Hoe berekent u algemene kosten (door)?
Wat zijn ‘algemene kosten’? Hoe worden algemene kosten zichtbaar? Welk bedrag of percentage berekent u als bouwondernemer in de begroting door? Hoe verdient u de algemene kosten terug?
Wat zijn ‘algemene kosten’? ‘Algemene kosten’ (AK) zijn kosten die (bouw)bedrijven bij hun opdrachtgever in rekening brengen door een opslagpercentage toe te passen in de kostenbegroting van een werk. Dit gebeurt omdat algemene kosten weinig samenhang vertonen met de productie maar wel uit de opbrengst daarvan moeten worden terugverdiend. Onder algemene kosten verstaan we kosten voor huisvesting, vervoer, kantoorbenodigdheden, communicatie, reclame, bank, bedrijfsverzekeringen, afschrijvingen. Het gaat hier om bedrijfsgebonden kosten die moeilijk kunnen worden uitgesplitst; in tegenstelling tot de directe en de indirecte kosten.
Hoogte algemene kosten (AK)
Bouwsectorverschillen. De AK-percentages verschillen per bouwsector en bedrijfsgrootte. Tussen de bedrijven treden verschillen op in de hoogte van de AK-opslag. Deze verschillen hangen samen met de grootte van de bedrijven, hun eventuele specialisatie en de aard van het werk.
Uit onderzoek blijkt dat de hoogte van de AK in de B&U-sector gemiddeld ca. 7% is. In de GWW-sector komen de percentages gemiddeld op 7,5% uit. Algemene kosten bestaan voor ca. 30% uit arbeidskosten, voor 17% uit huur- en afschrijvingskosten en voor ca. 53% uit overige algemene kosten.
Verder blijkt dat met name kleinere ondernemingen veelal op een hoger percentage uitkomen dan de genoemde gemiddelden. De kosten die onder de AK vallen, hebben een vast karakter waar u weinig invloed op kunt uitoefenen. Om de kosten terug te verdienen, moet u in ieder geval een bijbehorende omzet maken.
Hoe de algemene kosten bepalen? Bij het inboeken van de kosten die u maakt, is het van belang om deze kosten te boeken op grootboekrekeningen die daarvoor zijn aangemaakt. Alle kosten worden door die uitsplitsing zichtbaar en kwantificeerbaar. Aan het einde van het jaar telt u deze diverse grootboekrekeningen op. Het totaalbedrag kunt u afzetten tegen de jaaromzet. Op die manier kunt u het percentage AK voor het volgende jaar vaststellen. Door de kosten zo inzichtelijk te maken, kunt u ook voor het volgende jaar per kostenpost een budget vaststellen.
Hoe berekent u algemene kosten door?
Grotere bouwondernemingen. In deze bedrijven worden de AK aan het eind van de begroting in de staartkosten berekend over de totale kosten voor arbeid, materiaal, materieel en onderaannemers met een bedrijfsgebonden percentage. Over alle kosten inclusief AK zal vervolgens een percentage voor winst en risico berekend worden. Omdat de AK een vast karakter hebben, weet u welke minimale omzet u jaarlijks bij eenzelfde bedrijfsgrootte moet maken. Als de hoogte van de AK in de loop van het jaar wijzigt, zult u opnieuw een berekening moeten maken voor bepaling van de hoogte van de AK en de te schatten omzet.
Kleinere ondernemingen. Meestal worden de kosten die onder de AK vallen, opgenomen in het uurloon, zoals beschreven in T&A Bouw, jg. 11, nr. 15, p. 5, 01.04.2009.
Te factureren uren. De berekening van het uurloon is onlosmakelijk verbonden aan het door u geschatte aantal te factureren uren om de kosten terug te verdienen; bijvoorbeeld minimaal 1.450 factureerbare uren per jaar. Komt u lager uit, dan verdient u de AK onvoldoende terug. Als u deze methode volgt, berekent u geen AK over materialen, materieel en onderaannemers.