BOER EN BEDRIJF - 08.10.2024

Definitieve aanvraag GLB 2024

Vanaf 15 oktober tot en met 2 december 2024 moet u de definitieve aanvraag indienen om de GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Welke gegevens moet u daarbij aanleveren?

2 december 2024. U moet uiterlijk 2 december 2024 de definitieve aanvraag voor de GLB-subsidies indienen. Met deze definitieve aanvraag bevestigt u de subsidies die u eerder dit jaar in de Gecombineerde Opgave (GO) heeft aangevraagd. Let op.  Het is niet mogelijk om ten opzichte van de eerdere aanvraag extra subsidies aan te vragen.

Waar moet u op letten?

Bij de definitieve aanvraag bevestigt u de eerdere aanmelding. Wel moet u correcties doorvoeren als u bijv. een perceel niet meer in gebruik heeft. Daarnaast is het voor diverse regelingen verplicht om het geteelde vanggewas op te geven. Lees hierna meer hierover. Soms is het opgeven van het vanggewas niet verplicht, maar wel verstandig om het bij RVO.nl te registreren. De door u ingediende gegevens worden immers gebruikt voor de uitbetaling van de GLB-subsidies, maar ook bij de controle van de gebruiksnormen.

Subsidiabele percelen. U kunt alleen basis- en ecopremie ontvangen voor subsidiabele percelen. Deze percelen moet u op 15 mei in gebruik hebben. Daarnaast moet u er landbouwactiviteiten uitvoeren. Het telen van een gewas op bouwland en het maaien en/of beweiden van grasland is voldoende. Het perceel moet daarnaast het gehele jaar landbouwgrond zijn. Tip.  Het is wel mogelijk dat een perceel voor maximaal 90 dagen voor niet-landbouwactiviteiten wordt gebruikt, mits deze na 90 dagen weer als landbouwgrond beschikbaar komt.

Juiste hoofdteelt opgeven. In de GO heeft u op de percelen een (verwachte) hoofdteelt geregistreerd. Meestal klopt dit ook met het daadwerkelijk geteelde gewas. Door het natte teeltseizoen is echter niet op ieder perceel het opgegeven gewas geteeld. Bij de definitieve aanvraag moet wel de daadwerkelijke hoofdteelt worden opgegeven.

Ecoregeling. Heeft u in de GO de uitbetaling van ecopremie aangevraagd, dan moet u uiterlijk in de definitieve aanvraag beoordelen of de opgegeven ecoactiviteiten daadwerkelijk zijn uitgevoerd volgens de voorwaarden. Soms heeft u een ecoactiviteit maar op een gedeelte van het perceel uitgevoerd. U moet dan het perceel splitsen en de ecoactiviteit opgeven bij het juiste perceelsgedeelte.

Doorgeven vanggewas. In de GO kunt u naast de hoofdteelt ook vanggewassen opgeven. Voor sommige regelingen is het zelfs verplicht om dit vanggewas te melden. Dit geldt voor het verplichte vanggewas na maïs, maar ook voor het vanggewas op zand- en lössgrond na overige teelten. Tip.  Daarnaast is het advies om ook uw onbemeste vanggewas te melden dat u inzet voor de rustgewasverplichting op zand- en lössgrond en/of het vanggewas dat u teelt voor de gewasrotatie van GLMC 7.

Wat bij een bedrijfsoverdracht?

Bedrijfsoverdracht na 17 mei 2024. Heeft u te maken met een bedrijfsoverdracht na 17 mei 2024 en worden ook de aangemelde GLB-subsidies overgedragen, dan moet u uiterlijk 14 oktober 2024 een aanmelding doen in de GO-applicatie. Vervolgens doet u tussen 15 oktober en 2 december 2024 ook een definitieve aanvraag.

Overdracht rondom 14 oktober 2024. Is uw bedrijfsoverdracht rondom, maar uiterlijk 14 oktober 2024 en is het niet meer mogelijk om tijdig een aanmelding in te dienen, dan is het verstandig om contact op te nemen met RVO.nl. Waarschijnlijk hoeft u geen aanmelding te doen, maar moet u wel, uiterlijk 2 december 2024, een definitieve aanvraag indienen.

U moet uiterlijk 2 december 2024 de GLB-subsidies definitief hebben aangevraagd. Controleer of de hoofdteelt en vanggewassen zijn gemeld. Geef daarnaast alleen de uitgevoerde ecoactiviteiten door.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01