PRIVÉ - 11.10.2024

Fiscale behandeling bankrekening met BEM-clausule voor minderjarig kind

Uw minderjarig kind kan bijv. een schadevergoeding, schenking of erfenis ontvangen. Dit vermogen kan beschermd worden door het geld op een bankrekening met een BEM-clausule te zetten. Hoe zit dit en wat zijn de gevolgen?

Bankrekening minderjarige. Veel ouders openen rond de geboorte van hun kind een spaarrekening voor hun kind en storten daar periodiek een geldbedrag op. Het saldo dat op deze bankrekening staat is - ondanks dat het minderjarige kind handelingsonbekwaam is - van het minderjarige kind.

Bewind. Als de ouders het gezag over het minderjarig kind hebben, hebben zij automatisch het bewind over het geld van hun minderjarige kinderen. Dit bewind houdt in dat de ouders het spaargeld moeten beheren in het belang van het kind. Het minderjarige kind mag het geld dan ook niet zelfstandig besteden, dit zal altijd in overleg met de ouders zijn.

Bankrekening BEM-clausule

Flink slot op de bankrekening. Om te voorkomen dat het minderjarige kind echt niet aan het geld kan komen gedurende de periode dat hij minderjarig is, kan er een bankrekening worden geopend met een BEM-clausule. BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen.

Kantonrechter. Met een BEM-clausule kan een minderjarig kind niet aan het geld komen dat op zijn bankrekening staat. Het is namelijk een geblokkeerde bankrekening en er kan alleen geld van de bankrekening worden gehaald met toestemming van de kantonrechter. Tip.  De rente mag daarentegen wel tussentijds worden opgenomen.

Einde BEM-clausule. De BEM-clausule eindigt in beginsel automatisch als het kind 18 jaar oud wordt. Het kind wordt dan eigenaar van het geld. Het is in uitzonderingsgevallen wel mogelijk dat een BEM-clausule tot een latere leeftijd loopt. Dit moet dan expliciet zijn opgenomen in de stukken voor de aanvraag van de betreffende bankrekening met een BEM-clausule.

Wanneer BEM-clausule? Een bankrekening met een BEM-clausule is soms verplicht. Hierbij kan gedacht worden aan de situatie dat uw minderjarig kind een schadevergoeding van een verzekeringsmaatschappij ontvangt. Via de BEM-clausule wordt namelijk voorkomen dat iemand anders bij het geld kan. Maar ook als een minderjarig kind een erfenis of schenking ontvangt, kan in het testament of in de schenkingsakte opgenomen zijn dat er een bankrekening met een BEM-clausule geopend moet worden.

Fiscale gevolgen

Box 3-vermogen ouders. Het geld dat op een bankrekening op naam van uw minderjarige kind staat, behoort tot de box 3-bezittingen (sparen en beleggen) van uw kind. Toch hoeft uw kind dit vermogen niet aan te geven in een eigen aangifte inkomstenbelasting. In de wet is namelijk bepaald dat de ouder(s) die het gezag over het kind hebben, belasting moeten betalen over het vermogen van hun minderjarige kind. Dit betekent dat zij de bankrekening bij hun box 3-vermogen moeten optellen.

Standpunt kennisgroep Belastingdienst. De kennisgroep van de Belastingdienst heeft onlangs aangegeven dat het feit dat er een BEM-clausule op een bankrekening is gevestigd, het voorgaande niet anders maakt (KG:202:2024:27) . Dit betekent dus dat de ouder(s) die het ouderlijk gezag hebben over het kind, de bankrekening met de BEM-clausule voor de nominale waarde in box 3 moeten opnemen in hun aangifte inkomstenbelasting.

Een bankrekening met een BEM-clausule is een geblokkeerde bankrekening waardoor het minderjarige kind alleen met tussenkomst van de kantonrechter geld kan opnemen. Pas als het kind 18 jaar is, komt het vermogen vrij en wordt hij eigenaar van het geld. Deze bankrekening moet ook bij de ouders in box 3 worden aangegeven.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01