ONROEREND GOED - 04.10.2024

Bouwvergunning van invloed op herinvesteringsreserve (HIR)?

Als u een herinvesteringsreserve vormt, moet u in principe binnen drie jaar herinvesteren. Kan een bouwvergunning hierop van invloed zijn? Wat zei de rechter?

Herinvesteringsreserve (HIR). Als u een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt, moet u hierover belasting betalen. U kunt dit vertragen door de boekwinst in een HIR onder te brengen. Bent u van plan te herinvesteren en koopt u binnen drie jaar na het jaar waarin u de HIR vormde een vervangend bedrijfsmiddel, dan mag u de HIR op de aankoopprijs afboeken.

Bouwvergunning geweigerd. Voor de rechter (ECLI:NL:GHDHA:2024:1382) kwam een ondernemer die zijn HIR niet binnen drie jaar op een nieuw bedrijfsmiddel had afgeboekt. De inspecteur had de HIR daarom bij de winst geteld en dus moest er direct belasting over worden voldaan. De ondernemer voerde echter aan dat hij niet had kunnen investeren, omdat de gemeente een noodzakelijke bouwvergunning had geweigerd. Het hof was het hiermee eens en was van mening dat er daarom sprake was van bijzondere omstandigheden. In dat geval mag de driejaarstermijn worden overschreden, mits er een begin van uitvoering van de investering is gemaakt. Omdat er getekende contracten voor de investering lagen, was hiervan sprake en dus werd de ondernemer in het gelijk gesteld.

Vormt u een HIR, dan moet u in beginsel binnen drie jaar herinvesteren. Bij bijzondere omstandigheden heeft u recht op uitstel, mits er met de investering een begin van uitvoering is gemaakt. Houd hier rekening mee, want de bewijsplicht voor een en ander ligt bij u.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01