ONTSLAGVERGOEDING - 16.12.2009

Vergoeding na ontslagvergunning?

Wat zegt de Hoge Raad nu over de vergoeding die uw werknemer kan vragen als u hem ontslaat met een ontslagvergunning? Is er nu duidelijkheid?

Hoe zat het ook al weer? Als u uw werknemer wilt ontslaan moet u een ontslagvergunning vragen bij het UWV Werkbedrijf. Met zo’n vergunning kunt u de arbeidsovereenkomst opzeggen. U moet daarbij wél rekening houden met de opzegtermijn. U hoeft dan geen vergoeding te betalen, zoals bij een procedure bij de kantonrechter.

Let op. Uw ex-werknemer kan een vergoeding van u eisen wegens ‘kennelijk onredelijk ontslag’ (T&A Personeel, jg. 14, nr. 2, p. 4, 18-11-2008).

Hoezo, ‘kennelijk onredelijk’? Een ontslag kan kennelijk onredelijk zijn als de gevolgen voor uw ex-werknemer té ernstig zijn in vergelijking met úw belang. Daar is méér voor nodig dan het feit dat u hem bij de beëindiging van het dienstverband geen vergoeding heeft meegegeven.

Wat kost onredelijkheid?In de praktijk is moeilijk te voorspellen hoe hoog de vergoeding zal zijn als de rechter vindt dat het ontslag kennelijk onredelijk is. Het blijkt namelijk dat veel kantonrechters hun ‘eigen’ kantonrechtersformule als uitgangspunt nemen. Maar er zijn ook voldoende kantonrechters die daar anders over denken.

Lekker onduidelijk ... Kort geleden heeft het Gerechtshof Den Haag een eigen variant ontwikkeld: een toepassing van de kantonrechtersformule minus 30 %. De overige vier gerechtshoven bedachten de zogenaamde XYZ-formule (T&A Personeel, jg. 14, nr. 18, p. 3, 25-08-2009).

Streep door de rekening. De Hoge Raad heeft nu een streep gezet door deze beide formules. Beide formules kunnen volgens de Hoge Raad niet meer als grondslag dienen voor de vergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag. Helaas is dus nog steeds niet duidelijk hoe het zit met de vergoeding als u kiest voor een ontslag met toestemming van het UWV Werkbedrijf. Tip. Onderhandelen kan dus lonend zijn.

Terug bij af! Volgens de Hoge Raad gaat het namelijk om een vergoeding van geleden schade en die is uiteraard voor discussie vatbaar. Een standaardformule is dan ook niet te geven. Het blijft dus van de specifieke omstandigheden afhangen welke vergoeding betaald moet worden.

Als uw werknemer een vergoeding wil wegens kennelijk onredelijk ontslag, is de kantonrechtersformule niet meer van toepassing. Onderhandelen kan lonend zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01