2009 - Maart
Uw kok gaat bij een ander werken?
Een kok bijvoorbeeld weet van de hoed en de rand als het om uw restaurant en uw gasten gaat. Die kennis wilt u niet bij de concurrent ‘op tafel geserveerd zien’, dus sluit u een concurrentiebeding. Klaar is Kees, of toch niet?
Accijns terug bij breuk of ongelukje?
Heeft u ergens recht op als een doos wijn stukvalt of een biertank flink heeft gelekt? Het antwoord op deze vraag kan “ja” zijn. U kunt de schade daarmee ook beperken. Soms is teruggaaf van accijns mogelijk. Wat moet u doen?
Energievreters heeft u genoeg (koelingen, ijsblokjes- en espressomachine, etc.). Voor juli 2009 was een energieprijsdaling aangekondigd. Wat kunt u doen?
Panne met uw ‘auto van de zaak’?
De belastinginspecteur wilde de reparatiekosten voor een ‘auto van de zaak’ die gemaakt werden tijdens een privérit (vakantie), niet als aftrekpost op de winst van uw collega toelaten. De rechter moest de fiscus terugfluiten. Hoe zit dat?
‘Terras klaarmaken’ ook fiscaal goed opzetten
Er komt veel bij kijken om een terras weer seizoensklaar te maken. Ook financieel. Hoe kunt u het in fiscale zin zo optimaal mogelijk inrichten? Het zou mooi zijn een win-winsituatie uit uw investering te slepen, toch?
Na de levering van een onroerende zaak komt het regelmatig voor dat er (verborgen) gebreken opduiken. Hoe kan de koper zijn rechten veiligstellen?
Eindinspectie: zó doet u dat goed
De huur is geëindigd, maar uw huurder heeft er een rommeltje van gemaakt. Of hij heeft zonder toestemming wijzigingen aangebracht. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk het pand herstellen en doorverhuren. Waar moet u op letten?
Wij zijn niet aansprakelijk voor schade
Uw klant wil u aansprakelijk stellen voor de door hem geleden schade. U heeft echter uw aansprakelijkheid uitgesloten in uw algemene voorwaarden. Kunt u hier altijd met succes een beroep op doen?
Een overwinning met een zwart randje
In Nederland kan tegen besluiten van de overheid bezwaar en beroep aangetekend worden. De rechter heeft daarom de bevoegdheid een beslissing te vernietigen met instandhouding van de gevolgen. Dit kan voor u beroerd uitpakken!
Niet gebaat, toch baatbelasting?
De gemeente kan baatbelasting heffen bij de eigenaar van een onroerende zaak. Die eigenaar moet dan wel baat hebben bij deze voorziening van de gemeente. Maar wat als u geen gebruik maakt van deze voorziening?
Zoals bekend, is er met invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening een aantal zaken ingrijpend gewijzigd. Nu in de praktijk bijna een jaar met de nieuwe wet gewerkt is, leek het ons tijd voor een kleine tussenbalans.
Eigendomsverkrijging door verjaring
Het komt in de praktijk geregeld voor dat buren een geschil hebben over de eigendom van een bepaalde strook grond. Hoe kunt u als aankopend makelaar een dergelijk geschil voorkomen?
Woon-werkverkeer voor de btw nu ‘zakelijk’; wat nu?
Onlangs is een Besluit uitgevaardigd waarin is weergegeven dat woon-werk-verkeer voor de btw ‘zakelijk’ is. Maar wat heeft u hieraan? Brengt dit voor u nog voordelen met zich mee?
Stagiair; een optie bij werkdruk en kennisgebrek
Stel, u heeft veel werk of u wilt iets eens grondig laten uitzoeken. Een stagiair lijkt dan de ideale oplossing. Maar opgepast, want daar komt, zonder dat het veel hoeft te kosten, het nodige bij kijken. Denk aan de volgende zaken.
Juist als het druk is, wordt u gebeld. Een snelle vraag over advertenties op een website. Zonder erbij na te denken, zegt u “ja”, maar als u de overeenkomst ziet, schrikt u wel! U wilt ervan af, maar hoe? En is die geluidsopname wel geldig?
Beroep op ontbindende voorwaarde; wie mag?
Als de koper een ontbindende voorwaarde laat opnemen, is dat om zijn belang te beschermen. Betekent dat ook dat alleen hij een beroep mag doen op deze voorwaarde? Of mag de verkoper dat ook? Wat zei de rechter daar nu over?
Twee opvallende beslissingen van rechtbanken over de aftrekbaarheid van de kosten van resp. een huwelijksfeest en een afscheidsborrel. Goed nieuws!
Alternatieven voor een procedure voor de rechter
Als u een geschil heeft met een van uw relaties, is het zonder meer aan te bevelen om te proberen er met een goed gesprek uit te komen. Dit lukt helaas niet altijd. Wat zijn dan de verdere mogelijkheden?
Grote bijlages versturen zonder omweg
Bijlages van meer dan 10 MB kunt u niet zomaar versturen vanuit uw e-mailpakket. Bestaat er daarvoor geen praktische oplossing?
Maak uw blog boeiender voor uw lezers
De populariteit van uw blog of uw site hangt niet alleen af van hoe goed u schrijft, maar ook van hoe aantrekkelijk u de inhoud maakt. Hoe voegt u bv. gemakkelijk beeld en geluid toe aan uw schrijfsels? De gratis dienst Apture kan u helpen...
Bestanden synchroniseren met Syncplicity
Het synchroniseren van mappen en bestanden via internet is ‘hot’. Syncplicity is weer een nieuwe dienst. Hoe doet die het in vergelijking met andere diensten?
Internet wordt steeds vaker gebruikt om gezondheidsinformatie op te zoeken vooraleer men naar de huisarts trekt. Hier zijn enkele betrouwbare sites met informatie over ziekte en gezondheid...
Op zoek naar gelijksoortige interessante sites
Het valt niet mee om tussen miljoenen websites de sites te vinden die u écht kunnen interesseren. Waarom zou u niet uitgaan van de sites die u al zeker goed vindt? Hoe kunt u zo op het spoor komen van gelijksoortige sites?
Voor het samenwerken aan een project is internet een zeer geschikt medium. We hebben u hiervoor al eerder enkele online diensten aangeraden. Nu is er ook WizeHive als nieuwkomer. Is die de moeite waard?
Droomt u al van een plekje in de zon?
Het is wel nog even wachten op de zomervakantie, maar uw reisplannen stelt u beter niet te lang meer uit. Wij gingen alvast op zoek naar enkele interessante en originele reissites...
Een gemiddelde pc verbruikt evenveel als vier gloeilampen. Een laptop is wel zuiniger, maar hij kost u toch nog tientallen euro’s aan elektriciteit per jaar. Hoe kunt u uw laptop zuiniger maken qua verbruik?
Hoe kunt u online filmpjes overzetten?
Aan online filmpjes is er geen gebrek, maar wat moet u doen als u een leuke video wilt overzetten naar uw pc of uw smartphone? Deze online diensten helpen u...
Elektronisch factureren wordt simpel
De strenge regels waaraan bedrijven zich moesten houden bij het versturen van elektronische facturen zijn intussen vervallen. Is een e-factuur iets voor u?
Gratis teken- en fotopakketten
Steeds meer commerciële software krijgt een gratis ‘open bron’-tegenhanger. Zo zijn er ook goede, gratis alternatieven voor bijvoorbeeld CorelDraw, Illustrator en Photoshop. Welke pakketten zijn dat en wat hebben ze te bieden?
Premiekorting oudere werknemers; een update!
Eerder al brachten wij u het goede nieuws dat er per 2009 een premiekorting zou worden ingevoerd voor oudere werknemers. Nu is die regeling definitief en zijn de spelregels bekend. Een update nu, zodat u weet van de hoed en de rand.
Stop die vakantiedagen maar in de vergoeding
Het verhogen van de ontslagvergoeding met het brutobedrag aan uit te betalen vakantiedagen kan voor u, maar ook voor uw werknemer, voordelig zijn. Hoe zit dat precies en waar moet u op letten?
Sinds 1 januari 2009 gebruiken kantonrechters een aangepaste rekenformule om de ontslagvergoeding te berekenen. Wat betekent dit voor uw bedrijf?
Uw werknemer is al geruime tijd ziek. Op zeker moment gaat hij weer aan de slag: voor een gedeelte van de week en in aangepast werk. Mag u zijn basisloon aanpassen?
Uw werknemers moeten er netjes uitzien. Als u kledingvoorschriften maakt, gaat dat niet alleen over dassen, pakken, rokjes of broeken, maar ook over hoofddoeken, keppeltjes, baarden, tatoeages en piercings. Hoever mag u gaan?
Rittenregistratie bestelauto: hoezo vereenvoudigd?
Recentelijk zou de rittenregistratie voor bestelauto’s vereenvoudigd zijn. Of dat zo is, hebben wij voor u uitgezocht. Wat is wijsheid?
Afspraak is afspraak! Maar er zijn grenzen
Als u in het kader van een pachtovereenkomst een koopoptie krijgt toegedeeld, kunt u de gemeente daaraan houden. Dit wordt anders als u alleen (nog) maar een financieel belang bij de koopoptie heeft, maar ook dan heeft u rechten!
Moet u ook dit jaar de Gecombineerde Opgave (GO) indienen? Wat is dit jaar heel actueel?
Nederlanders hebben veel - heel veel - zwart geld. Wat als dit zwarte geld plotseling opduikt na een overlijden?
Een sterk in opkomst zijnde tak in de Nederlandse land- en tuinbouw is de wijnbouw. Hoe werkt dat? En wat speelt er fiscaal bekeken als u wilt omschakelen?
Vaccinatie tegen Q-koorts vergoed?
Heeft u melkgeiten of melkschapen? Dan moet/kunt u ze vaccineren tegen Q-koorts. Lees verder voor meer informatie over de bedrijven waarvoor het verplicht is en de eventuele vergoedingen waarvoor u in aanmerking komt.
Hoezo met een boog om mijn adviseur heenlopen?
De meeste (para)medici nemen voor hun fiscale verplichtingen een adviseur in de arm. Ze maken zich er liever niet zélf druk over. Tótdat blijkt dat de belastinginspecteur met een boog om uw adviseur heenloopt. Wat dan te doen?
Starters, niet te vroeg zijn met de VAR!
De meeste beroepsbeoefenaren gaan na hun afstuderen enige tijd als freelancer werken in diverse praktijken. Via de Belastingdienst vragen zij dan zo snel mogelijk een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) aan. Verstandig?
De koopprijs in rook op na autobrand?
U heeft een mooie, schadevrije auto met een lage kilometerstand gekocht. Dat is voor u een droom die uitkomt. Helaas brandt uw droomauto enkele dagen na de aankoop geheel uit. Hoe zit het als er met de auto geknoeid blijkt te zijn?
Fiscale bonus op investeringen?
Hoe kunt u als land- en tuinbouwondernemer profiteren van een fiscale subsidie van 44% van de investeringskosten als u investeert in energiezuinige of energiebesparende bedrijfsmiddelen?
Hoe werkt registeren bij de Belastingdienst?
Waarom is het registreren van bijvoorbeeld een geldleningsovereenkomst of maatschapsakte bij de fiscus nuttig? Hoe werkt dat goed?
Dat hebben ze me nooit verteld …
Stel, u neemt een nieuwe assistente aan. Gaat u uit van haar geschiktheid zonder een inwerkperiode? Of: wilt u haar niet zomaar in het diepe gooien? Welke rol kan een inwerkprogramma nog meer spelen? Wat is uw belang daarbij?
De Tweede Kamer heeft vorige maand het wetsvoorstel voor de invoering van een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) aanvaard. Tegelijkertijd werd de invoering uitgesteld tot 2010. Wat staat u te doen?
Verblijvingsbeding van belang voor samenwoners!
Samenwoners zijn géén erfgenamen van elkaar. Hoe regelt u dat bijv. het woonhuis en de inboedel tóch toekomen aan uw partner in geval van uw overlijden?
Nieuw feit of niet, dat is de kwestie
Als de inspecteur een navorderingsaanslag wil opleggen, moet hij beschikken over een zogeheten ‘nieuw feit’. Wat besliste de rechter onlangs over de uitkomsten van een onderzoek van het UWV?
Binnen een holdingstructuur is er vaak sprake van forse leningen over en weer tussen de verschillende BV’s. Dit kan in voorkomende gevallen tot dubbele belastingheffing over de rente leiden. Wat speelt er?
Correctie btw-aftrek privégebruik auto
Als een auto van de zaak ook privé gebruikt wordt, moet er jaarlijks een btw-correctie worden gemaakt. De berekening van deze btw-correctie roept nogal wat vragen op. De staatssecretaris heeft hierover een Besluit uitgebracht.
Veel ondernemers zetten hun auto op de zaak en rijden er ook privé in rond. Administratief gezien het makkelijkst, maar niet altijd het voordeligst. Wanneer is dat wel en wanneer niet? Wanneer kunt u uw keuze veranderen?
Extra aftrekmogelijkheden in box 3
Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een procedure over de fiscale aftrek van giften. Deze uitspraak kan verstrekkende consequenties hebben voor veel belastingplichtigen. Wat speelt er? Hoe kunt u daarvan profiteren?
Schenkingen aan kinderen worden meestal in december gedaan. Maar als u een hoger bedrag wilt schenken dan fiscaal vrijgesteld is, is dit niet optimaal.
Stel, u heeft een bedrijfslidmaatschap voor de golfclub. Wat heeft de rechter nu beslist over de btw die op de contributienota zit? Is die wel of niet aftrekbaar?
De kleine lettertjes vindt u op onze website
U heeft uw algemene voorwaarden netjes op uw website gepubliceerd. Maar uw klant kan bepaalde bedingen in uw algemene voorwaarden met succes vernietigen. Hoe kunt u dit voorkomen?
Een uittrekstaat is een tijdbesparend hulpmiddel
Hoe kunt u voordeel hebben van het maken van een uittrekstaat bij het maken van uw bouwcalculatie? Hoe werkt dat?
Wanneer is er sprake van een richtprijs?
Soms is niet duidelijk welke mondelinge afspraken er nu precies zijn gemaakt. Is er wel of niet sprake van een richtprijs en als dat zo is, welke werkzaamheden vallen er dan wel onder en welke niet?
Voor 2009 is de MKB-winstvrijstelling verhoogd. Voor uw eenmanszaak, Vof of maatschap kan dit voordelig uitpakken. Hoe? Lees verder wat u moet doen!
Hoeveel uur u maakt voor uw bouwbedrijf, is zeker ook fiscaal bekeken belangrijk? Wat speelde hierover laatst bij een collega-ondernemer? Wat is beslist?
Lekker goedkoop lenen van de baas?
De banken lenen minder makkelijk geld uit. Welk fiscaal aantrekkelijk alternatief is mogelijk? Hoe werkt dat? Kan dat ook als directeur van uw eigen bouw-BV?
Uw rechten bij strafrechtelijke handhaving
Een andere weg die (naast de bestuursrechtelijke) bewandeld kan worden, is de strafrechtelijke weg. Wie kiest nu voor welke weg? Wat zijn dan de rechten en plichten van u en de controleurs? Hoe handelt u?
Wat mag u meenemen van uw reis voor uzelf?
Stel, u gaat voor de zomerdrukte nog even op vakantie in het buitenland en proeft daar een overheerlijke wijn. U wilt een aantal flessen meenemen. Kan dat onbeperkt of zijn hier regels voor? Wat is kortgeleden allemaal gewijzigd?
Uw rechten bij bestuursrechtelijke handhaving
Ten aanzien van de handhaving van het rookverbod kunnen twee wegen bewandeld worden: de strafrechtelijke en bestuursrechtelijke. Wat zijn uw rechten en plichten? Wat doet u als een controleur bij u op de stoep staat?
Samen alles eerlijk delen, maar ook de leiding …
Veel horecaondernemers runnen hun zaak samen met hun vrouw of partner. Fiscaal gezien is dat ‘samenwerken’ in een Vof of man-vrouwfirma voordelig. Waar moet u op letten om het ook fiscaal leuk te houden?
Uw stamgast wil wel betalen, maar nu even niet
U heeft een stamgast een factuur gestuurd, maar de betaling blijft uit. Na een aanmaning belt hij u enigszins wanhopig op. Want hij wil wel betalen, maar beschikt door omstandigheden tijdelijk over te weinig geld. Wat nu?
Overspannen sfeer na overwerktrammelant …
Een collega van u raakte in conflict met zijn voltallige keukenpersoneel over de wijze van verrekening van gewerkte overuren. De rechter moest eraan te pas komen om ‘de soep te klaren’. Hoe komt u niet van een koude ‘keuken’ thuis?
Dat kunt u op uw vingers natellen …
Boekhouders hameren bij horecaondernemers graag op het doen van kascontroles. U vindt dat eigenlijk maar een hoop gedoe. Waarom is dat zo belangrijk?
Uw cliënt is niet alleen op de wereld …
Als makelaar wordt u ingeschakeld om de belangen van uw cliënt zo goed mogelijk te behartigen. Dat betekent niet dat u (in het belang van uw cliënt) zomaar van alles mag beweren. U heeft ook een zorgplicht jegens derden.
Een woning is geen bedrijf en dus …
Uw cliënt heeft een benedenappartement gekocht waarop een bedrijfsbestemming rust. Hij wil het appartement gaan gebruiken als woning. Hij heeft al een bouwvergunning, maar mag hij er dan ook gaan wonen? Wat zei de rechter?
Huur van 290-bedrijfsruimte aanpassen?
U verhuurt een middenstandsbedrijfsruimte (290) en wilt de huur verhogen. Hoe pakt u dit aan? Of uw huurder wil de huurprijs verlagen. Wat moet u dan doen? In het ergste geval kunt u naar de rechter. Hoe gaat dat in zijn werk?
Stel, uw cliënt koopt een perceel met daarop een illegaal bouwwerk. De gemeente heeft dwangsommen opgelegd aan de verkoper, maar die heeft deze nooit betaald. Kunnen deze dwangsommen nu op uw cliënt verhaald worden?
Als er op uw eigen woning een hypotheekschuld rust en u heeft ‘overtollig’ spaargeld, zou u dit (voor een deel) kunnen gebruiken voor een extra aflossing.
Voortgezette dienstbetrekking?
Stel dat u een klus wilt laten uitvoeren door een ex-werknemer die als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) voor zichzelf is begonnen. Welk fiscaal risico loopt u dan en hoe kunt u dit beperken of voorkomen?
Bezint eer gij begint te procederen
Het product dat u op Marktplaats.nl heeft gekocht, blijkt niet aan de beschrijving te voldoen. U neemt contact op met de verkoper, maar die beweert geleverd te hebben wat hij had aangeboden. Wat nu?
Door u ontvangen koopprijs in rook op na autobrand?
U heeft een mooie schadevrije auto met een lage kilometerstand gekocht. Dat is voor u een droom die uitkomt. Helaas brandt uw droomauto enige dagen na de aankoop geheel uit. Hoe zit het als er met de auto geknoeid blijkt te zijn?
Uw cliënt klaagt bij u over hinder die hij ondervindt van de blaffende honden van de buren. Welke middelen heeft een getergde buurman om een einde te maken aan deze hinder? Moet hij daarvoor altijd naar de rechter?
Als op een perceel door een gemeente een voorkeursrecht wordt gevestigd, dan kan dit verstrekkende gevolgen voor de eigenaar van het perceel hebben. Hoe zit dat?