ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.07.2024

Wat gaat er veranderen voor het concurrentiebeding?

Het kabinet stelt met een wetsvoorstel een aanscherping voor van de regels omtrent het concurrentiebeding. Hoe zit het nu? Wat gaat er veranderen? Wat kunt u nu al doen?

Oneigenlijk gebruik. Een concurrentiebeding komt voor in ongeveer een op de drie arbeidscontracten. Dat betekent dus dat een op de drie werknemers niet zomaar naar iedere willekeurige baan kan overstappen. De minister vindt nu dat het concurrentiebeding in de praktijk vaak oneigenlijk wordt gebruikt, bijv. omdat werkgevers willen dat schaars personeel niet vertrekt. Volgens de minister belemmert dit werknemers in hun arbeidsmobiliteit.

Aanscherping. Van 4 maart tot 15 april 2024 stond een internetconsultatie open over het wetsvoorstel ‘Modernisering concurrentiebeding’. Het kabinet stelt met dit wetsvoorstel een aanscherping voor van de regels omtrent het concurrentiebeding. Wat kunt u nu al doen?

Wat is een concurrentiebeding?

“Je kunt niet overal gaan werken ...” In een concurrentiebeding leggen werknemer en werkgever vast dat de werknemer na het einde van de arbeidsovereenkomst niet zomaar overal kan gaan werken. Zij leggen vast dat de werknemer voor een bepaalde periode niet in een bepaalde branche of in een bepaald beroep mag gaan werken. Kortom: de werknemer mag de werkgever geen concurrentie aandoen. Let op.  Een concurrentiebeding moet altijd schriftelijk worden overeengekomen. Tip.  Neem een concurrentiebeding op in de arbeidsovereenkomst voordat de werknemer bij u begint.

Wanneer kunt u zo’n beding gebruiken? Als u bang bent dat de werknemer uw bedrijfsbelangen kan schaden met de kennis die hij bij u in zijn functie heeft opgedaan, kan een concurrentiebeding praktisch zijn. Het gaat erom dat hij geen schade mag veroorzaken aan uw bedrijfsdebiet (alles wat uw organisatie waardevol maakt). Let op.  Een concurrentiebeding is niet voor alle functies zinvol. Voor een vertegenwoordiger kan het zinvol zijn, maar voor een schoonmaker niet.

Grenzen aan het concurrentiebeding

Een concurrentiebeding mag de werknemer niet beletten ergens anders te gaan werken. Het betekent wel dat hij in zijn volgende baan rekening moet houden met uw belangen. Tip.  Stem de tekst van het concurrentiebeding zo veel mogelijk af op de functie van de werknemer, in relatie tot uw belangen.

Niet bij een contract voor bepaalde tijd? In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een concurrentiebeding alleen toegestaan als u in het beding gemotiveerd aangeeft dat er zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelangen zijn die een concurrentiebeding noodzakelijk maken.

Voor meer informatie over een concurrentiebeding, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 7.

Wat zit eraan te komen?

Wetsvoorstel. Van 4 maart tot 15 april 2024 is het wetsvoorstel over het concurrentiebeding in internetconsultatie geweest. De resultaten worden nu verwerkt in een definitief wetsvoorstel waarover de Eerste en Tweede Kamer nog moeten stemmen. Voorlopig is het dus nog niet zover. Maar toch ...

Wat zou er aangepast moeten worden? De hiernavolgende veranderingen staan in het voorstel.

  • Een concurrentiebeding mag niet langer dan twaalf maanden duren. Als de periode langer is, is het beding nietig.
  • De geografische reikwijdte moet vermeld worden. De werkgever moet dus vermelden voor welk gebied of welke straal het beding geldt.
  • Er gaat een verplichte motivering gelden. Uit de motivering moet blijken welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de werkgever een concurrentiebeding rechtvaardigen. Let op.  Als een motivering ontbreekt, is het concurrentiebeding nietig.
  • Als een werkgever de werknemer wil houden aan het concurrentiebeding, wordt hij verplicht een vergoeding van 50% van het maandsalaris vooruit te betalen voor iedere maand dat hij de werknemer aan het beding houdt. Als de werkgever deze vergoeding niet betaalt, kan hij de werknemer niet aan het beding houden.

Voorbeeld.Stel dat een werkgever de voormalige werknemer twaalf maanden aan het concurrentiebeding wil houden, dan moet hij dus een vergoeding van zes maandsalarissen betalen uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband.Let op.  Als de werkgever niet op tijd betaalt, geldt het beding dus niet, maar is de werkgever nog steeds gehouden om de vergoeding te betalen.

  • De werkgever moet uiterlijk een maand voor afloop van het dienstverband aan de werknemer laten weten of hij de werknemer wil houden aan het beding en zo ja, voor hoe lang. Voor deze duur moet hij dan de vergoeding betalen.

Hoe zit het met bestaande contracten?

Goed om u te realiseren. De nieuwe regels voor het concurrentiebeding zijn nog niet zeker. Het gaat hier immers om een wetsvoorstel dat nog in behandeling moet worden genomen door de Eerste en Tweede Kamer. Het is ook nog niet bekend welke punten uit de consultatie zullen worden overgenomen. Tot slot is nog niet bekend hoe een eventueel nieuwe regering hiermee om zal gaan.

Ook voor bestaande contracten? In het wetsvoorstel is opgenomen dat een aantal onderdelen van de nieuwe regels niet gelden voor bestaande contracten en andere regels gaan wel gelden voor bestaande contracten.

Hier hoeft u niets aan te voldoen

De hiernavolgende regels gelden niet voor bestaande contracten.

  • In bestaande contracten hoeft niet te worden gemotiveerd gedurende welke periode de werkgever zich op het beding kan beroepen.
  • Ook hoeft niet schriftelijk te worden gemotiveerd voor wel gebied het concurrentiebeding geldt.
  • In een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hoeft de reden van het concurrentiebeding (het bedrijfsbelang) niet te worden gemotiveerd.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 7 vindt u de Memorie van Toelichting.

Hier moet u wel aan voldoen

De volgende nieuwe regels gaan ook gelden voor bestaande arbeidscontracten met een concurrentiebeding.

  • Het concurrentiebeding is alleen van toepassing als de werkgever zich op het beding beroept.
  • De werkgever moet schriftelijk en tijdig aan de werknemer laten weten dat hij de werknemer aan het concurrentiebeding wil houden en voor welke periode.
  • De werkgever kan voor maximaal twaalf maanden een beroep op het beding doen.
  • De werkgever moet de werknemer een vergoeding van een half maandsalaris betalen voor elke maand dat hij de werknemer aan het concurrentiebeding houdt.

Nu al voorsorteren op nieuwe regels?

Het gaat geld kosten. Het is goed om u te realiseren dat na inwerkingtreding van dit wetsvoorstel een beroep op het concurrentiebeding duur kan zijn. Immers, als u een werknemer twaalf maanden aan het beding wilt houden, kost u dat een half jaarsalaris. Bezint dus eer ge begint.

Voor nieuwe contracten. Het kan geen kwaad om in nieuwe contracten in het concurrentiebeding de geografische reikwijdte vast te leggen en ook aan te geven wat uw belang is bij het concurrentiebeding. Dat is weliswaar nog niet verplicht, maar op deze manier verplicht u uzelf al om goed na te denken over het nut en de noodzaak van het concurrentiebeding.

Het wetsvoorstel is nog niet definitief en moet nog door beide kamers worden goedgekeurd. Realiseer u dat een beroep op het concurrentiebeding straks op tijd moet worden gedaan en dat u de werknemer een vergoeding moet betalen voor de termijn dat u hem er aan houdt. Op deze manier bent u goed voorbereid op de nieuwe regels.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01