HYPOTHEEK - 11.07.2024

Notaris ging wel heel opzichtig de fout in

Een notaris kreeg opdracht de hypothecaire inschrijving voor twee woningen uit een totale woningportefeuille van 8.500 objecten door te halen (te royeren). Hij stapelde daarbij fout op fout. Wat speelde hier?

Een klein stukje theorie

Hypothecaire lening. Voor de financiering van een onroerende zaak kan de koper of de eigenaar geld lenen van bijv. een bank of een belegger. Als zekerheid voor de terugbetaling van deze lening wil de leninggever doorgaans het recht van hypotheek op dit object vestigen.

Recht van hypotheek. Het recht van hypotheek is een zogenaamd ‘beperkt recht’ op een registergoed, bedoeld om een vordering met voorrang te kunnen verhalen. Dit hypotheekrecht beperkt het recht van de eigenaar om vrij over zijn eigendom te beschikken. Zo kan hij zijn bezit pas overdragen aan een ander als hij de lening heeft afgelost en het hypotheekrecht is doorgehaald (geroyeerd).

Voor meer informatie over het recht van hypotheek, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 7.

Verplicht bij de notaris. Om een hypotheekrecht te vestigen, moet een notaris een akte opmaken en deze inschrijven bij het Kadaster. Hierdoor is voor iedereen duidelijk dat er op de onroerende zaak een hypotheekrecht is gevestigd. Het Kadaster houdt de inschrijvingen in de openbare registers bij waaruit de belangrijkste bepalingen die in een dergelijke akte moeten zijn opgenomen, blijken.

Niet alleen bij de start. De notaris moet niet alleen het hypotheekrecht vestigen, hij moet ook een akte opmaken als het hypotheekrecht eindigt. We spreken dan over het doorhalen of het royement van de hypothecaire inschrijving.

Wat ging er hier mis?

Gedeeltelijke doorhaling. Een notaris kreeg opdracht om het hypotheekrecht van twee registergoederen door te halen. Deze twee objecten waren onderdeel van een hypotheekrecht op 8.500 objecten, waardoor er sprake was van een gedeeltelijke doorhaling van het hypotheekrecht.

Oeps, alles doorgehaald. De notaris liet de akte en het bijbehorende onderzoek over aan een niet-juridisch geschoolde medewerker en passeerde de royementsakte zonder daar nog eens goed naar te kijken. Daarna bleek dat de notaris de hypotheekrechten van alle 8.500 objecten had doorgehaald, waardoor de leninggever in een klap alle zekerheden zag verdwijnen.

Fout op fout. Toen duidelijk werd dat de notaris het hypotheekrecht volledig had doorgehaald, probeerde hij de fout te herstellen. Helaas ging dit ook niet goed en had de notaris maar liefst vier correcties nodig om het gewenste resultaat te krijgen. De leninggever diende hierna een klacht in bij de Kamer voor het notariaat (ECLI:NL:TNORDHA:2024:6) .

Eisen aan de notaris

Een notaris moet zich houden aan de regels van de Wet op het notarisambt en aan beroeps- en gedragsregels die zij opgesteld voor de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (de KNB). Een basisregel in de beroeps- en gedragsregels is dat een notaris zijn kantoor zo moet inrichten dat deze voldoet aan de eisen van een goede praktijkvoering. Op deze manier moet hij ervoor zorgen dat de dienstverlening van een optimale kwaliteit is.

Oordeel van de notariaatskamer. De Kamer voor het notariaat was duidelijk in het oordeel: door een opeenstapeling van fouten had de notaris de zorgvuldigheidsnorm overschreden. De notaris werd door de Kamer voor het notariaat geschorst voor een periode van twee weken.

De notaris moet niet alleen het hypotheekrecht vestigen, hij moet ook een akte opmaken als het hypotheekrecht eindigt. Een notaris moet ervoor zorgen dat de werkprocessen op het kantoor kunnen borgen dat de dienstverlening optimaal is.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01