Regels omtrent kinderarbeid per 18 november 2024 gewijzigd
Werktijden jongeren
De werktijden voor jongeren van 13 en 14 jaar op niet-schooldagen zijn aangepast. Als de bedrijfsomstandigheden dit noodzakelijk maken, mogen deze werknemers werken tot 20.00 uur. Dit was eerst tot 19.00 uur. Dit geldt ook voor vakantiewerk. Ook voor 15-jarigen is deze aanpassing van toepassing.
Werken op zondag. Ook is het toegestaan als de bedrijfsomstandigheden dit noodzakelijk maken, dat 13- en 14-jarigen op zondagen mogen werken. Dit is echter alleen toegestaan als:
- de werknemer de dag voorafgaand aan de zondag (zaterdag) niet heeft gewerkt; en
- daarbij op minimaal vijf zondagen in elke periode van 16 achtereenvolgende weken geen arbeid verricht.
Overeenstemming or, pvt en ouders
Voor de nieuwe werktijden en het werken op zondag moet u als werkgever met de ondernemingsraad (or), of bij het ontbreken daarvan met de belanghebbende werknemers (zoals een personeelsvereniging/-vertegenwoordiging), een overeenstemming hebben bereikt. Daarnaast moet u een aantoonbare toestemming (bijv. schriftelijk) hebben van de ouders of verzorgers van de werknemer.
Alcoholwet versus Nadere regeling kinderarbeid. Jongeren tot 16 jaar mogen volgens de Nadere regeling kinderarbeid niet in een ruimte van een horecalokaliteit werken, zodra er alcoholhoudende dranken worden geschonken of kunnen worden geschonken. Werken in andere ruimtes dan in de ruimtes waar alcoholhoudende dranken worden geschonken of kunnen worden geschonken, mag wel, mits er geen contact is met klanten. Een uitzondering op dit verbod geldt net als in de Alcoholwet voor jongeren tot 16 jaar die een formele beroepsopleiding of onderwijs volgen (art. 24 lid 5 Alcoholwet) .
Voorbeeld. Als er bij u in de zaak vanaf 17.00 uur alcoholhoudende dranken besteld en gedronken kunnen worden, mag een werknemer tot 16 jaar niet meer in deze ruimte werken. Dus ongeacht of er ook daadwerkelijk besteld en gedronken wordt.
Waarom deze wijzigingen?
Deze aanpassing in de Nadere regeling kinderarbeid is doorgevoerd om jongeren te beschermen tegen onveilige werkomstandigheden. Daarbij kan de Nederlandse Arbeidsinspectie, die toezicht houdt op kinderarbeid, nu ook hierop toezien en handhaven. De Nederlandse Arbeidsinspectie handhaaft in de praktijk immers op grond van de bestaande wet- en regelgeving voor kinderarbeid en niet op de naleving van de Alcoholwet. Hiervoor zijn de gemeenten verantwoordelijk.
Nadere regeling kinderarbeid strenger dan de Alcoholwet. Volgens de Alcoholwet is het verboden om werknemers tot 16 jaar te laten werken in bijv. een horecalokaliteit gedurende de tijd dat daarin alcohol wordt verstrekt. De Nadere regeling kinderarbeid en de Alcoholwet worden dan ook verschillend gehandhaafd.
Horeca-cao. Het is bij kinderarbeid ook verstandig de horeca-cao erop na te slaan.