VENNOOTSCHAPSBELASTING - 11.10.2024

Uw BV hoeft alleen koerswinst op effecten als winst te nemen bij verkoop, of toch niet?

Als uw BV belegt in effecten, waaronder beursgenoteerde aandelen, fondsen en trackers (ook wel ETF’s), dan kan het zijn dat een hardnekkige misvatting zorgt voor een onjuiste waardering in uw aangifte vennootschapsbelasting. Hoe zit dat?

Misvatting. De misvatting luidt namelijk als volgt: koerswinst op effecten hoeft alleen verantwoord te worden in de aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) als het onderliggende effect verkocht werd. Geen discussie over mogelijk. Immers, waarom zou de BV vennootschapsbelasting (Vpb) moeten afrekenen over ongerealiseerde koersstijgingen, toch? Tijd om dit te verduidelijken.

Beleggen in effecten

Als uw BV in effecten belegt, dan is er een kans dat u, maar ook uw boekhouder of accountant, de stelregel uit de titel consequent toepast. Zolang een effect in de portefeuille zit, hoeft de BV geen winst te nemen. Koersdalingen zijn aftrekbaar zodra ze voorzienbaar zijn en koerswinst is pas belast bij verkoop. De BV mag de effecten immers waarderen op de laagste van de aankoopwaarde of de actuele marktwaarde. Toch? Let op.  Helaas weten veel beleggers niet dat dit niet altijd opgaat en met de toenemende populariteit van ETF’s en fondsbeleggen gaat het vaker mis dan u wellicht zou denken.

Voor meer informatie over de waardering van effecten voor de fiscale winstberekening bij de BV, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 9.

Wat zegt de wet?

Waarde in het economisch verkeer. Hier doet namelijk een artikel in de Wet inkomstenbelasting 2001 zijn intrede: artikel 3.29a voor de liefhebbers, welk artikel via het bruggetje van artikel 8 Wet op de vennootschapsbelasting 1969 ook op de Vpb van toepassing is. Artikel 3.29a is nogal cryptisch over hoe effecten gewaardeerd moeten worden: “Een belang in een lichaam dat ingevolge artikel 6a van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 is vrijgesteld van de heffing van vennootschapsbelasting, wordt gewaardeerd op de waarde in het economisch verkeer. De eerste volzin is van overeenkomstige toepassing op een belang in een niet in Nederland gevestigde beleggingsinstelling of instelling voor collectieve belegging in effecten, die belegt in financiële instrumenten als bedoeld in artikel 6a, derde lid, van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, die niet is onderworpen aan een belastingheffing naar de winst en niet verplicht is om jaarlijks de winst aan de aandeelhouders ter beschikking te stellen, om voor de vrijstelling van de belastingheffing naar de winst in aanmerking te komen.”

Wat houdt dit wetsartikel precies in?

In meer leesbare en praktisch toepasbare taal staat er in artikel 3.29a Wet inkomstenbelasting 2001: “U(w BV) moet voor de waardering van effecten uitgaan van de actuele beurskoersen per het einde van het boekjaar, indien de effecten:

  • gehouden worden in een land waar geen belasting geheven wordt op de winst die behaald wordt met deze effecten; en
  • het dividend niet verplicht jaarlijks uitgekeerd wordt.”

Koersstijgingen belast. Wat dus ook met zich meebrengt dat - omdat op de eindbalans van het jaar de actuele beurskoersen van toepassing zijn - dan vanzelfsprekend koersstijgingen toegevoegd moeten worden aan de winst- en verliesrekening en er dus Vpb over geheven wordt.

Geen belastingheffing in buitenland

Onder andere Luxemburg en Ierland. De populariteit rond ETF’s en fondsbeleggen zorgt doorgaans voor mond-tot-mondtips en ook menig beleggingsadviseur zal de hierna genoemde instellingen wel eens getipt hebben, waardoor het prima kan zijn dat u inmiddels belegt bij beleggingshuizen in Luxemburg of Ierland. Populair zijn onder andere Vanguard, JPMorgan, Pimco, Fidelity en Blackrock. Deze beleggingsfondsen hebben één ding gemeen: ze zijn in Ierland of Luxemburg gevestigd, omdat daar geen belasting naar de winst geheven wordt. Hiermee is meteen voldaan aan de eerste eis van artikel 3.29a Wet inkomstenbelasting 2001. Let op.  Het gaat er overigens niet om dat (bijv.) Vanguard op diens beurt in aandelen belegt aan de Nasdaq. Het feit dat Vanguard in Ierland gevestigd is, is beslissend.

Andere landen. Let naast Luxemburg en Ierland ook op meer exotische oorden als de Kaaimaneilanden, Bahama’s, Bermuda, Singapore en de minder exotische Kanaaleilanden Jersey en Guernsey. Ook daar zijn beleggingsinstellingen gevestigd waar u mogelijk bij belegt.

Niet verplicht dividend uitkeren

De tweede eis is dat dividend niet verplicht uitgekeerd hoeft te worden. Dat is zeker niet altijd het geval. Veel fondsen, ook in Luxemburg en Ierland, keren gewoon jaarlijks, soms wel vaker, dividend uit.

Opzoeken. Maar hoe weet u dan of dat van toepassing is op uw fondsen? Zoek naar de termen:

  • ‘distribuerend’, distributing in het Engels of kortweg DIST (keert dividend uit, niets aan de hand dus); of
  • ‘herbeleggend’, ‘accumulerend’, accumulating in het Engels of kortweg ACC (keert geen dividend uit).

Conclusie

Dus als uw BV effecten bezit in een fonds dat gevestigd is in een hiervoor genoemd land en u treft daarbij de opmerking herbeleggend, accumulerend of ACC aan, dan weet u dat bij deze effecten jaarlijks het koersresultaat verwerkt moet worden in de winst- en verliescijfers van uw BV, zowel omhoog als omlaag. Tip.  U kunt het vestigingsland (domicilie) en het dividendbeleid (gebruik van winst) controleren in uw online omgeving of beleggingsapp bij het effect zelf, vaak te vinden onder de afkorting EBI, dit staat voor Essentiële Beleggersinformatie.

Hoe nu verder?

Snelle actie. Bezit uw BV effecten die bij nader inzien gewaardeerd hadden moeten worden volgens de hiervoor genoemde regels, overleg dan zo spoedig mogelijk met uw accountant of belastingadviseur over de mogelijkheden om dit te herstellen. Let op.  Zeker als de effecten in de Vpb tot op heden veel te laag zijn gewaardeerd (2023 was een goed beursjaar), loont snelle actie de moeite, al was het alleen maar om de belastingrente voor de Vpb van maar liefst 10% niet verder op te laten lopen dan noodzakelijk.

Koersverschillen. Daarvoor zult u eerst moeten vaststellen over welke jaren de gehanteerde waarden van de effecten op 31 december onjuist waren. Dat doet u simpelweg door de koersen van het jaaroverzicht van uw bank of beleggingsinstelling te vergelijken met de waarden in uw administratie. Het koersverschil (plus of min) tussen beide moet u toevoegen aan het resultaat van de BV over dat jaar onder het kopje Waardeverandering van Effecten.

Verbetering aangiften Vpb

U kunt de aangiften Vpb van de laatste vijf jaren vrijwillig verbeteren door ze aan te passen en opnieuw in te dienen. Doe dit jaar voor jaar en begin met vijf jaar terug, want als u in (bijv.) 2020 de waarde aanpast, dan werkt dat verschil uiteraard door naar alle volgende jaren.

Voor meer informatie over de aangifte vennootschapsbelasting, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 9.

Bewaak dat de waarderingsregels voor effecten, zoals in dit artikel beschreven, bij uw BV correct worden toegepast. Corrigeer oude jaren - maximaal vijf jaar terug - waarin de aangifte Vpb op dit gebied onjuist was op chronologische volgorde en wel zo snel mogelijk om met name de 10% belastingrente zo laag als mogelijk te houden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01