2024 -
Oktober
ONROERENDE ZAKEN - 31.10.2024
Voorwaarden kavelruilvrijstelling overdrachtsbelasting per 2025 aangepast
Voor overdracht van onroerende zaken in landelijk gebied in het kader van kavelruil geldt er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. In de praktijk blijkt deze vrijstelling ook vaak te worden gebruikt voor de overdracht van woningen en opstallen die geen agrarische bestemming hebben. Daarom worden er per 1 januari 2025 aanvullende voorwaarden ingevoerd.
BEZWAAR EN BEROEP - 24.10.2024
Minder snel schadevergoeding bij fiscaal geschil < € 1.000
Als u fiscaal in bezwaar of beroep gaat, moet er binnen een bepaalde termijn een beslissing vallen. Wordt deze termijn overschreden, dan heeft u recht op een schadevergoeding. De regels hiervoor zijn aangescherpt. Wat speelt er?
TESTAMENT - 24.10.2024
Een tweetrapsmaking biedt niet alleen voordelen
Met een tweetrapsmaking kan worden voorkomen dat het familievermogen naar de koude kant gaat. Dat moet worden vastgelegd in een testament. Maar daar kleven wel enkele (ook fiscale) nadelen aan. Kan dat anders?
SCHENKEN - 24.10.2024
Schenken op papier of in contanten?
In de notariële praktijk worden regelmatig schenkingen op papier gedaan. Maar wat is een schenking op papier nu eigenlijk? Wat is het voordeel ervan ten opzichte van een schenking in contanten?
PERSONEEL - 22.10.2024
Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) per 1 januari 2026 voor zwaar werk?
De RVU (Regeling voor Vervroegde Uittreding) is een tijdelijke regeling. Als een werknemer gebruikmaakt van de RVU, dan betaalt de werkgever geen belasting over de RVU-uitkeringen als de werknemer maximaal drie jaar voor zijn AOW stopt met werken. Dit geldt tot een bedrag van € 2.182 bruto per maand (bedrag 2024). Zonder deze regeling zou u als werkgever 52% belasting over dit bedrag moeten betalen.
AAN- EN VERKOOP - 22.10.2024
Niet de koper, maar de verkoper haakt af, wat nu?
Vaak is het de koper die zich bedenkt bij de aankoop van een woning, maar in deze casus was het de verkoper die ervan afzag. Wij leggen u uit wat dit voor (juridische) gevolgen heeft en wat de koper dan het beste kan doen.
BURENRECHT - 22.10.2024
Recht van overpad aanpassen, mag dat?
De wijze van uitoefening van een recht van overpad wordt bepaald door de akte van vestiging. Wat als het pad door de eigenaar van het dienende erf wordt aangepast?
IN DE KIJKER - 22.10.2024
Rapportageverplichting DAC7 voor makelaars
DAC7 is de nieuwe Europese richtlijn voor fiscale transparantie in de digitale economie. Makelaars die een digitaal platform exploiteren waarop derden onroerend goed kunnen aanbieden of verhuren, vallen onder de reikwijdte van DAC7.
OVERDRACHTSBELASTING - 22.10.2024
Intentie om woning als hoofdverblijf te gebruiken?
In een recente uitspraak van Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2024:1255) werd een woning zeven maanden bewoond, maar werd door de rechter geoordeeld dat het verlaagde overdrachtsbelastingtarief (2%) niet van toepassing was.
APPARTEMENTSRECHTEN - 22.10.2024
Nieuw: het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE’s
Er is een nieuw fonds waar voor zowel onderhouds- als verduurzamingsmaatregelen een lening kan worden afgesloten door VvE’s. Dit kan ook als een deel van de appartementen in eigendom is van een verhuurder.
HUUR EN VERHUUR - 22.10.2024
Hospitaverhuur, wat moet u daarvan weten?
Minister Keyzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is een campagne gestart om hospitaverhuur onder de aandacht te brengen. Aanleiding daarvoor is het grote tekort aan woningen dat helaas niet beperkt is tot studentensteden.
HUUR EN VERHUUR - 22.10.2024
Opletten met incassobedingen in huurcontracten
In veel huurovereenkomsten is een incassobeding opgenomen: als een huurder zijn betalingsverplichting niet nakomt en de verhuurder moet overgaan tot incassomaatregelen, zijn de kosten hiervan voor de huurder. Wat speelt er nu?
MILIEU - 22.10.2024
Welke bedrijven zijn verplicht om energie te besparen?
Als ondernemer heeft u met (maar al te) veel regels te maken. Daar zijn onder andere de energiebesparingsplicht, de informatieplicht, de onderzoeksplicht en de EED-auditplicht bijgekomen. Wat moet u hiervan weten?
LOONHEFFINGEN - 18.10.2024
Wijzigingen voor de loonheffingen vanaf 2025
Na Prinsjesdag is er een pakket wijzigingen in de loonheffing bekendgemaakt. Wat kunt u mogelijk verwachten? Wat moet u bijv. weten over de openbaarvervoerkaart (ov-kaart)?
PERSONEELSBELEID - 18.10.2024
Sociale controle op de werkvloer?
Een Amerikaanse bankmedewerkster heeft een hele tijd dood achter haar bureau gezeten. Is sociale controle op de werkvloer te realiseren of is dat ondenkbaar?
WERVING & SELECTIE - 18.10.2024
Hoe wijst u het beste een sollicitant correct af?
Er zijn geen wettelijke regels voor de manier waarop u een sollicitant afwijst, maar wel voor de reden waarom u iemand afwijst. Maar wat speelt een rol om een respectabele afwijsbrief of afwijs-e-mail te versturen?
PERSONEELSBELEID - 18.10.2024
Blowen onder werktijd reden voor ontslag?
Onlangs deed de rechter uitspraak in een zaak die draaide om een ontslag op staande voet. Het ging om een managing director die tijdens een Teams-vergadering een joint opstak, wat leidde tot zijn onmiddellijke ontslag.
INHUREN ZZP’ER - 18.10.2024
2025: Controle fiscus op inhuren zzp’er
Vanaf 2025 treedt de fiscus actief op tegen schijnzelfstandigheid. U kunt dan naheffingen en boetes krijgen als u zzp’ers inhuurt die feitelijk in loondienst werken.
AUTO VAN DE ZAAK - 18.10.2024
Duidelijkheid fiscale gevolgen deelauto’s
De kennisgroep van de Belastingdienst heeft een notitie opgesteld als er sprake is van deelauto’s van de zaak. Wat moet u daarover weten?
VERLOF - 18.10.2024
Studiekosten terugbetalen of zijn dit ook loonkosten?
Vaak is in een studiekostenbeding vastgelegd dat de werknemer bij vertrek de studiekosten moet terugbetalen. Regelmatig ontstaat er discussie over de vraag welke kosten wel en welke niet daaronder vallen. Wat vond de rechter nu?
KOSTENVERGOEDING - 11.10.2024
Reizen naar het buitenland: mag u werken met vaste bedragen?
Aan werknemers die om zakelijke redenen naar het buitenland reizen, mag u een onbelaste kostenvergoeding geven als ze de kosten die zij hebben betaald met bonnetjes kunnen bewijzen. Maar mag u ook kiezen voor een vast bedrag?
INKOMSTENBELASTING - 11.10.2024
Ook aftrek alimentatie bij ‘gescheiden’ samenwonen?
Als echtelieden uit elkaar gaan, worden er vaak afspraken gemaakt over de te betalen alimentatie. Deze is onder voorwaarden aftrekbaar. Maar is dat ook zo als de gescheiden echtelieden toch samenwonen? Wat vond de rechter?
PARTNERSCHAP - 11.10.2024
Juridische relatievorm partners ook fiscaal goed geregeld
Partners die (gaan) samenwonen, hebben verschillende mogelijkheden om hun relatie juridisch vorm te geven. Ze kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan Wat zijn de verschillen daartussen? Zijn er nog fiscale gevolgen?
FISCALE WINST - 11.10.2024
MKB-winstvrijstelling 2025 daalt
Uit het Belastingplan 2025 blijkt dat de MKB-winstvrijstelling in 2025 daalt van 13,31 naar 12,7%. Wat moet u weten?
FISCOTIP - 11.10.2024
Concernregeling werkkostenregeling toepassen of niet?
Als u meerdere BV’s heeft, kunt u binnen de werkkostenregeling gebruikmaken van de concernregeling. Sinds de vermindering van de vrije ruimte is de concernregeling weer vaker voordelig. Wanneer is dat en wat is het voordeel?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 11.10.2024
Woning via de BV verbouwen, slim of niet?
Indien uw eigen BV u als aandeelhouder bewust bevoordeelt, bestaat de kans dat er sprake is van een verkapte dividenduitkering. Dit geldt ook als de BV speciaal voor u een woning gaat verbouwen. Hoe zit dit en wat speelde er?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 11.10.2024
Nieuwe deadline excessief lenen bij eigen BV weer in aantocht
Eind 2024 is er een nieuw meetmoment voor de leningspositie bij uw eigen BV. Dit betekent dat u wederom moet kijken of u wettelijk in de pas loopt. Zo niet, dan kunt u geconfronteerd worden met een aanzienlijke afrekening in box 2.
PRIVÉ - 11.10.2024
Rechtsherstel box 3, wat nu?
Zoals u weet, loopt er al enkele jaren een hevige discussie omtrent de houdbaarheid van box 3. Het Kerstarrest zorgde ervoor dat de oude regeling werd afgeschoten, maar ook de nieuwe berekeningswijze blijkt wettelijk niet houdbaar.
BOER EN BEDRIJF - 08.10.2024
Definitieve aanvraag GLB 2024
Vanaf 15 oktober tot en met 2 december 2024 moet u de definitieve aanvraag indienen om de GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Welke gegevens moet u daarbij aanleveren?
LANDBOUWMAATSCHAP - 08.10.2024
Geen aftrek hypothecaire leningen bij verrekenen meerwaarde?
Als bij overname van onroerende zaken tegen de agrarische waarde een meerwaardeclausule wordt overeengekomen, moet in geval van verkoop binnen een bepaalde termijn de meerwaarde worden verrekend. Wat wordt daarmee bedoeld?
BOER EN BEDRIJF - 08.10.2024
Ecopremie 2024
Heeft u dit jaar ecopremie aangevraagd? Door de vele aanvragen is het budget niet toereikend. U krijgt echter een compensatie. U krijgt deze compensatie ook als u wel heeft aangevraagd, maar uiteindelijk toch niet aan de voorwaarden voldoet.
RECHT - 08.10.2024
Kind valt van paard: manege volledig aansprakelijk
Een ongeluk zit in een klein hoekje, een val van een paard is bijv. zo gebeurd. Als er in uw manege een ongeluk gebeurt, kan dat voor u verstrekkende gevolgen hebben, zeker als het om een kind gaat. Wat speelde er laatst bij de rechter?
PERSONEEL - 08.10.2024
Kortdurend zorgverlof, waar begint het en waar eindigt het?
Een van de vele verschillende (wettelijke) verlofvormen waar uw medewerkers gebruik van kunnen maken, is het kortdurend zorgverlof. Maar waar is het voor bedoeld, waarvoor juist niet en hoelang is kort dan eigenlijk?
KINDEREN - 08.10.2024
Het civielrechtelijk vaststellen van de kindsdelen
Bij de wettelijke verdeling na overlijden krijgen de kinderen een geldvordering op de langstlevende ouder. Deze vertegenwoordigt een waarde. Wat is het belang van het vaststellen van de civielrechtelijke omvang van deze vordering?
INKOMSTENBELASTING - 08.10.2024
Persoonsgebonden aftrek verrekenen na overlijden?
Persoonsgebonden aftrekposten mag u in mindering brengen op uw inkomen. Zijn deze aftrekposten hoger dan uw inkomen, dan schuiven ze door naar de jaren erna. Maar wat nu als u overlijdt, kan uw partner deze dan nog aftrekken?
PERSONEEL - 08.10.2024
Opvolgend werkgeverschap als werknemer zelf weggaat
Voor het berekenen van de transitievergoeding tellen ook arbeidsovereenkomsten mee bij werkgevers die als elkaars opvolgers kunnen worden beschouwd. Maakt het dan uit op wiens initiatief de overstap was?
INKOMSTENBELASTING - 04.10.2024
Invloed zorgverzekeringspremies op box 3
De Belastingdienst heeft onlangs aangegeven wat de invloed is van nog te betalen zorgverzekeringspremies op box 3 en wat de invloed hierop is als deze premies vooruitbetaald worden. Wat betekent dit en wat kunt u hiermee?
WET- EN REGELGEVING - 04.10.2024
Als ondernemer gebruikmaken van consumentenrecht
Als ondernemer bent u doorgaans minder goed beschermd bij het afsluiten van een overeenkomst dan een consument. Toch zijn er situaties waarin u aanspraak kunt maken op consumentenbescherming. Kent u de reflexwerking?
PERSONEEL - 04.10.2024
Voer functionerings- en beoordelingsgesprekken
Vaak is er onduidelijkheid over wat er nu in een functioneringsgesprek wordt besproken en wat in een beoordelingsgesprek. De insteek van de gesprekken is verschillend. Wat is het verschil en hoe kunnen de gesprekken elkaar versterken?