RECHT - 08.10.2024

Kind valt van paard: manege volledig aansprakelijk

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een val van een paard is bijv. zo gebeurd. Als er in uw manege een ongeluk gebeurt, kan dat voor u verstrekkende gevolgen hebben, zeker als het om een kind gaat. Wat speelde er laatst bij de rechter?

Aansprakelijkheid. Als eigenaar van een onderneming bent u aansprakelijk voor de schade die u in de uitoefening van uw bedrijf veroorzaakt, bijv. omdat er in uw bedrijf een ongeluk gebeurt. Dit is niet anders als u naast uw landbouwbedrijf ook een nevenbedrijf heeft, bijv. een manege. Ook dan bent u aansprakelijk voor eventuele schade die anderen lijden. Tip.  Zorg in elk geval dat u goed verzekerd bent.

Jonger dan 14 jaar. De schade hoeft niet per se te zijn ontstaan door uw schuld. Als bijv. een kind jonger dan 14 jaar een ongeluk krijgt, doet de vraag of u wel of niet schuld heeft aan het ongeval niet ter zake.

Het overkwam uw collega

In een recente procedure was een geval aan de orde waarbij Karin op een manege zeer ongelukkig van een paard viel en 13 jaar later nog steeds grote gevolgen van het ongeluk ondervond.

Ongelukkig ten val. In 2008 viel tijdens een rijles de toen zevenjarige Karin van een pony. Het dier schrok, omdat een ander paard een onverwachte beweging maakte. Karin kwam ongelukkig terecht op haar linkerarm. Zij had een gecompliceerde open botbreuk en zenuwletsel.

Nog steeds klachten. Er volgde een groot aantal ingrijpende operaties. Karin stond ook daarna nog jarenlang onder controle bij een plastisch chirurg. Maar allerlei klachten bleven: verkrampingen, gevoelloosheid en krachtsverlies in haar linkerarm.

Slachtoffer naar de rechter

Schadevergoeding geëist. In 2021 stapte Karin naar de rechter. Ze stelde de manege aansprakelijk voor het ongeval en eiste schadevergoeding. Tijdens de zitting bleek dat Karin in haar dagelijks leven nog steeds beperkingen ondervond. Dat had onder andere ook gevolgen voor haar studie. De schade voor de rest van haar leven zou in de tonnen kunnen lopen. Als voorschot claimde ze een schadevergoeding van € 10.000.

Eigen schuld? De manege wees de aansprakelijkheid van de hand. Het zevenjarige kind zou ook zelf schuld hebben gehad aan het ongeval.

Wat zegt de rechter?

Rechtbank: voor 60% aansprakelijk. De rechtbank bepaalde dat de manege voor 60% aansprakelijk is voor alle geleden en nog te lijden materiële en immateriële schade. Karin was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep, met de eis dat de manege alle (toekomstige) schade, als gevolg van het ongeval met de pony, diende te betalen.

Hof: manege volledig aansprakelijk. Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2024:5304) acht de manege volledig aansprakelijk. Het hof oordeelt dat de val van de pony, gezien haar leeftijd destijds, niet aan Karin zelf te wijten was. “Er kan geen sprake zijn van eigen schuld van kinderen onder de 14 jaar”, stelt het hof. Dat zou alleen kunnen als er sprake was geweest van opzet of bewust roekeloos gedrag. Daarvan is niets gebleken. De manege is dan ook volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval.

Wat kunt u hiervan leren?

Als eigenaar van een manege moet u ervoor zorgen dat uw klanten veilig bij u kunnen rijden. Als u hier steken laat vallen, bent u aansprakelijk. Tip.  Wel kan er sprake zijn van een gedeelde aansprakelijkheid als ook uw klant in de fout is gegaan. Denk aan een klant die zeer roekeloos rijdt en daardoor een ongeluk krijgt.

Zorg in elk geval dat u goed verzekerd bent. Heeft u uw zaken wel op orde, dan nog loopt u altijd het risico dat u aansprakelijk wordt gesteld, bijv. als er in uw bedrijf een ongeluk gebeurt met een kind dat jonger is dan 14 jaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01