INKOMSTENBELASTING - 04.10.2024

Invloed zorgverzekeringspremies op box 3

De Belastingdienst heeft onlangs aangegeven wat de invloed is van nog te betalen zorgverzekeringspremies op box 3 en wat de invloed hierop is als deze premies vooruitbetaald worden. Wat betekent dit en wat kunt u hiermee?

In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering dekt de kosten van zorg, zoals de rekening van de specialist, tandarts of fysiotherapeut. De kosten van een dergelijke verzekering kunnen flink oplopen, vooral als er gekozen wordt voor een ruim verzekeringspakket. Zorgverzekeringen worden meestal rond de jaarwisseling betaald. In de praktijk heerst er kennelijk onzekerheid over de vraag of de betaling van dergelijke premies van invloed kan zijn op uw vermogen in box 3. Reden waarom de Belastingdienst hierover duidelijkheid heeft verschaft.

Voor meer informatie over box 3-vermogen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 9.

Nog te betalen zorgpremies

Allereerst is ingegaan op de vraag of op de peildatum nog te betalen premies van invloed zijn op het vermogen in box 3 en hier aangemerkt kunnen worden als een schuld. Zoals bekend, is de peildatum voor box 3 1 januari van het betreffende jaar. Voor 2024 is het dus van belang wat uw vermogen op 1 januari van dit jaar precies was. Verzekeringspremies kunnen meestal per maand of één keer per jaar worden betaald. In het laatste geval krijgt men dan meestal korting. Vooral als het gaat om jaarpremies, kan het gaan om forse bedragen. Let op.  De Belastingdienst heeft aangegeven dat een nog te betalen (jaar)premie voor uw zorgverzekering niet als schuld in box 3 wordt aangemerkt. Dit betekent dat u uw vermogen dus niet mag verminderen met de bedragen aan nog te betalen premies voor de zorgverzekering van u en die van uw eventuele partner en kinderen.

En vooruitbetaalde premie? Ook is de vraag beantwoord of vooruitbetaalde premies van invloed zijn op uw vermogen in box 3 en of deze vooruitbetaalde premies moeten worden gezien als een bezitting. Ook hiervan stelt de Belastingdienst dat dit niet het geval is. Uw vooruitbetaalde premies zijn wel te kwalificeren als een vorderingsrecht, maar hieraan wordt geen waarde toegekend.

Toelichting. De Belastingdienst licht toe dat tegenover de premies rechten staan op vergoeding van zorgkosten. De waarde van deze rechten staat tegenover de te betalen premies, zodat een en ander tegen elkaar wegvalt voor de waardebepaling in box 3.

Terugbetaling premie. Ook wordt er ingegaan op de situatie dat een vooruitbetaalde premie na de peildatum wordt terugbetaald, bijv. bij emigratie of overlijden. De Belastingdienst vindt het uit praktische overwegingen niet gewenst dat men deze kans moet inschatten en neemt dan ook het standpunt in dat met deze kans voor de waardebepaling in box 3 geen rekening wordt gehouden (KG 202:2024:26) .

Wat kunt u hier dan concreet mee?

Hieruit volgt dat u voor de waarde van uw vermogen in box 3 geen rekening hoeft te houden met nog te betalen of al vooruitbetaalde premies zorgverzekering. Tip.  Met name als het gaat om aanzienlijke bedragen, kunt u echter wel een belastingbesparing realiseren door uw premies nog voor het einde van het jaar te betalen. Er is dan namelijk geen sprake van een bezitting, maar de betaalde premies hebben wel uw vermogen voor de peildatum verlaten en verminderen dus ook de te betalen belasting in box 3. Daarbij is het natuurlijk wel van belang of u de te betalen premies financiert vanaf bijv. uw bankrekening of hiervoor bijv. wat beleggingen verkoopt.

Vooruitbetaalde of verschuldigde zorgverzekeringspremies hebben geen invloed op uw box 3-vermogen. Wel kunt u geld besparen door uw jaarpremies voor uw zorgverzekering nog voor het einde van het jaar te betalen. Hierdoor vermindert namelijk uw vermogen in box 3 en dus ook de belastingheffing hierover.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01