GEHEIMHOUDINGSPLICHT - 04.07.2024

Digitaal spreekuur en geheimhoudingsplicht

Een bedrijfsarts krijgt een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege ‘s-Hertogenbosch vanwege schending van de geheimhoudingsplicht tijdens videogesprekken in het kader van verzuimbegeleiding. Wat ging er mis en wat kunt u hiervan leren?

Videogesprekken

Een bedrijfsarts voert in het kader van verzuimbegeleiding online videogesprekken waaraan Karin (klager) en de leidinggevende van Karin deelnemen. Volgens de lezing van de bedrijfsarts verliepen de videogesprekken als volgt. Nadat iedereen was ingelogd, gaf de leidinggevende aan dat zij de microfoon en het geluid zou uitzetten, zodat de bedrijfsarts en Karin eerst alleen in gesprek konden gaan. Op een teken van de bedrijfsarts zou de leidinggevende dan weer bij het videogesprek aansluiten.

De klacht. Karin heeft achteraf geen goed gevoel over de gang van zaken tijdens de videogesprekken en stapt naar het tuchtcollege (ECLI:NL:TGZRSHE:2024:25) . Zij stelt dat de bedrijfsarts zijn beroepsgeheim heeft geschonden door medische informatie in aanwezigheid van haar leidinggevende te bespreken. Karin verklaart dat zij geen toestemming heeft gegeven om medische gegevens met haar leidinggevende te delen.

Verweer bedrijfsarts. De bedrijfsarts erkent dat hij niet heeft gecontroleerd of de leidinggevende daadwerkelijk niets van het gesprek zou kunnen horen. Uit het verweer van de bedrijfsarts blijkt dat er tijdens de videogesprekken medische informatie is uitgewisseld en dat Karin geen toestemming heeft gegeven om medische informatie met de leidinggevende te delen.

Oordeel tuchtcollege

Voor het tuchtcollege staat voldoende vast dat de leidinggevende Karin en de bedrijfsarts in ieder geval kon blijven zien. Mogelijk kon de leidinggevende zelfs meeluisteren. De bedrijfsarts had dat in elk geval niet gecontroleerd. Het tuchtcollege stelt vast dat er medische informatie is besproken, terwijl de bedrijfsarts onvoldoende ervoor heeft gezorgd dat de geheimhoudingsplicht niet werd geschonden. Naar het oordeel van het tuchtcollege staat gezien het voorgaande vast dat de bedrijfsarts zijn medisch beroepsgeheim heeft geschonden. Let op.  Er is niet vastgesteld of de leidinggevende het gesprek daadwerkelijk heeft gehoord, dat zij kon meekijken was op zich al een schending van de geheimhoudingsplicht.

Klacht gegrond. Het Regionaal Tuchtcollege ‘s-Hertogenbosch verklaart de klacht gegrond en legt de maatregelen van een waarschuwing. Het tuchtcollege komt tot deze lichte maatregel, omdat de bedrijfsarts zich voorafgaand aan de zitting toetsbaar en leerbaar heeft opgesteld en verbetermaatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen.

Conclusie

Sinds de coronapandemie is het houden van een digitaal spreekuur niet alleen voor bedrijfsartsen, maar ook voor andere beroepsbeoefenaren niet ongebruikelijk. Als behalve de patiënt ook een derde deelneemt aan een videogesprek, moet de arts vaststellen of de patiënt al dan niet akkoord is met het delen van medische informatie. Is dat niet het geval, dan dient de arts op afdoende wijze te borgen dat de geheimhoudingsplicht niet wordt geschonden. Afgaan op de verklaring van de andere deelnemer dat hij/zij niet zal meeluisteren, is onvoldoende.

Gevolgen. Het is duidelijk dat dit gevolgen heeft voor de wijze waarop een online spreekuur moet worden georganiseerd. Zonder de juiste maatregelen is onvoldoende geborgd dat het beroepsgeheim niet wordt geschonden.

Het is steeds meer gebruikelijk om een digitaal spreekuur te houden. Als anderen dan de patiënt hieraan deelnemen, moet u afdoende maatregelen te nemen om te borgen dat het medisch beroepsgeheim niet wordt geschonden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01