TESTAMENT - 30.05.2024

Voorkomen dat ex-echtgenoot nalatenschap afwikkelt!

Overlijdt een van de ouders, dan berust het ouderlijk gezag alleen bij de langstlevende ouder. Wat betekent dat voor de afwikkeling van de nalatenschap? Wie beheert de erfenis? Hoe kan dat worden voorkomen? Wat is goed om te weten?

Na echtscheiding geen testament

Na een vechtscheiding woont Hein alweer een paar jaar zelfstandig. Hij heeft een minderjarige zoon Pim, waarover hij samen met zijn ex-echtgenoot Paula het ouderlijk gezag heeft. Hein heeft geen testament gemaakt. Volgens het wettelijk erfrecht is Pim zijn enige erfgenaam.

Plotseling overlijden. Als Hein plotseling overlijdt, willen zijn ouders de nalatenschap afwikkelen. Maar dan staat Paula voor hun deur. Hoewel ze al jaren geen contact meer hebben, wil zij nu de nalatenschap afwikkelen. Ze eist dat aan haar de sleutels van de woning en de auto van Hein worden overhandigd. Ook wil ze afgifte van de bankpassen, bankafschriften en de administratie, zodat ze een inventarisatie kan maken van de omvang van de nalatenschap.

Ex is wettelijke vertegenwoordiger. Hoewel dat voor de ouders van Hein bijzonder zuur is, kunnen ze daar weinig tegen beginnen. Omdat Pim nog minderjarig is en Paula sinds het overlijden van Hein als enige het ouderlijk gezag over hem heeft, treedt zij op als wettelijke vertegenwoordiger van haar minderjarig kind. De wet zegt dat ingeval een ouder alleen het ouderlijk gezag uitoefent, door deze ouder het bewind over het vermogen van het kind wordt gevoerd en wordt het kind door deze ouder in burgerlijke handelingen vertegenwoordigd (art. 1:253i lid 3 BW) . Daartoe behoort ook de afwikkeling van de nalatenschap van de overleden ouder van het kind.

Ex-echtgenoot beheert ook de erfenis. Omdat Paula het bewind heeft over het vermogen van Pim, beheert zij ook de nalatenschap van Hein. Deze nalatenschap (de erfenis) behoort immers tot het vermogen van Pim als enig erfgenaam van Hein. Mocht het om een behoorlijk vermogen gaan, dan zal de rechter meer dan waarschijnlijk bepalen dat het geld uit de erfenis op een BEM-rekening (Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen) wordt gestort. Daarmee wordt voorkomen dat de erfenis door Paula wordt opgesoupeerd.

Testament met benoeming executeur

Hein had deze problemen kunnen voorkomen door een testament te maken waarbij hij zijn ouders tot executeur benoemt. De executeur heeft tot taak om de goederen van de nalatenschap te beheren en de schulden van de nalatenschap te voldoen (art. 4:144 lid 1 BW) . In het testament kunnen aan de executeur zeer ruime bevoegdheden worden toegekend. Daarmee had Paula bij de afwikkeling van de nalatenschap buitenspel gestaan.

Of met instellen van bewind

In het testament had Hein ook een bewind kunnen instellen over alle goederen die na afwikkeling van de nalatenschap aan Pim toebehoren (art. 4:153 BW) . Dat bewind kan eindigen als Pim meerderjarig wordt.

Bewind laten voortduren kan ook. Het is ook mogelijk om het bewind te laten voortduren totdat hij ouder is (23 of 25 jaar), als hij verstandig genoeg is om zelf keuzes te maken. Tot bewindvoerders over het vermogen van de nalatenschap kunnen ook weer de ouders van Hein worden benoemd. Tip.  De bewindvoerdersregeling in het testament gaat voor de wettelijke regeling van bewind over het vermogen van minderjarigen. Paula voert dan alleen bewind over het overige vermogen van Pim, maar niet over de erfenis van Hein!

Na een echtscheiding is het raadzaam om een testament op te stellen. Daarin kan een executeur worden benoemd. Ook kan er bewind worden ingesteld over het vermogen van de nalatenschap. Daarmee wordt voorkomen dat de ex-echtgenoot namens het minderjarige kind de nalatenschap afhandelt en daarna de erfenis beheert!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01