Alle domeinen

2024 - Oktober

VERLOF - 18.10.2024

Studiekosten terugbetalen of zijn dit ook loonkosten?

Vaak is in een studiekostenbeding vastgelegd dat de werknemer bij vertrek de studiekosten moet terugbetalen. Regelmatig ontstaat er discussie over de vraag welke kosten wel en welke niet daaronder vallen. Wat vond de rechter nu?

PERSONEELSBELEID - 18.10.2024

Blowen onder werktijd reden voor ontslag?

Onlangs deed de rechter uitspraak in een zaak die draaide om een ontslag op staande voet. Het ging om een managing director die tijdens een Teams-vergadering een joint opstak, wat leidde tot zijn onmiddellijke ontslag.

SOCIALE PREMIES - 18.10.2024

Tegemoetkoming voor werknemers in kwetsbare positie verandert per 2025!

Op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) komen werkgevers voor verschillende groepen werknemers die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, in aanmerking voor een premiekorting. Welke regels gaan per 2025 op de schop?

WERVING & SELECTIE - 18.10.2024

Hoe wijst u het beste een sollicitant correct af?

Er zijn geen wettelijke regels voor de manier waarop u een sollicitant afwijst, maar wel voor de reden waarom u iemand afwijst. Maar wat speelt een rol om een respectabele afwijsbrief of afwijs-e-mail te versturen?

PERSONEELSBELEID - 18.10.2024

Sociale controle op de werkvloer?

Een Amerikaanse bankmedewerkster heeft een hele tijd dood achter haar bureau gezeten. Is sociale controle op de werkvloer te realiseren of is dat ondenkbaar?

AANSPRAKELIJKHEID - 18.10.2024

Wanneer bent u als werkgever aansprakelijk voor door werknemer opgelopen schade tijdens een bedrijfsuitje?

Altijd gezellig en goed voor de spirit, een bedrijfsuitje. Toch kan het helaas ook wel eens misgaan. Stel dat een van uw medewerkers schade oploopt tijdens een bedrijfsuitje. Bent u als werkgever dan ook aansprakelijk voor deze schade?

ONTSLAGVERGOEDING - 18.10.2024

Rollen omgedraaid: werknemer die ontslag neemt, moet schadevergoeding aan werkgever betalen

Wanneer u een werknemer ontslaat, zult u in veel gevallen een transitievergoeding moeten betalen. Maar kan het ook andersom, dat de werknemer een vergoeding moet betalen wanneer hij ontslag neemt? Ja, zegt de rechter ...

LOONHEFFINGEN - 18.10.2024

Wijzigingen voor de loonheffingen vanaf 2025

Na Prinsjesdag is er een pakket wijzigingen in de loonheffing bekendgemaakt. Wat kunt u mogelijk verwachten? Wat moet u bijv. weten over de openbaarvervoerkaart (ov-kaart)?

AUTO VAN DE ZAAK - 18.10.2024

Duidelijkheid fiscale gevolgen deelauto’s

De kennisgroep van de Belastingdienst heeft een notitie opgesteld als er sprake is van deelauto’s van de zaak. Wat moet u daarover weten?

INHUREN ZZP’ER - 18.10.2024

2025: Controle fiscus op inhuren zzp’er

Vanaf 2025 treedt de fiscus actief op tegen schijnzelfstandigheid. U kunt dan naheffingen en boetes krijgen als u zzp’ers inhuurt die feitelijk in loondienst werken.

HUUR EN VERHUUR - 18.10.2024

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen vernieuwd

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) voor private verhuurders werkte niet en wordt nu vernieuwd.

BTW - 11.10.2024

Margeregeling btw bij verkoop gebruikte goederen?

Als u als ondernemer handelt in gebruikte roerende goederen (margegoederen), mag u onder voorwaarden de margeregeling toepassen. Hoe werkt het?

KOSTENVERGOEDING - 11.10.2024

Reizen naar het buitenland: mag u werken met vaste bedragen?

Aan werknemers die om zakelijke redenen naar het buitenland reizen, mag u een onbelaste kostenvergoeding geven als ze de kosten die zij hebben betaald met bonnetjes kunnen bewijzen. Maar mag u ook kiezen voor een vast bedrag?

INKOMSTENBELASTING - 11.10.2024

Ook aftrek alimentatie bij ‘gescheiden’ samenwonen?

Als echtelieden uit elkaar gaan, worden er vaak afspraken gemaakt over de te betalen alimentatie. Deze is onder voorwaarden aftrekbaar. Maar is dat ook zo als de gescheiden echtelieden toch samenwonen? Wat vond de rechter?

PARTNERSCHAP - 11.10.2024

Juridische relatievorm partners ook fiscaal goed geregeld

Partners die (gaan) samenwonen, hebben verschillende mogelijkheden om hun relatie juridisch vorm te geven. Ze kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan Wat zijn de verschillen daartussen? Zijn er nog fiscale gevolgen?

FISCALE WINST - 11.10.2024

MKB-winstvrijstelling 2025 daalt

Uit het Belastingplan 2025 blijkt dat de MKB-winstvrijstelling in 2025 daalt van 13,31 naar 12,7%. Wat moet u weten?

PERSONEEL - 11.10.2024

Hoeveel bijtelling werknemer bij rijden in meerdere auto’s?

Als werkgevers een auto van de zaak ter beschikking stellen, krijgt de werknemer een bijtelling voor het privégebruik. Maar wat nu als er meerdere auto’s ter beschikking worden gesteld? Wat zijn dan de regels?

BTW - 11.10.2024

Tot 01.01.2025 nog geen betaalverzuimboetes e-commerce?

Deelnemers aan de regeling EU btw e-commerce krijgen voorlopig nog steeds geen betaalverzuimboetes opgelegd. Wat betekent dit, waarom is dit, welke uitzonderingen zijn er en waarop moet u letten?

ERFBELASTING - 11.10.2024

Drie eenvoudige manieren om erfbelasting te besparen

Met regelingen in een testament kan erfbelasting worden bespaard. Welke zijn de drie veelvoorkomende testamentaire regelingen om erfbelasting te besparen?

ERF- EN SCHENKBELASTING - 11.10.2024

Nalaten of schenken door iemand die in het buitenland woont aan iemand die in Nederland woont

In deze bijdrage staat de vraag centraal in hoeverre vrij van erf- of schenkbelasting nagelaten of geschonken kan worden door iemand die in het buitenland woont aan iemand die in Nederland woont.

FISCALE WINST - 11.10.2024

Berekening Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij samenwerkingsverband BV en Vof’s

De berekening van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij samenwerkingsverbanden houdt de fiscale gemoederen al enkele jaren bezig. Onlangs werd duidelijk hoe een BV die deelneemt in een samenwerkingsverband de KIA moet berekenen.

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 11.10.2024

Uw BV hoeft alleen koerswinst op effecten als winst te nemen bij verkoop, of toch niet?

Als uw BV belegt in effecten, waaronder beursgenoteerde aandelen, fondsen en trackers (ook wel ETF’s), dan kan het zijn dat een hardnekkige misvatting zorgt voor een onjuiste waardering in uw aangifte vennootschapsbelasting. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 11.10.2024

Concernregeling werkkostenregeling toepassen of niet?

Als u meerdere BV’s heeft, kunt u binnen de werkkostenregeling gebruikmaken van de concernregeling. Sinds de vermindering van de vrije ruimte is de concernregeling weer vaker voordelig. Wanneer is dat en wat is het voordeel?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 11.10.2024

Woning via de BV verbouwen, slim of niet?

Indien uw eigen BV u als aandeelhouder bewust bevoordeelt, bestaat de kans dat er sprake is van een verkapte dividenduitkering. Dit geldt ook als de BV speciaal voor u een woning gaat verbouwen. Hoe zit dit en wat speelde er?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 11.10.2024

Nieuwe deadline excessief lenen bij eigen BV weer in aantocht

Eind 2024 is er een nieuw meetmoment voor de leningspositie bij uw eigen BV. Dit betekent dat u wederom moet kijken of u wettelijk in de pas loopt. Zo niet, dan kunt u geconfronteerd worden met een aanzienlijke afrekening in box 2.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 11.10.2024

Bezwaar maken tegen belastingheffing wegens hoge leningen bij de eigen BV

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Doel van deze wet is om het lenen bij de eigen BV terug te dringen. Er gaan nu geluiden op dat ook deze wet in strijd is met Europees recht.

ARBEIDSRELATIES - 11.10.2024

Meer duidelijkheid over aanpak schijnzelfstandigheid vanaf 2025

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. De staatssecretaris heeft in een Kamerbrief meer duidelijkheid gegeven.

PRIVÉ - 11.10.2024

Rechtsherstel box 3, wat nu?

Zoals u weet, loopt er al enkele jaren een hevige discussie omtrent de houdbaarheid van box 3. Het Kerstarrest zorgde ervoor dat de oude regeling werd afgeschoten, maar ook de nieuwe berekeningswijze blijkt wettelijk niet houdbaar.

PRIVÉ - 11.10.2024

Fiscale behandeling bankrekening met BEM-clausule voor minderjarig kind

Uw minderjarig kind kan bijv. een schadevergoeding, schenking of erfenis ontvangen. Dit vermogen kan beschermd worden door het geld op een bankrekening met een BEM-clausule te zetten. Hoe zit dit en wat zijn de gevolgen?

ARBEIDSRELATIES - 10.10.2024

Schijnzelfstandigheid vanaf 2025 door de Belastingdienst aangepakt

Vanaf 1 januari 2025 kunt u als u een zzp’er inhuurt voor werk dat hij niet zelfstandig uitvoert, weer naheffingen en boetes krijgen. Hoe zit dat?

LANDBOUWMAATSCHAP - 08.10.2024

Verdeling bedrijfsgoederen na ontbinding van maatschap blijft in stand

Bij de rechter speelde onlangs een procedure waarbij een landbouwmaatschap na het overlijden van een maatschapslid werd ontbonden. De bedrijfsgoederen moesten dan worden verdeeld. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat besliste de rechter?

BOER EN BEDRIJF - 08.10.2024

Definitieve aanvraag GLB 2024

Vanaf 15 oktober tot en met 2 december 2024 moet u de definitieve aanvraag indienen om de GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Welke gegevens moet u daarbij aanleveren?

LANDBOUWMAATSCHAP - 08.10.2024

Geen aftrek hypothecaire leningen bij verrekenen meerwaarde?

Als bij overname van onroerende zaken tegen de agrarische waarde een meerwaardeclausule wordt overeengekomen, moet in geval van verkoop binnen een bepaalde termijn de meerwaarde worden verrekend. Wat wordt daarmee bedoeld?

BTW - 08.10.2024

Vervallen verlaagd btw-tarief bepaalde agrarische goederen per 1 januari 2025

Het verlaagde tarief op bepaalde agrarische goederen en diensten is volgens de overheid niet meer actueel en zal daarom komen te vervallen. Hoe zit dat?

BOER EN BEDRIJF - 08.10.2024

Ecopremie 2024

Heeft u dit jaar ecopremie aangevraagd? Door de vele aanvragen is het budget niet toereikend. U krijgt echter een compensatie. U krijgt deze compensatie ook als u wel heeft aangevraagd, maar uiteindelijk toch niet aan de voorwaarden voldoet.

RECHT - 08.10.2024

Kind valt van paard: manege volledig aansprakelijk

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een val van een paard is bijv. zo gebeurd. Als er in uw manege een ongeluk gebeurt, kan dat voor u verstrekkende gevolgen hebben, zeker als het om een kind gaat. Wat speelde er laatst bij de rechter?

PERSONEEL - 08.10.2024

Kortdurend zorgverlof, waar begint het en waar eindigt het?

Een van de vele verschillende (wettelijke) verlofvormen waar uw medewerkers gebruik van kunnen maken, is het kortdurend zorgverlof. Maar waar is het voor bedoeld, waarvoor juist niet en hoelang is kort dan eigenlijk?

KINDEREN - 08.10.2024

Het civielrechtelijk vaststellen van de kindsdelen

Bij de wettelijke verdeling na overlijden krijgen de kinderen een geldvordering op de langstlevende ouder. Deze vertegenwoordigt een waarde. Wat is het belang van het vaststellen van de civielrechtelijke omvang van deze vordering?

INKOMSTENBELASTING - 08.10.2024

Persoonsgebonden aftrek verrekenen na overlijden?

Persoonsgebonden aftrekposten mag u in mindering brengen op uw inkomen. Zijn deze aftrekposten hoger dan uw inkomen, dan schuiven ze door naar de jaren erna. Maar wat nu als u overlijdt, kan uw partner deze dan nog aftrekken?

ERFBELASTING - 08.10.2024

Hoge Raad: overheid moet discriminatie bij erfbelasting herstellen

Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak waarin een biologisch kind voor de erfbelasting anders werd behandeld dan een juridisch kind. Is dit discriminerend?

PERSONEEL - 08.10.2024

Opvolgend werkgeverschap als werknemer zelf weggaat

Voor het berekenen van de transitievergoeding tellen ook arbeidsovereenkomsten mee bij werkgevers die als elkaars opvolgers kunnen worden beschouwd. Maakt het dan uit op wiens initiatief de overstap was?

BTW - 04.10.2024

Kleineondernemersregeling per 1 januari 2025 op ieder moment af te melden

Per 1 januari 2025 vervalt de verplichte deelnameperiode van drie jaar voor de kleineondernemersregeling (KOR). Wat moet u weten?

PERSONEEL - 04.10.2024

Verkeersboete werknemer belastingvrij vergoeden?

Als uw werknemer een verkeersboete krijgt tijdens een zakelijke rit, wilt u deze wellicht vergoeden. Maar kan dit belastingvrij? Waar hangt dit van af?

ONROEREND GOED - 04.10.2024

Bouwvergunning van invloed op herinvesteringsreserve (HIR)?

Als u een herinvesteringsreserve vormt, moet u in principe binnen drie jaar herinvesteren. Kan een bouwvergunning hierop van invloed zijn? Wat zei de rechter?

INKOMSTENBELASTING - 04.10.2024

Invloed zorgverzekeringspremies op box 3

De Belastingdienst heeft onlangs aangegeven wat de invloed is van nog te betalen zorgverzekeringspremies op box 3 en wat de invloed hierop is als deze premies vooruitbetaald worden. Wat betekent dit en wat kunt u hiermee?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 04.10.2024

Hoeveel Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij samenwerking BV en Vof’s?

Bedrijven die investeren, hebben recht op de KIA. Deze wordt in principe per onderneming berekend. Maar hoe zit dat bij samenwerkingsverbanden tussen een BV en Vof’s? Hoe berekent u dan de KIA en waarop moet u letten?

WET- EN REGELGEVING - 04.10.2024

Als ondernemer gebruikmaken van consumentenrecht

Als ondernemer bent u doorgaans minder goed beschermd bij het afsluiten van een overeenkomst dan een consument. Toch zijn er situaties waarin u aanspraak kunt maken op consumentenbescherming. Kent u de reflexwerking?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 04.10.2024

Beschikken over bankrekening BV na overlijden dga reeds goed regelen bij het in leven zijn van dga

Een dga mag beschikken over de bankrekeningen van de BV. Na zijn overlijden komt deze bevoegdheid toe aan de nieuwe bestuurder(s). Wat moet daarvoor worden gedaan? Hoe kan dat snel worden geregeld? Wat is goed om te weten?

ZZP’ER INHUREN - 04.10.2024

Belastingdienst gaat controle op schijnzelfstandigen weer activeren. Wat als u zzp’ers inhuurt, waarop moet u letten?

Vanaf 1 januari 2025 hanteert de fiscus weer de gebruikelijke regels voor controle, handhaving en naheffingsaanslagen als blijkt dat een ingehuurde zzp’er naar hun kwalificaties een werknemer is. Waarop controleert u?

INCASSO - 04.10.2024

Nieuwe incassotarieven per 1 oktober 2024 ook bij termijnbetalingen goederen en/of diensten

Verkoopt u ook diensten en/of goederen in abonnementsvorm en heeft u te maken met achterstallige betalingen? Dan gelden met name hiervoor per 1 oktober 2024 nieuwe incassotarieven.

PERSONEEL - 04.10.2024

Voer functionerings- en beoordelingsgesprekken

Vaak is er onduidelijkheid over wat er nu in een functioneringsgesprek wordt besproken en wat in een beoordelingsgesprek. De insteek van de gesprekken is verschillend. Wat is het verschil en hoe kunnen de gesprekken elkaar versterken?

WET- EN REGELGEVING - 04.10.2024

Herziening eurovignet per 1 januari 2025


Cookiebeleid