Afroming productierechten vanaf 2025
Reden voor afroming
Lagere mestplafonds. Nederland heeft van Brussel de opdracht gekregen om de mestproductieplafonds flink aan te scherpen. Dit betekent dat de mestproductie omlaag moet. Deels zal dit lukken via de diverse beëindigingsregelingen. Dit zal echter niet voldoende zijn. Om deze reden is een wetsvoorstel voor afroming van productierechten bij overdracht inmiddels door de Tweede Kamer goedgekeurd.
Afromingspercentages. De volgende afromingspercentages zijn door de Tweede Kamer goedgekeurd:
- varkensrechten: 22%;
- pluimveerechten: 13%;
- fosfaatrechten: 30% (nu 10%).
Overdrachten vanaf 1 januari 2025
De afroming wordt waarschijnlijk, als de Eerste Kamer ook instemt, toegepast bij overdrachten vanaf 1 januari 2025. Let op. U kunt dan te maken krijgen met een afroming bij een losse overdracht van rechten, maar ook bij een (volledige) bedrijfsoverdracht.
Geen afroming binnen familie. Evenals nu het geval is bij fosfaatrechten, vindt er geen afroming plaats bij:
- een overdracht naar bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad;
- een overdracht naar echtgenoot of geregistreerd partner.
Afroming mogelijk zonder KvK-wijziging
Op dit moment is er alleen sprake van een overdracht als rechten naar een ander KvK-nummer overgedragen worden. Met de nieuwe regels is dat niet meer van belang. Afroming is mogelijk als de landbouwer die het bedrijf voert, wijzigt. Dit is bijv. het geval als:
- u de rechtsvorm van uw bedrijf wijzigt, bijv. van eenmanszaak naar maatschap (KvK-nummer wijzigt wel);
- er wat wijzigt binnen uw maatschap, Vof of CV. Er treden bijv. vennoten toe of uit (KvK-nummer wijzigt niet);
- er iets verandert in de zeggenschap of aandelen binnen uw BV.
Vaak wordt er echter niet afgeroomd. Kort samengevat vindt er geen afroming plaats als u zelf of een bloed- of aanverwant (tot en met de derde graad) in het gewijzigde of nieuwe bedrijf actief blijft. Wel is het van belang dat u of uw bloed- of aanverwant zeggenschap blijft houden.
Lease
Leasen blijft mogelijk. Echter, net zoals bij fosfaatrechten, wordt de heenlease wel afgeroomd. De teruglease niet. Voor varkens- en pluimveerechten komt de mogelijkheid om jaarlijks tussen dezelfde bedrijven te verleasen, waarbij alleen de heenlease in het eerste jaar wordt afgeroomd. De afromingsvrije lease van maximaal 100 kilogram blijft alleen van toepassing op fosfaatrechten.
Nog door de Eerste Kamer
Op het moment van het schrijven van dit artikel was het wetsvoorstel net door de Tweede Kamer aangenomen. De verwachting is dat de Eerste Kamer op korte termijn het wetsvoorstel behandelt. Pas dan is er zekerheid. Let op. De kans is echter zeer groot dat u vanaf 2025 met deze wetgeving te maken krijgt.