UITZENDKRACHT - 18.10.2024

Nieuw convenant Belastingdienst en uitzendbranche ETK-regeling

Op 6 juni 2024 is er een nieuw convenant gesloten tussen de Belastingdienst en de uitzendbranche. Het convenant bevat bewijsregels wanneer de zogenaamde ‘extraterritoriale kosten’ (ETK-regeling) voor buitenlandse werknemers van toepassing zijn. Het gaat dan vaak om arbeidsmigranten.

Uitruilen. Uitzendkrachten, veelal arbeidsmigranten, die bij Nederlandse opdrachtgevers werken en die in het buitenland wonen of van daaruit worden aangetrokken, kunnen op basis van de cao’s van de uitzendbranche (ABU en NBBU) een bepaald deel van het loon uitruilen voor een belastingvrije vergoeding voor huisvesting, vervoer en kosten van levensonderhoud. Het convenant geeft regels wanneer er van deze regeling gebruik kan worden gemaakt. Tip.  Dat is makkelijk, omdat de werkgever dan niet voor elke werknemer aantoonbaar hoeft te maken dat er aan de regels wordt voldaan. Is het bijv. voor de Belastingdienst voldoende aannemelijk dat er sprake is van tijdelijk in Nederland werkzame buitenlandse werknemers als de uitzendkracht is geworven door een buitenlands wervingsbureau of een buitenlandse vestiging van de in Nederland gevestigde uitzendonderneming. Tip.  Het voordeel van toepassen van de ETK-regeling voor de werknemer is dat hij meer nettoloon ontvangt. Nadeel is dat de werknemer voor een lager loon verzekerd is tegen werkloosheid en ziekte. De werkgever draagt minder premies sociale verzekeringen af.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 9 vindt u het brancheconvenant.

Het voordeel van toepassen van de ETK-regeling voor de werknemer is dat hij meer nettoloon ontvangt. Nadeel is dat hij tegen een lager loon sociaal verzekerd is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01