MILIEU - 22.10.2024

Welke bedrijven zijn verplicht om energie te besparen?

Als ondernemer heeft u met (maar al te) veel regels te maken. Daar zijn onder andere de energiebesparingsplicht, de informatieplicht, de onderzoeksplicht en de EED-auditplicht bijgekomen. Wat moet u hiervan weten?

Verplicht. Dat we met z’n allen aan het milieu moeten denken, weten we inmiddels wel, en ook dat we energie moeten besparen. Sommige ondernemingen zijn echter verplicht om energie te besparen. Daar moeten ze dan bovendien ook nog over rapporteren.

De energiebesparingsplicht

De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruiken. De Omgevingswet (het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit bouwwerken leefomgeving) verplicht deze bedrijven om alle energiebesparende en CO2 -verminderende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren.

Zelf doen? Veel dingen kunt u wellicht zelf uitvoeren, maar het kan soms ook ingewikkeld worden. Dan heeft u een adviseur en een installatiebedrijf nodig. Tip.  Wat u precies uit kunt laten voeren, kunt u checken met de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML - https://bit.ly/3TRBvH2 ). Voor gebouwen geldt er een aantal categorieën:

  • een energiebeheersysteem;
  • de isolatie van de schil;
  • ruimteverwarming en -ventilatie;
  • warm tapwater;
  • binnen- en buitenverlichting; en
  • zonnepanelen.

Monumenten. Voor erkende monumenten zal voor sommige maatregelen een vergunning moeten worden aangevraagd. In de vergunning wordt dan een afweging gemaakt tussen de energiebesparingsplicht en de bescherming van de cultuurhistorische waarden.

De informatieplicht

Als voor u (uw gebouw) een energiebesparingsplicht geldt, moet u ook één keer in de vier jaar rapporteren welke maatregelen u heeft genomen. Dat doet u in een speciaal online loket ( https://bit.ly/4dAE47g ). Let op 1.  De meest recente uiterste indieningsdatum was 1 december 2023. Let op 2.  Er zijn organisaties die zich bij u melden en zeggen te zijn ingehuurd of gecertificeerd door RVO.nl. RVO.nl werkt hier echter niet aan mee. U kunt uiteraard wel een adviseur inhuren en deze machtigen.

De onderzoeksplicht

De onderzoeksplicht ( https://bit.ly/3Bviq7j ) geldt voor locaties van bedrijfstakken met milieubelastende activiteiten en met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen KWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas.

De EED-auditplicht

Naast de informatie- of onderzoeksplicht kunt u ook te maken krijgen met een Europese rapportageverplichting op grond van de Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED). Grote ondernemingen (250 of meer fte en/of een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen) moeten één keer in de vier jaar een energie-audit uitvoeren en hierover aan RVO.nl rapporteren: de EED-auditplicht ( https://bit.ly/4dxLtnV ).

Checken. Welke regels en wetten er voor u gelden, kunt u checken in Wetchecker ( https://bit.ly/4gQrBzc ). Er wordt ook gekeken naar verplichtingen, zoals energieplicht C voor kantoren, energieprestatie-eisen, keuringen en gebouwautomatisering.

De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruiken. Deze bedrijven moeten hierover één keer per vier jaar rapporteren bij RVO.nl. Gebruik de online Wetchecker om te checken welke verplichtingen er voor uw vastgoed gelden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01