RENTE - 11.10.2024

Wat is een zakelijke rente?

Als u als ondernemer rente betaalt of in rekening brengt, moet dit een zakelijk percentage zijn. Maar wat is zakelijk en waar hangt dit van af? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

Zakelijke rente. Als partijen elkaar rente in rekening brengen, zal dit in het algemeen zakelijk zijn. Dit kan anders zijn als partijen met elkaar zijn verbonden, bijv. bij aandeelhouders. Onlangs werd voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant een zaak uitgevochten, waarbij het ging om de hoogte van de afgesproken rente. Volgens de inspecteur was deze niet zakelijk en had daarom een hoger percentage in aanmerking genomen moeten worden en daarop gebaseerde naheffingsaanslagen opgelegd moeten worden (ECLI:NL:RBZWB:2024:5852) .

Rente: wat is er van belang? De rechtbank stelde om te beginnen vast dat de bewijslast dat er een onzakelijke rente is berekend, bij de inspecteur ligt. Die vond het berekende percentage van 4,25% te laag, omdat het om een lening van ruim € 22 miljoen ging die slechts per jaar met € 250.000 werd afgelost. Omdat er ook geen zekerheden waren gesteld, had de inspecteur de rente op 10% gesteld. Omdat de lening gebruikt was om te beleggen, ging de inspecteur uit van rentepercentages in vergelijkbare situaties en had deze vermeerderd met enkele opslagen, zoals die ook door banken werden gehanteerd. De rechtbank was het met hem eens dat de berekende rente van 4,25% te laag was, maar vond ook dat de inspecteur onvoldoende inzicht had gegeven hoe hij op het door hem gehanteerde percentage van 10% was uitgekomen en waarom dat in deze situatie van toepassing moest zijn. Aangezien de bewijslast bij de inspecteur lag, vond de rechtbank een percentage van 6% beter op zijn plaats.

Houd er rekening mee dat u altijd moet kunnen aangeven waarom het door u gehanteerde rentepercentage correct is. De inspecteur heeft de bewijslast als hij niet akkoord gaat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01