DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.05.2024

Telt een lening voor de eigen woning bij de BV mee voor de drempel voor excessief lenen?

Per 1 januari 2024 is de drempel voor het excessief lenen bij de eigen BV verlaagd van € 700.000 naar € 500.000. Heeft u meer geleend, dan is hierover belasting verschuldigd in box 2. Leningen voor uw eigen woning tellen niet mee. Hoe zit dat?

Een eigenwoninglening

Voorwaarden. Een lening voor de financiering van uw woning is een eigenwoninglening als de betaalde rente aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Er moet dan aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • het geleende bedrag moet volledig zijn gebruikt voor onderhoud, verbetering of aankoop van de eigen woning;
  • er moet een contractuele verplichting zijn om de lening ten minste annuïtair en in ten hoogste 360 maanden af te lossen (tenzij het om een ‘oude’ lening gaat, dan is afwijking van de aflossingseis mogelijk);
  • er wordt feitelijk voldaan aan de aflossingsverplichting.

Restschuld na verkoop. Voor een restschuld na verkoop van de eigen woning geldt dat de rente op deze lening wel aftrekbaar is, maar deze lening valt dan niet onder de uitzondering. Let op.  De restschuld telt dus wel mee bij het bepalen van de drempel voor het excessief lenen bij de BV.

Recht van hypotheek

Lening na 31 december 2022 aangegaan. Voor leningen voor de eigen woning aangegaan na 31 december 2022 geldt de aanvullende eis dat de lening moet zijn verzekerd met een recht van hypotheek ten behoeve van de BV. Let op.  Is er geen recht van hypotheek gevestigd, dan telt de eigenwoninglening wel mee voor de bepaling van de drempel voor het excessief lenen.

Oversluiten lening na 31 december 2022. Recentelijk heeft de Belastingdienst het standpunt gepubliceerd dat als een voor 31 december 2022 door een bank verstrekte eigenwoninglening wordt overgesloten naar de BV, er ook dan moet worden voldaan aan de eis dat er een recht van hypotheek moet worden gevestigd ten behoeve van de BV. Let op.  Dus ook voor oversluiten van een bestaande lening naar de BV is de gang naar de notaris noodzakelijk. Een positieve/negatieve hypotheekverklaring is niet voldoende.

Uiterste datum. Het recht van hypotheek moet zijn gevestigd voor het einde van het kalenderjaar waarin de lening wordt verstrekt of wordt overgesloten. Let op.  Als u in 2024 de hypotheek oversluit van de bank naar uw eigen BV, moet er dus voor 31 december 2024 een recht van hypotheek zijn gevestigd.

Geen eigenwoninglening meer?

Als de door de BV verstrekte lening bij u overgaat naar box 3 (bijv. door het niet meer voldoen aan de aflossingseis of na verkoop van de woning), is er geen sprake meer van een eigenwoninglening en gaat de lening wel meetellen voor de drempel van het excessief lenen bij de eigen BV.

Aflossingsvrije eigenwoninglening. Onder voorwaarden geldt dat bestaande aflossingsvrije eigenwoningleningen na het verloop van de 30-jaarstermijn blijven kwalificeren als eigenwoninglening en niet meetellen voor de bepaling van de drempel voor het excessief lenen. De renteaftrek op deze leningen vervalt dan wel.

Voor meer informatie over excessief lenen bij de eigen BV, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 5.

Eigenwoningleningen aangegaan na 31 december 2022 moeten zijn verzekerd met een recht van hypotheek ten behoeve van de BV om niet mee te tellen voor de drempel voor excessief lenen. Dat geldt ook voor een lening die na 31 december 2022 wordt afgesloten van de bank naar de BV. Hiervoor moet u dus ook naar de notaris.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01