APPARTEMENTSRECHTEN - 22.10.2024

Nieuw: het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE’s

Er is een nieuw fonds waar voor zowel onderhouds- als verduurzamingsmaatregelen een lening kan worden afgesloten door VvE’s. Dit kan ook als een deel van de appartementen in eigendom is van een verhuurder.

Financiële ondersteuning. Het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE’s van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) ondersteunt financieel verschillende onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen. BNG en Invest-NL hebben hiervoor € 75 miljoen ter beschikking gesteld.

Lening onderhoud en verduurzaming

Vanaf acht appartementen. VvE’s kunnen een lening van het SVn krijgen van minimaal € 50.000 per VvE en maximaal € 65.000 per appartement. Deze lening is beschikbaar voor alle Nederlandse VvE’s vanaf acht appartementen. Er kan gekozen worden voor een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. Een marktconforme rente staat vast gedurende de hele looptijd en biedt daardoor wat financiële zekerheid voor de verplichting die de VvE aangaat. Let op 1.  Naast de VvE zijn de leden ieder voor zich tegenover het fonds steeds hoofdelijk aansprakelijk voor hun aandeel in de gehele schuld. Let op 2.  De afsluitkosten bedragen 0,5% over de hoofdsom met een minimum van € 1.500 en een maximum van € 7.500.

Voor wat?

Onderhoud. Het geleende bedrag kan gebruikt worden voor onderhoudswerkzaamheden, zoals het repareren van balkons (betonrot), het vervangen van rioleringen, de reparatie van lateien en het renoveren van schoorstenen en ventilatiekanalen.

Verduurzaming. De lening kan ook worden aangegaan voor diverse verduurzamingsmaatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Ook voor groene daken is er een lening mogelijk.

Download een overzicht met mogelijke onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 9.

Voor- en nadelen voor de VvE

Een fonds. Er is nu één fonds waar voor zowel onderhouds- als voor verduurzamingsmaatregelen een lening kan worden afgesloten. Vooral voor onveilige situaties hoeft de VvE dus niet meer te sparen en kunnen er snel maatregelen worden genomen. Het geld is vijf weken na de aanvraag beschikbaar in een bouwdepot. De (extra) maandlasten voor de VvE en zijn leden zijn voorspelbaar, waardoor het realiseren van de plannen en wensen dichterbij komt. Tip.  De besluitvorming bij VvE’s is vaak moeizaam. Daarom zijn er enkele hulpmiddelen ter beschikking: enquête bewonerswensen, stappenplan besluitvorming en voorbeeldtekst besluitvorming algemene ledenvergadering ( https://bit.ly/4dvgSHH ).

Schuld. Het grote nadeel is uiteraard dat er voor een langere periode een schuld wordt aangegaan en dat er rente betaald moet worden.

Voor actieve VvE’s en verhuurders

Voor actieve VvE’s. Er moet sprake zijn van een actieve VvE. Er moet dus een bestuurder of administrateur zijn aangesteld, er moet minimaal één keer per jaar een algemene ledenvergadering plaatsvinden waarvan notulen worden gemaakt en er moet een inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn. De VvE moet ook een eigen bankrekening hebben waarop leden maandelijks geld storten. Let op.  Het is ook verplicht dat er een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is opgesteld.

Voor verhuurders. Vaak is een deel van de appartementen in particulier eigendom en een ander deel in handen van woningcorporaties, beleggers en zakelijke verhuurders. Tip.  Voor verhuurders is het interessant om deel te nemen aan de onderhouds- en/of verduurzamingsplannen, omdat het mogelijk is om hun deel van de schuld meteen af te lossen.

Plannen voor onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen zijn voor VvE’s met deze lening makkelijker en sneller realiseerbaar. Verhuurders van een deel van de appartementen kunnen ook deelnemen en de lening meteen aflossen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01