AFTREKBARE KOSTEN - 08.07.2024

Duidelijkheid over periodieke gift door bestuurder ANBI

Stel, u bent naast ondernemer ook nog bestuurder van een algemeen nut beogende Instelling (ANBI). Wat moet u dan weten over giften?

Aftrekbaarheid gift. Ook giften van bestuurders van een (eigen) ANBI kunnen aftrekbaar zijn. De fiscus is onlangs ingegaan op de vraag of beëindiging van de gift bij faillissement van de ANBI of verlies van de ANBI-status, de aftrek beïnvloedt.

Periodieke gift. Een periodieke gift is een gift waarbij minstens vijf jaar lang vast en gelijkmatig geschonken wordt. Deze giften moeten uiterlijk eindigen bij overlijden. Ook moeten ze gebaseerd zijn op een notariële of onderhandse akte. Deze akte kan voorschrijven dat de gift beëindigd wordt bij verlies van de ANBI-status of bij failliet gaan van de ANBI. Maar beïnvloedt dit de aftrek, als de gift gedaan is door een bestuurder van de ANBI zelf? Let op.  Voor de aftrek is het mede van belang dat over de looptijd van de gift onzekerheid bestaat. De Belastingdienst heeft onlangs aangegeven (KG:202:2024:17) dat het daarbij van belang is of bij het sluiten van de schenkovereenkomst vaststaat dat de bestuurder die tevens schenker is, niet of nauwelijks invloed heeft of gaat hebben op de looptijd van de gift, ofwel invloed heeft op het verlies van de ANBI-status c.q. het faillissement. Is dit het geval, dan is er dus onzekerheid en kan de gift in beginsel worden afgetrokken. Dit geldt alleen voor de periodieke giften die nog niet zijn uitgekeerd, tenzij duidelijk is dat de bestuurder al bij het aangaan van de schenkingsovereenkomst de looptijd van de gift zou gaan beïnvloeden.

Weet als een bestuurder van een ANBI die de ANBI een periodieke gift doet die eindigt bij verlies van de ANBI-status of faillissement van de ANBI, dat de aftrek verloren kan gaan. Dit is het geval als de bestuurder op dit verlies of faillissement invloed heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01