Langdurend zorgverlof, dit is wat u moet weten
Zorgverlof. Als iemand in de directe omgeving van een werknemer ziek of hulpbehoevend is, kan de werknemer in de meeste gevallen gebruikmaken van zorgverlof. De brede term zorgverlof kan eigenlijk opgesplitst worden in drie delen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof. Alle drie deze verlofsoorten kennen hun eigen specifieke toepassing en voorwaarden.
Langdurend zorgverlof
Noodzakelijke verzorging. Net als bij kortdurend zorgverlof bestaat er recht op langdurend zorgverlof als een partner, (pleeg)kind, ouder, zus of broer, dan wel een ander persoon met wie een werknemer een sociale relatie heeft, ziek is en verzorging nodig heeft. Bij langdurend zorgverlof moet het, net als bij kortdurend zorgverlof, gaan om noodzakelijke verzorging van de zieke of hulpbehoevende persoon. Dit betekent dat zowel de zorg noodzakelijk moet zijn, als het feit dat juist uw werknemer deze zorg verleent.
Mantelzorg. Onder langdurend zorgverlof valt ook de verzorging van een persoon die levensbedreigend ziek is. Voor deze categorie stelt de wet niet de eis van noodzakelijke verzorging. Dit geeft werknemers meer ruimte om in een dergelijk ernstige situatie bij hun naasten te zijn en hen te verzorgen. Let op. Met de toenemende vergrijzing, ouderen die steeds langer thuis wonen en de maatschappelijke oproep om meer mantelzorg te verlenen, zal ook het beroep op langdurend zorgverlof naar verwachting alleen maar toenemen.
Onbetaald verlof
In tegenstelling tot kortdurend zorgverlof betreft langdurend zorgverlof een (volledig) onbetaald verlof.
Geen uitzondering in cao’s. In de arbeidsovereenkomst of cao mogen partijen uiteraard ten gunste van de werknemer afwijken van het onbetaald zijn van het verlof, maar dit gebeurt in de praktijk maar zelden. Ook in de cao Open Teelten en cao Glastuinbouw is geen uitzondering op het gebied van loondoorbetaling opgenomen.
Maximale duur. De maximale duur van langdurend zorgverlof bedraagt (eenmaal per twaalf maanden) zesmaal de gebruikelijke arbeidsomvang per week. Het verlof hoeft niet aaneensluitend opgenomen te worden en mag dus over een langere periode verdeeld worden.
Aanvraag. Een aanvraag voor langdurend zorgverlof moet minimaal twee weken voorafgaand aan de beoogde begindatum worden gedaan. De werknemer dient de aanvraag schriftelijk bij de werkgever in en verstrekt daarbij de benodigde informatie, zoals de reden van het verlof, de omvang en de gewenste verdeling van het verlof. Let op. Als werkgever kunt u langdurend zorgverlof alleen weigeren als er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen waar bovendien het belang van de werknemer voor zou moeten wijken. In de praktijk zal hier niet snel sprake van zijn. Doet u toch een beroep op deze grond, dan moet u uw beslissing schriftelijk meedelen en motiveren.
Wat als er (nog) meer nodig is?
Is langere (mantel)zorg door de werknemer nodig, dan zal de werknemer vakantiedagen in moeten zetten of in overleg met de werkgever aanvullend onbetaald verlof op moeten nemen. Dit laatste mag u in principe weigeren, tenzij er sprake is van palliatieve zorg. Let op. De genoemde cao’s bepalen namelijk in afwijking van de wet, dat een verzoek om palliatief verlof altijd zal worden toegestaan.