WET- EN REGELGEVING - 30.05.2024

Houd uw gegevens in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel up-to-date om narigheid te voorkomen

Zorg dat de gegevens in het Handelsregister up-to-date zijn. Juridisch kan u dat veel ellende en schade bezorgen als u wijzigingen niet (tijdig) doorgeeft. Hoezo?

Handelsregister van de KvK

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) zijn gegevens vastgelegd, zoals het KvK-nummer, de naam, de rechtsvorm, de vestiging, de activiteit en de tekeningsbevoegde personen. Door het raadplegen van het Handelsregister kan men achterhalen wie de tegenpartij is, wie bevoegd is om namens het bedrijf te handelen en of er mogelijk sprake is van een faillissement.

Derdenwerking. Omdat deze gegevens voor iedereen toegankelijk zijn en doordat het Handelsregister derdenwerking heeft, biedt het register juridische zekerheid in het economisch verkeer, zoals bij het sluiten van overeenkomsten en bij juridische geschillen. Met derdenwerking wordt bedoeld dat derden zich kunnen beroepen op de gegevens die in het Handelsregister staan (art. 25 lid 1 en 3 Hrw 2007) . Let op 1.  Als u verzuimt om wijzigingen door te geven, blijft de informatie in het Handelsregister juridisch bindend. Het is daarom van cruciaal belang om de gegevens van uw bedrijf in het Handelsregister up-to-date te houden. Let op 2.  U bent zelf verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid van de gegevens.

Bedrijfsactiviteiten goed beschrijven

Op basis van de SBI-codes die gekoppeld zijn aan uw bedrijfsactiviteiten, beoordelen overheidsinstanties of u voor een subsidie of vergunning in aanmerking komt. Let op.  Kloppen uw bedrijfsactiviteiten en daardoor uw SBI-codes niet meer, dan kunt u subsidies mislopen of een vergunning niet krijgen. Andere organisaties die gebruikmaken van SBI-codes, zijn bijv. pensioenfondsen. Bepaalde beroepsgroepen kennen een verplichte pensioenregeling. Valt u met uw SBI-code onder een bepaalde beroepsgroep, dan kunt u verplicht onder de werking van dat pensioenfonds vallen. Een ander voorbeeld zijn verzekeringsmaatschappijen die SBI-codes gebruiken voor de vaststelling van de verzekeringspremies. Daarbij wordt er ook bij schadeclaims gekeken naar uw SBI-codes. Let op.  Indien de schade voortkomt uit activiteiten die buiten de omschrijving van uw bedrijfsactiviteiten vallen, komt u mogelijk niet in aanmerking voor vergoeding via de verzekering.

Adres. Bent u verhuisd en heeft u uw adres niet gewijzigd bij de KvK, dan kan het zijn dat u bepaalde post, zoals facturen of aanslagen van de Belastingdienst, niet meer ontvangt. Ook betalingsherinneringen en aanmaningen zult u dan niet ontvangen met alle gevolgen van dien.

Tekenbevoegdheid. Indien iemand bijv. een contract namens uw bedrijf ondertekent zonder tekenbevoegd te zijn, is het betreffende contract niet rechtsgeldig en heeft een klant of leverancier de mogelijkheid om onder het contract uit te komen.

Aantal werkzame personen. Regelingen, zoals subsidies, kunnen gebaseerd zijn op het aantal werkzame personen. Een ander voorbeeld is de verplichting voor een ondernemingsraad. Controleer dus of het aantal werkzame personen (eigenaren, vennoten en werknemers) in uw bedrijf nog in overeenstemming is met het Handelsregister. Deze wijzigingen geeft u een keer per jaar door. Meer informatie vindt u via https://www.kvk.nl/wijzigen/werkzame-personen-registreren-in-het-handelsregister

Hoe en wanneer wijzigen? Een wijziging moet u binnen één week doorgeven. Ook als de termijn van één week is overschreden, moet u de wijziging nog steeds doorgeven. De meeste gegevens kunt u online wijzigen via https://www.kvk.nl/wijzigenLet op.  De wijziging wordt pas van kracht zodra deze is opgenomen in het Handelsregister. Voor deze tijd kunt u zich niet op de wijziging beroepen.

Het niet binnen een week doorgeven van wijzigingen kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid van uw bedrijf. De meeste gegevens kunt u online wijzigen via https://www.kvk.nl/wijzigen

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01