PERSONEEL - 04.10.2024

Verkeersboete werknemer belastingvrij vergoeden?

Als uw werknemer een verkeersboete krijgt tijdens een zakelijke rit, wilt u deze wellicht vergoeden. Maar kan dit belastingvrij? Waar hangt dit van af?

Wie krijgt de boete? Of u een verkeersboete belastingvrij mag vergoeden, hangt om te beginnen af van de vraag wie de boete krijgt. Is de verkeersovertreding begaan met de privéauto van de werknemer, dan is belastingvrij vergoeden niet mogelijk. U mag de vergoeding ook niet onderbrengen in de werkkostenregeling. Vergoedt u de boete toch, dan is dit belast als loon. Is de overtreding echter begaan met een auto van de zaak, dan staat het kenteken op het bedrijf en komt de boete dus ook bij het bedrijf terecht. Het hangt dan af van de omstandigheden of de boete belastingvrij is te vergoeden.

Verhalen op uw werknemer? Als de boete niet verhaald kan worden op de werknemer, moet de werkgever deze dus voor zijn rekening nemen en is er van belastingheffing bij de werknemer ook geen sprake, bijv. als de overtreding in opdracht van de werkgever is gemaakt wanneer er een zending met spoed moet worden bezorgd door een koerier. Is verhaal op de werknemer wel mogelijk, maar doet de werkgever dit niet, dan is er wel sprake van loon. De werkgever kan dit nu echter wel onderbrengen in de werkkostenregeling en zodoende belastingheffing bij de werknemer voorkomen. Houd er wel rekening mee dat de werkgever 80% belasting betaalt als hij dat jaar over de vrije ruimte heen schiet.

U kunt een verkeersboete belastingvrij vergoeden als de overtreding begaan is met een auto van de zaak, deze op de werknemer te verhalen is en u hier niet voor kiest. U kunt de boete dan onderbrengen in de werkkostenregeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01