BTW - 11.10.2024

Margeregeling btw bij verkoop gebruikte goederen?

Als u als ondernemer handelt in gebruikte roerende goederen (margegoederen), mag u onder voorwaarden de margeregeling toepassen. Hoe werkt het?

Margeregeling verplicht?

U bent niet verplicht om de margeregeling toe te passen. Zo mag u bij iedere verkoop ervoor kiezen om niet de margeregeling toe te passen, maar de gewone btw-regeling. Onder margegoederen worden verstaan gebruikte roerende goederen die u heeft ingekocht zonder btw. Daarnaast kunnen, onder bepaalde voorwaarden, ook kunst, antiek en verzamelobjecten als margegoederen worden beschouwd. In dit artikel hebben we het alleen over gebruikte goederen.

Gebruikte roerende goederen. Gebruikte roerende goederen zijn alle goederen die al dan niet na reparatie opnieuw gebruikt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn tweedehands voertuigen, meubels, kleding, boeken en elektronica. Tip.  Ook ongebruikte goederen die u van een particulier koopt, worden aangemerkt als gebruikte goederen, alsmede goederen die zelf zijn vervaardigd, geweekt of gefokt. Om van de margeregeling gebruik te kunnen maken, geldt de voorwaarde dat u de goederen moet inkopen bij iemand die bij de aankoop, vervaardiging, kweek of van de goederen de btw niet als voorbelasting heeft kunnen aftrekken.

Wanneer mag u de margeregeling toepassen?  Om de margeregeling toe te kunnen passen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • U bent een handelaar van wie de activiteiten geheel of deels bestaan uit het verkopen van gebruikte roerende goederen.
  • U heeft de goederen die u verkoopt binnen de EU ingekocht bij een:
  • niet-ondernemer, zoals een particulier, overheid of rechtspersoon die geen ondernemer is;
  • ondernemer die de goederen in zijn bedrijf uitsluitend heeft gebruikt voor vrijgestelde prestaties of voor andere prestaties waarvoor hij geen voorbelasting kon aftrekken;
  • ondernemer die de goederen in zijn bedrijf heeft gebruikt als bedrijfsmiddel en die gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling (KOR). Onder bedrijfsmiddelen worden verstaan goederen die niet voor de verkoop bestemd waren. Bedrijfsmiddelen zijn goederen waarop men kan afschrijven;
  • handelaar die zelf de margeregeling heeft toegepast.

Factuureisen margeregeling. Als u de margeregeling toepast, mag u op de factuur geen btw vermelden. U moet wel op de factuur vermelden dat u gebruikte goederen levert onder de margeregeling. U vermeldt dan op de factuur: Bijzondere regeling - gebruikte goederen. Voor de rest moet uw factuur voldoen aan de normale factuureisen.

Inkoopverklaring. Bedraagt de betaling aan de leverancier (particulier of daarmee gelijk te stellen leverancier) van de goederen € 500 of meer, dan moet u een inkoopverklaring opstellen. In deze verklaring moet staan:

  • de datum van levering;
  • de naam en adres van uw bedrijf en de naam en adres van uw leverancier;
  • een duidelijke omschrijving van de goederen en de hoeveelheid van de geleverde goederen;
  • bij de inkoop van een motorrijtuig: het kenteken;
  • het bedrag dat u aan de leverancier voor de levering heeft voldaan of moet voldoen;
  • een verklaring van uw leverancier dat hij voor de goederen geen voorbelasting in aftrek heeft genomen. Let op.  Als u een gebruikt bedrijfsmiddel koopt van een leverancier die de KOR toepast, maakt het niets uit of deze leverancier voor dit bedrijfsmiddel eerder (voordat hij gebruikmaakte van de KOR) de voorbelasting in aftrek heeft genomen. De leverancier dient wel te verklaren dat hij de KOR toepast.

Aan leverancier geven. De inkoopverklaring geeft u aan uw leverancier die deze vervolgens moet ondertekenen. U moet een kopie van de ondertekende verklaring in uw administratie bewaren. Tip.  U hoeft geen inkoopverklaring op te stellen als de betaling aan de desbetreffende leverancier minder bedraagt dan € 500.

Winstmarge. Bij de margeregeling berekent u de btw over de winstmarge.

Voorbeeld.U bent een handelaar en koopt voor € 300 een gebruikte kast van een particulier. Op de verkoop wilt u € 200 winst maken. U berekent de verkoopprijs als volgt :

Inkoopprijs kast
€ 300
Winstmarge (excl. btw)
€ 200
21% over de winstmarge: 21/100 x € 200
€  42
Verkoopprijs van de kast (€ 300 + € 200 + € 42)
€ 542

Negatieve winstmarge? Over negatieve winstmarges hoeft u geen btw af te dragen. U kunt ook geen btw terugkrijgen bij negatieve winstmarges.

Repareren van margegoederen

Repareert u margegoederen voordat u deze gaat verkopen, dan mag u voor de bepaling van de winstmarge de inkoopprijs niet verhogen met de kosten van de reparatie. In uw btw-aangifte mag u wel de btw van de kosten van de reparatie in aftrek nemen als voorbelasting.

Voorbeeld.U koopt een gebruikte kast voor € 300. U voorziet deze kast van nieuwe planken en verkoopt de kast vervolgens voor € 500. Voor de nieuwe planken heeft u € 50 betaald. U berekent de btw als volgt:

Verkoopprijs kast
€ 500
Inkoopprijs kast
€ 300
Winstmarge inclusief btw
€ 200
Af te dragen btw over marge 21/121 x € 200
€  34,71

Wel aftrek btw. De btw die u heeft betaald over de planken (21/121 x € 50 = € 8,68), mag u als voorbelasting in aftrek nemen in uw btw-aangifte.

Administratief vastleggen. De in- en verkoop van margegoederen moet u vastleggen in uw administratie. Hiervoor zijn twee methodes.

  1. De individuele methode. U berekent de btw per afzonderlijk goed en registreert de in- en verkoop per stuk. U mag negatieve winstmarges niet verrekenen met positieve winstmarges.
  2. De globalisatiemethode. U berekent de btw over de totale winstmarge van alle goederen samen binnen een aangiftetijdvak. U mag negatieve winstmarges verrekenen met positieve winstmarges.

Welke methode gebruiken?

De globalisatiemethode is verplicht als u handelt in de volgende goederen:

  • vervoermiddelen, zoals auto’s, motoren, fietsen, bromfietsen en caravans;
  • kleding;
  • meubels;
  • boeken en tijdschriften;
  • foto-, film- en videoapparatuur;
  • videobanden, dvd’s, muziekcassettes, cd’s, lp’s, etc.;
  • muziekinstrumenten;
  • huishoudelijke apparaten;
  • elektrische apparaten;
  • huisdieren;
  • kunst, antiek en verzamelobjecten.

Ook onderdelen. De globalisatiemethode past u ook toe voor gebruikte onderdelen, toebehoren en benodigdheden van de hiervoor genoemde goederen.

Scheiden van andere inkopen. In uw administratie moet u de in- en verkopen van margegoederen gescheiden houden van andere goederen die u heeft ingekocht. Ook moet u de goederen met 9 en 21% btw gescheiden houden. Let op.  Voor de individuele methode geldt als extra eis dat u de in- en verkopen gescheiden moet administreren. Zo moet de winstmarge per margegoed (individuele methode) of per aangiftetijdvak (globalisatiemethode) administratief eenvoudig af te lezen zijn.

Andere goederen? Als u in andere goederen handelt als de hiervoor genoemde goederen moet u de individuele methode toepassen. De inspecteur kan bij beschikking toestemming verlenen om de globalisatiemethode toe te passen. Hiervoor moet u bij de Belastingdienst een schriftelijk verzoek indienen waarin staat waarom het voor u bezwaarlijk is om de individuele methode te gebruiken.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 15, nr. 2 vindt u meer over de margeregeling.

Bij de margeregeling berekent u de btw over de winstmarge. De in- en verkoop van margegoederen moet u vastleggen in uw administratie en gescheiden houden van uw gangbare inkopen en verkopen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01