SOCIALE PREMIES - 18.10.2024

Tegemoetkoming voor werknemers in kwetsbare positie verandert per 2025!

Op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) komen werkgevers voor verschillende groepen werknemers die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, in aanmerking voor een premiekorting. Welke regels gaan per 2025 op de schop?

Wtl

De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) bestaat momenteel uit twee soorten:

  1. het lage-inkomensvoordeel (LIV);
  2. de loonkostenvoordelen (LKV).

Jonger dan de AOW-leeftijd. Voldoen de werknemer en de dienstbetrekking aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een van deze regelingen en vraagt u deze op de juiste manier aan, dan krijgt u een voordeel. Let op.  Voor alle regelingen geldt dat het moet gaan om een werknemer jonger dan de AOW-leeftijd die verzekerd is voor een of meer werknemersverzekeringen. De hoogte van het voordeel verschilt per regeling. Hoe zit het precies?

Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Heeft een werknemer een gemiddeld uurloon van minimaal € 14,33 en max € 14,91 (2024), terwijl u in het kalenderjaar 2024 minimaal 1.248 uur verloont, dan komt u voor deze werknemer in aanmerking voor het LIV. Tip.  Een verloond uur is een uur waarover u loon betaalt. Daartoe behoren bijv. ook uitbetaalde meeruren of vakantie-uren. Meer informatie vindt u in de brochure Verduidelijkingen verloonde uren. Let op.  De norm van 1.248 uur geldt ook als de werknemer pas in de loop van het jaar in dienst is getreden!

Hoogte LIV. De hoogte van het LIV is in 2024 € 0,49 per uur met een maximum van € 960. Het LIV komt in 2025 te vervallen. U kunt dus alleen dit jaar nog maar gebruikmaken van de regeling. Tip.  Voor toepassing van het LIV is van uw kant geen aparte actie nodig. Het is wel slim om goed te checken of het aantal verloonde uren in de administratie klopt en of de 1.248 uren gehaald zijn of makkelijk kunnen worden gehaald.

Loonkostenvoordelen (LKV)

Voor bepaalde groepen werknemers gelden er loonkostenvoordelen. Anders dan bij de LIV die automatisch wordt toegekend, moet u een LKV aanvragen in de loonaangifte. Er zijn vier verschillende LKV’s met elk iets andere regels.

Doelgroepverklaring

In veel gevallen moet u ook beschikken over een doelgroepverklaring: een verklaring van de overheid dat de werknemer voldoet aan de voorwaarden voor de betreffende LKV. Let op 1.  Deze doelgroepverklaring moet u binnen drie maanden na indiensttreding aanvragen. Let op 2.  Voor LKV’s geldt als eis dat de werknemer rechtsreeks uit een genoemde uitkering komt en de zes maanden voor ingaan van de regeling niet bij u in dienst is geweest. Houd hier rekening mee. Tip.  Een van de voorwaarden voor LKV’s is dat een werknemer rechtstreeks uit een uitkering komt. Als gevolg van recente rechtspraak (ECLI:NL:HR:2024:746) geldt dat de LKV ook mag worden toegepast bij de nieuwe werkgever in geval van overgang van een onderneming. Bij bijv. een omzetting van een BV gaat de LKV niet automatisch verloren. De doelgroepverklaring van de oorspronkelijke werkgever moet wel aanwezig zijn.

Zie ook hier. De Belastingdienst heeft laten weten dat u in 2024 en later, als u werknemers heeft overgenomen bij een overgang van een onderneming, de LKV kunt blijven toepassen. U moet daarbij wel zorgen dat u een kopie van een doelgroepverklaring in uw administratie heeft.

De LKV oudere werknemer

Voor de verzekerde werknemer van 56 jaar of ouder met een uitkering voor inkomen heeft u een doelgroepverklaring nodig. Vraag deze dus tijdig aan en bewaar deze goed! De hoogte van de LKV voor oudere werknemers bedraagt € 3,05 per verloond uur met een maximum van € 6.000 per jaar.

LKV oudere werknemers wordt afgebouwd. Bij een werknemer die in 2024 in dienst kwam, mag u de LKV oudere werknemer twee jaar toepassen. In 2025 gaat het bedrag van deze LKV naar € 1,35 per uur met een maximum van € 2.600 gedurende één jaar. In 2026 stopt deze LKV.

De LKV arbeidsgehandicapte

Deze LKV ziet op de werknemer die rechtstreeks uit een WIA-uitkering komt. Tip.  Ook bij sommige andere vergelijkbare uitkeringen kunt u in aanmerking komen voor deze LKV (zie voor nadere informatie het Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)). De hoogte van deze LKV is € 3,05 met een maximum van € 6.000 per jaar. Voor 2025 is het plan deze LKV ongewijzigd te laten.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 9 vindt u het Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein.

Herplaatsen werknemer met handicap

Deze LKV geldt bij herplaatsing van een arbeidsgehandicapte werknemer die inmiddels een WIA-uitkering of vergelijkbare uitkering uit de EU, EER of Zwitserland ontvangt. Ook voor de werknemer die voor 1 januari 2006 arbeidsongeschikt was voor de Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten (Wet REA) en dit nog steeds zou zijn als de REA nog zou bestaan, heeft u recht op deze LKV.

Doelgroepverklaring. Voor werknemers in deze groep moet u beschikken over een doelgroepverklaring, waaruit blijkt dat de werknemer onder de groep valt waarvoor de regeling bedoeld is. Vraag deze dus tijdig aan en bewaar deze goed! De hoogte van de LKV herplaatste werknemer bedraagt € 3,05 per verloond uur met een maximum van € 6.000 per kalenderjaar (bedrag 2024). Deze LKV ontvangt u gedurende een jaar.

Verruiming. Aangekondigd is dat deze LKV gaat worden verruimd, zodat er meer werknemers onder vallen. Op welke manier dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

LKV doelgroep banenafspraak

Voor werknemers die door het UWV aangewezen zijn, omdat zij niet onder normale omstandigheden kunnen functioneren, en mensen met een indicatie als arbeidsbeperkte geldt de LKV doelgroep banenafspraak. Het gaat hier bijv. om mensen uit de Wajong of mensen met een indicatie sociale werkvoorziening die zijn opgenomen in het doelgroepregister banenafspraak. Voor wat betreft schoolverlaters gaat het om onder meer schoolverlaters van het praktijkonderwijs. Raadpleeg ook hier het Kennisdocument Wtl voor exacte informatie over wie er tot de doelgroep kan behoren.

Ziekte of gebrek. Bovendien geldt de LKV voor de werknemer die niet tot de doelgroep behoort, maar door ziekte of gebrek problemen heeft gehad bij het volgen van onderwijs en binnen vijf jaar na afronding onderwijs bij u in dienst komt (de zogenaamde ‘scholingsbelemmerden’). Tip.  U kunt via uw portaal bij het UWV nakijken of een werknemer inderdaad in het doelgroepregister banenafspraak staat!

Doelgroepverklaring. Voor toepassing van de LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden heeft u een doelgroepverklaring nodig (dit is dus wat anders dan de opname in het doelgroepregister banenafspraak!). Vraag deze dus tijdig aan en bewaar deze in de administratie. De hoogte van de LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden bedraagt in 2024 € 1,01 per verloond uur met een maximum van € 2.000 per kalenderjaar gedurende maximaal drie jaar.

Aanpassing per 2026

Het ligt in de bedoeling de LKV banenafspraak aan te passen per 2026. Het belangrijkste is het laten vervallen van de verplichting een doelgroepverklaring aan te vragen. De tegemoetkoming wordt dan dus verstrekt zonder doelgroepverklaring. Verder wil de regering de LKV gedurende de gehele diensttijd toekennen in plaats van maximaal drie jaar. Uiteraard moet dan wel aan de overige voorwaarden voldaan zijn. Bovendien wordt de groep die onder de doelgroep banenafspraak valt, iets aangepast.

Er gaat de komende jaren nog het een en ander veranderen in de tegemoetkomingen loondomein. Het LIV verdwijnt, evenals de LKV oudere werknemers. Aan de andere kant wordt de looptijd LKV voor de doelgroep banenafspraak en herplaatsen van een werknemer met een handicap verruimd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01