Waarom beter een executeur benoemen?
Kracht van de executeur
Om direct maar met de deur in huis te vallen: de kracht van de executeur zit erin dat bij de boedelafwikkeling de macht wordt geconcentreerd in handen van een of enkele personen. Dit zijn doorgaans de vertrouwenspersonen van de overledene. Heeft de erflater ook een algehele notariële volmacht/levenstestament opgesteld, dan is de kans groot dat degene die daarin tot algeheel gevolmachtigde is benoemd, in het testament ook tot executeur is benoemd.
Levensexecuteur. Deze algeheel gevolmachtigde wordt ook wel levensexecuteur genoemd. Terug naar de executeur, welke vroeger nog vaak executeur-testamentair werd genoemd. Zonder executeur wordt de afwikkeling van een nalatenschap de taak van alle erfgenamen. Dat betekent dat als er vier erfgenamen zijn, voor elk wissewasje ook vier handtekeningen nodig zijn. Tip. Door een executeur te benoemen, wordt één persoon (of misschien enkele personen) bevoegd om de nalatenschap te beheren.
Codicil? Tegenwoordig is de executeursbenoeming niet meer mogelijk bij codicil. Dat komt de rechtszekerheid ten goede. Een codicil wordt immers niet geregistreerd, dus het bestaan ervan blijkt niet uit het Centraal Testamentenregister.
Aanvaarding executeursbenoeming. Degene die tot executeur wordt benoemd, dient zijn benoeming nog wel te aanvaarden. Omdat een testament pas in werking treedt bij overlijden, dient de benoemde executeur na het overlijden zijn benoeming te aanvaarden. Hij kan en mag er dus van afzien. Dat een executeur in een testament wordt benoemd, betekent dus niet dat er ook een executeur is. Zo kan de benoemde executeur bijv. voor de testateur (degene die het testament opstelt) overlijden. Om te voorkomen dat er geen executeur is, kan de testateur alvast een opvolgend (lees: reserve) executeur benoemen. Ook deze opvolgend executeur moet na het overlijden zijn benoeming aanvaarden. Om de kans te vergroten dat de benoemde executeur zijn taak aanvaardt, kan hem een beloning worden toegekend. Volgens de wet heeft de executeur recht op een beloning van 1% van het vermogen van de overledene op zijn sterfdag.
Taak van de executeur. De executeur is belast met het beheren van de goederen van de nalatenschap, totdat hij zijn werk als zodanig heeft voltooid. Dit is een hoofdtaak van de executeur. Daarnaast dient de executeur de nalatenschapsschulden te voldoen. Mocht de testateur testamentaire lasten hebben opgenomen, dan dient de executeur deze ook uit te voeren.
Wat is beheren van een nalatenschap?
In de regeling van de executele is niet omschreven wat met beheer wordt bedoeld. Volgens de Hoge Raad moet er aansluiting worden gezocht bij de regeling in het algemeen vermogensrecht. Onder beheer zijn begrepen alle handelingen die voor de normale exploitatie van een goed dienstig kunnen zijn, alsook het aannemen van aan de gemeenschap verschuldigde prestaties. Daaronder kunnen ook beschikkingshandelingen vallen, zoals het verkopen van een aandelenportefeuille. Onder het aannemen van aan de gemeenschap verschuldigde prestaties kan gedacht worden aan het innen van vorderingen.