PERSONEELSBELEID - 11.07.2024

Moeder pasgeborene heeft recht om te kolven op het werk, maar wat betekent dit in de praktijk?

De oorzaak van dalende borstvoeding wordt onder andere gevonden in problemen die vrouwen op de werkvloer ervaren. Toch bestaat er een wettelijk recht op kolven op het werk. Waar moet u rekening mee houden?

Misstanden op de werkvloer

Verschillende onderzoeken laten zien dat werkende moeders vaak vroegtijdig, althans vroeger dan ze zelf idealiter zouden willen, stoppen met het geven van borstvoeding. Een deel van de door de betreffende vrouwen aangegeven oorzaak ligt in de werksituatie. Op het werk worden ze soms bewust of onbewust tegengewerkt door werkgevers die bijv. geen, dan wel te weinig tijd en fatsoenlijke ruimte bieden om te kolven onder werktijd. Door sommige vrouwen worden zelfs misstanden beschreven als het moeten kolven in een dixi, archiefkast of zeecontainer.

Wettelijk recht op kolven

Hoewel dus kennelijk lang niet alle werkgevers hiervan op de hoogte zijn, bestaat er voor moeders van pasgeborenen wel degelijk een wettelijk recht op het in alle rust mogen kolven op of tijdens het werk. Dit recht is vastgelegd in artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet (met betrekking tot voedingsrecht) en artikel 3.48 van het Arbobesluit (met betrekking tot rustruimten).

Omvang/duur. Artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet bepaalt dat een vrouwelijke werknemer die borstvoeding geeft, gedurende de eerste negen levensmaanden van haar kind recht heeft om pauzes te nemen om haar kind te voeden of te kolven. Let op.  Deze pauzes dienen 100% doorbetaald te worden en gelden naast andere, reguliere pauzes waar de werknemer recht op heeft. Bovendien mag zij zo vaak en zo lang voedings- of kolfpauze nemen als nodig is. Enige restrictie is dat de pauzes bij elkaar opgeteld maximaal een kwart van de werktijd mogen bedragen.

Eisen aan kolfruimte. Waar het artikel uit de Arbeidstijdenwet het al heeft over het door werkgever ter beschikking moeten stellen van “een geschikte af te sluiten besloten ruimte”, geeft artikel 3.48 van het Arbobesluit hier nog specifiekere invulling aan. Zo bepaalt dit artikel dat er in de betreffende ruimte gelegenheid moet zijn of onmiddellijk gemaakt kan worden voor het nemen van rust. Hiertoe dient dan een “deugdelijk, al dan niet opvouwbaar bed of een deugdelijke rustbank” beschikbaar te zijn. Uiteraard gelden daarnaast ook alle andere voorwaarden voor een goede en gezonde werkplek uit het Arbobesluit. Denk aan frisse lucht, aangename temperatuur en het ontbreken van gevaarlijke stoffen in de kolfruimte.

Echt geen mogelijkheid?

Voor sommige werkgevers is het echt niet mogelijk om een geschikte kolfruimte in te richten. Denk aan het ontbreken van fysieke ruimte of het niet kunnen bieden van voldoende rust en privacy. In dat geval mag u onder omstandigheden ook afspraken maken met een collega-werkgever in de nabije omgeving die wel over een geschikte kolfruimte beschikt, zodat de werknemer hiervan gebruik kan en mag maken.

Dan thuis kolven. Beschikt u als werkgever niet over een geschikte eigen kolfruimte en heeft u ook geen afspraken met een collega-werkgever in de buurt kunnen maken, dan heeft de werknemer recht om onder werktijd thuis borstvoeding te geven of te kolven. De volledige tijd die de werknemer dan van het werk weg is, dus inclusief reistijd, dient in dat geval doorbetaald te worden. Het kan daarom zeker lonen om toch een geschikte kolfruimte in te richten.

Vrouwelijke werknemers hebben tot negen maanden na de geboorte van hun kind recht om tijdens het werk in alle rust en privacy te kolven. De tijd die hiermee gemoeid is, wordt 100% doorbetaald, tot een maximum van een kwart van de werktijd. Bovendien dient u te zorgen voor een geschikte kolfruimte.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01