PERSONEEL - 08.10.2024

Kortdurend zorgverlof, waar begint het en waar eindigt het?

Een van de vele verschillende (wettelijke) verlofvormen waar uw medewerkers gebruik van kunnen maken, is het kortdurend zorgverlof. Maar waar is het voor bedoeld, waarvoor juist niet en hoelang is kort dan eigenlijk?

Zorgverlof. Als iemand in de directe omgeving van een werknemer ziek of hulpbehoevend is, kan de werknemer in de meeste gevallen gebruikmaken van zorgverlof. De brede term zorgverlof kan eigenlijk opgesplitst worden in drie delen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof. Alle drie deze verlofsoorten kennen hun eigen specifieke toepassing en hun eigen specifieke voorwaarden.

Kortdurend zorgverlof

Noodzakelijke verzorging. Kortdurend zorgverlof is wettelijk geregeld in artikel 5:1 en volgende van de Wet arbeid en zorg (WAZO). Een werknemer heeft recht op kortdurend zorgverlof als zijn partner, (pleeg)kind, ouder, zus of broer ziek is en verzorging nodig heeft. Het gaat daarbij uitdrukkelijk om de noodzakelijke verzorging. Dit betekent niet alleen dat de zorg daadwerkelijk noodzakelijk is, maar ook dat het noodzakelijk is dat de werknemer deze zorg verleent. Let op.  Kan de zieke zichzelf redden, is de zieke opgenomen in het ziekenhuis of is er iemand anders beschikbaar om zorg te verlenen, dan heeft uw werknemer geen recht op zorgverlof.

Waar begint het?

Stel dat uw medewerker zijn jonge kind ziek van school moet ophalen en enkele dagen moet verzorgen. Dan zal het kortdurend zorgverlof over het algemeen pas beginnen op de tweede dag. Het ophalen van school en de eerste noodzakelijke opvang van het zieke kind vallen namelijk onder calamiteitenverlof. Vanaf dag twee is er geen sprake meer van een calamiteit, maar kan uw werknemer wel aanspraak maken op kortdurend zorgverlof.

Loondoorbetaling. Tijdens het kortdurend zorgverlof heeft uw werknemer recht op doorbetaling van minimaal 70% van het loon. Zou het uit te betalen loon hierdoor onder de grens van het minimumloon komen te vallen, dan heeft uw werknemer in ieder geval recht op het voor hem geldende minimumloon. Tip.  Het percentage van 70% is wettelijk bepaald. In de arbeidsovereenkomst of cao mogen partijen echter ook een hoger percentage loondoorbetaling overeenkomen.

Aanvraag. Als een werknemer kortdurend zorgverlof wil opnemen, dan meldt hij dit vooraf, althans zo spoedig mogelijk. Bij deze melding moeten de reden van het verlof, de omvang en de vermoedelijke duur van het verlof ook vermeld worden. Let op.  Als werkgever kunt u kortdurend zorgverlof alleen weigeren als er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen, waar bovendien het belang van de werknemer voor zou moeten wijken. Dat wordt in de praktijk niet snel aangenomen.

Waar eindigt het?

Maximale duur. Kortdurend zorgverlof kent een maximale duur van tweemaal de gebruikelijke arbeidsomvang per week. Het hoeft echter niet aansluitend opgenomen te worden. Wel kan uw werknemer slechts eenmaal per twaalf maanden gebruikmaken van deze maximale duur. Is de zorg voor de zieke door uw werknemer langer nodig, dan kan uw werknemer eventueel aanspraak maken op langdurend zorgverlof.

Geen uitzondering cao

Zoals aangegeven, laat de wet de mogelijkheid open om bij individuele arbeidsovereenkomst of collectieve cao op punten van de WAZO af te wijken. Zowel de cao Open teelten als de cao Glastuinbouw volgen op het gebied van kortdurend zorgverlof echter gewoon de wettelijke regeling.

Kortdurend zorgverlof duurt maximaal twee keer de gebruikelijke arbeidsduur per week. Tijdens het verlof wordt het loon van de werknemer voor (minimaal) 70% doorbetaald. Kortdurend zorgverlof wordt vaak voorafgegaan door calamiteitenverlof en kan worden opgevolgd door langdurend zorgverlof.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01