als voor particulieren die zonnepanelen willen kopen.

PACHT - 13.02.2024

Alleen bewoning is onvoldoende om hoevepacht in stand te houden

Voor een pachtovereenkomst is bedrijfsmatige exploitatie van het gepachte een absolute voorwaarde. In geval van hoevepacht moeten de gebouwen dienstbaar zijn aan het bedrijf. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat zegt de rechter?

MESTWETGEVING - 13.02.2024

Mogelijke gevolgen verlagen mestplafonds

De mestproductieplafonds worden in 2024 en 2025 verder verlaagd. Vooral voor 2025 kan dit gevolgen hebben. In hoeverre worden de plafonds aanscherpt en hoe verhoudt zich dit tot de huidige mestproductie?

BOER EN BEDRIJF - 13.02.2024

GLB gewasrotatie: volgteelt als ander gewas

Binnen het GLB moet u vanaf 2024 voldoen aan de gewasrotatie-eis (GLMC 7). Een van de eisen is het telen van een ander gewas op 1/3 deel van uw bouwland. Dit mag u ook invullen met een vanggewas. Hoe gaat dit in zijn werk?

VERZEKERINGEN - 13.02.2024

Weerrisico’s wel of niet verzekeren?

Het weer is een onvoorspelbare risicofactor voor agrarische bedrijven. Met name bedrijven die afhankelijk zijn van buitenteelten, hebben daarmee te maken. Zijn weerrisico’s voor gewassen te verzekeren? En zo ja, hoe?

SEIZOENSARBEID - 13.02.2024

Vergunning nodig voor de inzet van buitenlandse werknemers?

In de agrarische sector is seizoensarbeid van onschatbare waarde. Tegelijkertijd kent seizoensarbeid allerlei specifieke juridische valkuilen. Hoe zit het bijv. met de inzet van buitenlandse werknemers? Heeft u een vergunning nodig?

BTW - TARIEF - 13.02.2024

Welk btw-tarief is nu van toepassing?

Er is veel te doen over de hoogte van het btw-tarief op agrarische producten, waaronder ook groente en fruit. Wat is nu de stand van zaken? Wat is het verschil tussen een afnemer die btw-plichtig is en een afnemer die geen recht op btw-aftrek heeft?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 13.02.2024

Stap tijdig over naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

Op 1 juli 2024 sluit de Belastingdienst het oude portaal voor ondernemers definitief. Indien u als ondernemer nu nog het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst gebruikt, moet u overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk.

HYPOTHEEK - 09.02.2024

Familiehypotheek alternatief voor jubelton?

Nu de jubelton is afgeschaft, overwegen veel ouders hun kinderen te helpen met een familiehypotheek. Maar wat verstaan we hier precies onder? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet u zeker op letten?

KLEINEONDERNEMERSREGELING - 09.02.2024

Gaat er voor de KOR in 2024 iets veranderen?


INTERNET EN RECHT - 09.02.2024

De regels voor online consumentenbeoordelingen

Online handelaren (webwinkels) moet zich houden aan bepaalde regels als ze gebruikmaken van consumentenbeoordelingen. Wat zijn deze regels nou precies en kunt u zich daaraan houden?

AUTO VAN DE ZAAK - 09.02.2024

In 2024 een bestelauto kopen in verband met de bpm?

Als uw bedrijf een bestelauto koopt, geniet uw bedrijf tal van voordelen. Deze gaan de komende tijd wel verminderen, dus is de vraag of u wellicht beter nog dit jaar een bestelauto kunt kopen. Wat is daarvoor allemaal van belang?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 09.02.2024

Telt de schuld van een ondernemerswoning van de IB-ondernemer mee voor de Wet excessief lenen?

Een dga kan naast de BV ook een onderneming hebben in de inkomstenbelasting. Als daarin een lening is afgesloten bij de eigen BV voor een woning, telt deze schuld dan mee voor de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap? Wat zegt de Belastingdienst?

OVERHEIDSSTEUN - 09.02.2024

Voor wie is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Recentelijk kopten de media met het Tijdelijk Noodfonds Energie als steun voor de hoge energiekosten. Hoe en wanneer vraagt u deze aan?

INKOMSTENBELASTING - 09.02.2024

Fiscaal partnerschap in de inkomstenbelasting?

Zoals u weet, bestaat in de inkomstenbelasting het begrip fiscaal partnerschap. Nu de IB-aangifte over 2023 weer aan de orde is, is dit natuurlijk actueel. Hoe werkt fiscaal partnerschap en wat kunt u ermee?

PERSONEEL - 09.02.2024

De bedrijfsarts adviseert een IVA-aanvraag bij langdurige ziekte van een werknemer, hoe dan verder?

Een vraag uit de praktijk is: Wat te doen als al zeer vroeg duidelijk wordt dat de werknemer niet meer terugkeert naar zijn werk wegens langdurige ziekte? Heeft uw bedrijf baat bij IVA, de vervroegde WIA-uitkering?

INTERNET EN RECHT - 09.02.2024

Starten met dropshipping, dit zijn de regels …

U kunt producten verkopen via uw webshop en uw leverancier rechtstreeks aan uw klanten laten leveren. U hoeft dus zelf geen voorraad te hebben en u druk te maken over de verzending. Maar opgelet … daar zijn wel regels aan verbonden!

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 09.02.2024

Impact Wet toekomst pensioenen voor de dga van zijn BV

Door de invoering van de nieuwe pensioenwet moeten alle pensioenregelingen in Nederland de komende jaren aangepast worden. Dit geldt ook voor de pensioenregeling van de dga. Is deze nog wel de beste optie is voor de dga?

SPAREN - 09.02.2024

Sparen in het buitenland nieuw alternatief na stop rentestijgingen?

We adviseerden eerder over alternatieven voor sparen bij uw Nederlandse (groot)bank, in de verwachting van stijgende rentes. Nu de rente mogelijk niet meer gaat stijgen, komt daar een alternatief bij. Wie helpt u naar de hoogste rentes?

landbouw wet- en regelgeving - 08.02.2024

Bemestingsadvies per gewas voldoende voor niet-derogatiebedrijf

Sinds 2023 moeten alle bedrijven een bemestingsplan opstellen. Dit geldt ook als u geen derogatie heeft. Aan het bemestingsplan zijn enkele voorwaarden verbonden. Waar moet u op letten? Aan welke voorwaarden moet het bemestingsplan voldoen?

LOONHEFFINGEN - 07.02.2024

Aangeven eindheffing werkkostenregeling 2023?

Als u meer vergoedt of verstrekt aan uw werknemers dan de vrije ruimte, moet u 80% eindheffing over het meerdere afdragen. Deze eindheffing moet u met de aangifte loonheffingen aangeven en betalen. Maar wanneer?

SUBSIDIES - 07.02.2024

Nieuw: de gemeente vraagt subsidie voor verduurzaming aan voor de woningeigenaar

Sinds 1 februari 2024 kunnen gemeenten de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren.

SUBSIDIES DUURZAAMHEID - 01.02.2024

Interessante provinciale subsidies o.b.v. investeringslijst

Vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) hebben de provincies Drenthe, Friesland en Groningen een interessante subsidieregeling opengesteld. Het gaat om investeringen om te verduurzamen. De verwachting is dat ook andere provincies volgen. Om wat voor soort investeringen gaat het?

Cookiebeleid