INKOMSTENBELASTING - 08.10.2024

Persoonsgebonden aftrek verrekenen na overlijden?

Persoonsgebonden aftrekposten mag u in mindering brengen op uw inkomen. Zijn deze aftrekposten hoger dan uw inkomen, dan schuiven ze door naar de jaren erna. Maar wat nu als u overlijdt, kan uw partner deze dan nog aftrekken?

De wet kent een aantal persoonsgebonden aftrekposten. Deze kunt u in mindering brengen op uw inkomen, waardoor u minder belasting betaalt. U mag persoonsgebonden aftrekposten in uw aangifte verdelen met uw partner. Zo kunt u de aftrekposten zodanig toerekenen, dat dit u het meeste voordeel oplevert. De Belastingdienst heeft onlangs aangegeven hoe er moet worden omgegaan met persoonsgebonden aftrekposten na het overlijden van uw partner.

Persoonsgebonden aftrekposten

Persoonsgebonden aftrekposten zijn de kosten van partneralimentatie, zorgkosten, giften en kosten voor verblijf thuis van ernstig gehandicapten. U kunt deze kosten respectievelijk verrekenen met inkomsten in box 1, box 3 en box 2. Een eventueel overschot kan worden doorgeschoven naar een volgend jaar. Dit kan zich bijv. voordoen bij de afkoop van alimentatie of wanneer u in een jaar veel zorgkosten heeft gemaakt. U ontvangt dan een beschikking waarin precies vermeld staat welk bedrag aan persoonsgebonden aftrekposten u de komende jaren nog kunt verrekenen.

Wat bij overlijden? De Belastingdienst is onlangs ingegaan op de vraag wat de gevolgen zijn voor de persoonsgebonden aftrekposten bij overlijden van de belastingplichtige. Concreet is er ingegaan op de vraag of een restant aan persoonsgebonden aftrekposten in het jaar na overlijden nog door de partner in aftrek kan worden gebracht. Dit blijkt niet het geval te zijn. In het jaar na overlijden is er namelijk van fiscaal partnerschap geen sprake meer. De partner van de overleden belastingplichtige kan het restant van de persoonsgebonden aftrekposten, zoals dat bij beschikking is vastgesteld, dus ook niet meer in aftrek brengen (KG:202:2024:25) .

Aanpassen verdeling. Zoals aangegeven, kunt u de verdeling van persoonsgebonden aftrekposten zelf bepalen. Dit betekent dat u de verdeling nog wel kunt aanpassen. U doet dit door de verdeling van de persoonsgebonden aftrekposten in het overlijdensjaar zodanig aan te passen, dat aan de overleden partner maximaal het bedrag van het verzamelinkomen wordt toegerekend. Tip.  Op deze manier voorkomt u dat een deel van de aftrek verloren gaat. Het aanpassen van de verdeling kunt u doen tot het moment dat beide aanslagen definitief vaststaan. Dit betekent dat u tegen de aanslagen geen bezwaar of beroep meer kunt instellen.

Ambtshalve vermindering? De vraag is of u, indien de aanslagen al wel definitief vaststaan, nog kunt verzoeken om ambtshalve vermindering. De Belastingdienst stelt dat dit niet mogelijk is. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit een standpunt betreft van de Belastingdienst en dat u dit altijd nog door de rechter kunt laten toetsen. Of dit nut heeft, is nog maar de vraag, want dergelijke standpunten worden bepaald door zogenaamde ‘kennisgroepen’ van de Belastingdienst waarin deskundigen plaats hebben die op genoemd terrein gespecialiseerde kennis hebben.

Wat kunt u hiermee?

Houd er rekening mee dat u een restant aan persoonsgebonden aftrek na het overlijden van uw partner niet meer in aftrek kunt brengen. Staan uw aanslag en die van uw partner over het jaar van overlijden nog niet vast, wijzig deze dan zodanig dat de aftrek nog zo veel mogelijk verrekend kan worden. U kunt dit doen door de onderlinge verdeling aan te passen.

Een restant persoonsgebonden aftrek kan na overlijden niet door de partner verrekend worden. Wijzig daarom de verdeling van de aftrek als dit nog kan en wel zodanig dat de aftrek niet deels verloren gaat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01