DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 11.10.2024

Bezwaar maken tegen belastingheffing wegens hoge leningen bij de eigen BV

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Doel van deze wet is om het lenen bij de eigen BV terug te dringen. Er gaan nu geluiden op dat ook deze wet in strijd is met Europees recht.

Drempelbedrag. Houders van een aanmerkelijk belang (een belang groter dan 5% in een BV) die meer dan € 500.000 (bedrag 2024, voor 2023 € 700.000) hebben geleend bij hun eigen BV, worden in box 2 belast voor zover het geleende bedrag deze drempel overschrijdt.

Inkomsten uit aanmerkelijk belang.

Box 2-heffing. Als u aanmerkelijkbelanghouder bent in een BV, worden de inkomsten uit deze BV in box 2 belast tegen een tarief van 24,5% tot een bedrag van € 67.000 per persoon, het meerdere wordt belast tegen 33%. De inkomsten uit aanmerkelijk belang kunnen bestaan uit uitgekeerde dividenden en/of gerealiseerde verkoopopbrengsten. Let op.  Sinds 2023 zijn deze inkomsten in box 2 uitgebreid met het surplus van door de BV aan u verstrekte leningen.

Voorbeeld.In het hiernavolgende voorbeeld zijn de gevolgen van een lening van € 700.000 (niet zijnde een uitgezonderde eigenwoninglening) voor een gehuwde dga uitgewerkt.

Geleend bedrag
€ 700.000
Drempel
€ 500.000
Excessief
€ 200.000

Over het excessieve deel van deze lening is € 54.610 aan inkomstenbelasting verschuldigd.

Strijdigheid met Europees recht

Kerstarrest en villataks. In het zogenaamde ‘Kerstarrest’ heeft de Hoge Raad de box 3-heffing over het vermogen niet in overeenstemming geacht met Europees recht. Onlangs zijn er ook al twijfels gerezen over de houdbaarheid van de zogenaamde ‘villataks’ (toptarief eigenwoningforfait) ten opzichte van het Europees recht.

Wet excessief lenen bij eigen vennootschap.  Nu staat de rechtsgeldigheid van de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap ter discussie. Deze wet zou inbreuk maken op artikel 1 van het Eerste Protocol van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Er wordt inbreuk gemaakt op het individuele eigendomsrecht door het ontbreken van een overgangsregeling en door het negeren van het draagkrachtbeginsel. Er is namelijk nog geen inkomen genoten, omdat een wezenlijk kenmerk van een lening is dat deze uiteindelijk wordt terugbetaald. Ook zou er strijdigheid zijn met artikel 6 en 7 van het EVRM door de feitelijke terugwerkende kracht van de wetgeving. De heffing wordt nu immers ook geïntroduceerd voor in het verleden verstrekte leningen. De spelregels ten aanzien van deze leningen worden door deze wet nu gewijzigd.

Geen glazen bol. Of de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap voor de Europees rechtelijke toets gaat slagen, zal uit de toekomstige rechtspraak moeten blijken. Wat de uitkomst hiervan gaat worden, is op dit moment niet te voorspellen.

Pro forma bezwaar maken?

Ter behoud van rechten. Uiteraard is het verstandig om de discussie over het excessieve lenen bij uw eigen BV niet op te zoeken en indien mogelijk rekening te houden met de geldende drempelbedragen. Is dit niet gelukt en wordt u over 2023 en/of 2024 geconfronteerd met een belastingaanslag over het te veel geleende bedrag, dan is het raadzaam om tijdig een bezwaarschrift in te dienen. Een bezwaarschrift moet binnen zes weken na dagtekening van de aanslag worden ingediend.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 9 vindt u een model Bezwaarschrift excessief lenen box 2.

Ten aanzien van excessief lenen is voorkomen beter dan genezen. Wordt u echter toch geconfronteerd met deze heffing, maak dan bezwaar ter behoud van uw rechten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01