AANSPRAKELIJKHEID - 18.10.2024

Wanneer bent u als werkgever aansprakelijk voor door werknemer opgelopen schade tijdens een bedrijfsuitje?

Altijd gezellig en goed voor de spirit, een bedrijfsuitje. Toch kan het helaas ook wel eens misgaan. Stel dat een van uw medewerkers schade oploopt tijdens een bedrijfsuitje. Bent u als werkgever dan ook aansprakelijk voor deze schade?

Bedrijfsuitjes. Bedrijfsuitjes bestaan in allerlei vormen en maten. Van een borreltje of etentje in de lokale horeca, tot teambuildingactiviteiten en zelfs skireizen naar bijv. het Alpengebied. Niet ieder uitje kent een even hoog risico op mogelijke schade, maar een ongeluk zit doorgaans in een klein hoekje. Iemand kan een traptreetje missen, omslaan met zijn kajak of een been breken en met de gipsvlucht terug naar Nederland moeten.

Zorgplicht?

Als werkgever bent u uiteraard bekend met de zorgplicht voor een veilige werkomgeving voor uw personeel. Daar zijn op de zaak ook een RI&E en allerhande veiligheidsprotocollen voor. De zorgplicht stopt echter niet bij de voordeur van uw bedrijfspand. Ook voor bedrijfsuitjes kan deze zorgplicht gelden. Of dit zo is, hangt af van de specifieke omstandigheden van het geval.

Verband met het werk. De belangrijkste voorwaarde voor een uitgebreide zorgplicht en daarmee mogelijke aansprakelijkheid, is dat er sprake moet zijn van een (nauw) verband met het werk. Uw zorgplicht en eventuele aansprakelijkheid gelden namelijk voor schade aan werknemers geleden in de uitoefening van hun werkzaamheden. Bij bedrijfsuitjes is het niet altijd helder of dit het geval is.

  1. Locatie of tijdstip. Het eerste criterium dat een aanwijzing vormt voor zo’n nauw verband, is de locatie en/of het tijdstip waarop het bedrijfsuitje plaatsvindt. Gebeurt dit onder reguliere werktijd, dan zal al snel een nauw verband worden aangenomen. Vindt een activiteit plaats op een locatie waar ook zakelijke activiteiten behorende bij de werkzaamheden plaatsvinden, dan kan ook dit een aanwijzing zijn.
  2. Verplicht of niet? Het tweede criterium dat meespeelt, betreft het al dan niet verplichte karakter van de activiteit of het bedrijfsuitje. Wanneer deelname verplicht is of als een werknemer bijv. vanwege het hebben van een voorbeeldfunctie onder bepaalde druk van de werkgever staat om aanwezig te zijn, zal er sneller een nauw verband worden aangenomen dan wanneer deelname geheel vrijwillig is.
  3. Doel. Het derde criterium dat een rol speelt in de beoordeling of er sprake is van een nauw verband, is het doel van het bedrijfsuitje. Is het belangrijkste doel teambuilding en het versterken van de onderlinge verhoudingen, dan is het nauw verband met het werk al snel aanwezig. Is het puur een recreatief en optioneel uitje, dat is bedoeld als extraatje voor het personeel, dan zal er minder snel sprake zijn van zo’n nauw verband.

Goed werkgeverschap

Ontbreekt er een nauw verband op basis van een van de genoemde drie criteria, dan bent u als werkgever in principe niet aansprakelijk voor eventuele schade van de werknemer. Althans niet wegens het schenden van uw zorgplicht voor een veilige werkomgeving.

Verhaal werknemer. Toch kan een werknemer onder omstandigheden proberen om zijn of haar schade op u te verhalen op grond van goed werkgeverschap. Is het een recreatief en onverplicht bedrijfsuitje buiten werktijd, maar bent u aan de voorkant wel bekend met mogelijke risico’s van het uitje, dan dient u als werkgever namelijk wel preventieve maatregelen, zoals waarschuwingen, veiligheidsinstructies en voorzorgsmaatregelen, te treffen.

Organiseert u een bedrijfsuitje voor uw werknemers? Dan kunt u aansprakelijk zijn voor de door de werknemer tijdens het uitje opgelopen schade, wanneer er een nauw verband met het werk bestaat en u uw zorgplicht schendt. Bedenk dus altijd goed welke mogelijke risico’s er zijn en adresseer deze.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01