BANKKOSTEN - 11.12.2009

Wat nou ‘terugboeken creditcardbetaling’?

Stel, u heeft klanten die afrekenen met een creditcard. Of u gebruikt als ondernemer zelf een creditcard als u iets koopt. Kunt u een creditcardbetaling terugdraaien, bijvoorbeeld na een foutieve aankoop?

Niet goed, geld terug? U krijgt een klant in uw zaak die zijn aankoop betaalt met een creditcard. Vervolgens komt de klant het gekochte artikel terugbrengen en vraagt zijn geld terug. Natuurlijk is dat mogelijk (afhankelijk van de leveringsvoorwaarden). Maar hoe werkt dat nu eigenlijk bij een artikel dat betaald is met een creditcard?

Zó betaald, ook zó teruggedraaid?

Als uw klant met zijn creditcard betaalt, kost u dat door de provisie wat meer dan een pinbetaling of een contante betaling. Als die klant zijn aankoop later terugbrengt en zijn geld terug wil, kan u dat nog meer kosten. Wat moet u weten?

Vuistregel. Als de klant zijn aankoop bij u betaald heeft met zijn creditcard (officieel heet een betaling in een winkel een ‘toonbankbetaling’) en hij die aankoop ongedaan wil maken, moet ook de creditering via de creditcard verlopen! Deze vuistregel geldt om fraude te voorkomen.

Als u het aankoopbedrag contant terug zou betalen, kan de klant gemakkelijk beweren nooit zijn geld terug te hebben gekregen. De klant zou dan een procedure betwiste vordering bij zijn creditcardmaatschappij kunnen starten. Hij zou dan nóg een keer zijn aankoopbedrag terug kunnen krijgen, ditmaal via de creditcardmaatschappij. Die verhaalt de terugboe-king natuurlijk weer op u. Gevolg: u draait dan twee keer voor de kosten op: één keer contant en één keer via uw bankrekening.

Hoe voorkomt u kosten en gedoe?

Laat u niet verleiden om een klant op een andere manier terug te betalen dan via creditering van de creditcard. U loopt dan, zoals gezegd, namelijk het risico dat u het bedrag twee keer kwijt bent!

Hoe betaling terug laten draaien? Sommige betaalautomaten zijn geschikt om creditbetalingen mee uit te voeren. Als u over zo’n automaat beschikt, voert de klant zijn creditcard in de automaat in en doet u een creditbetaling. De klant ontvangt het bedrag dan van zijn creditcardmaatschappij terug. Ook bij u wordt de betaling teruggedraaid.

Let op. Als uw betaalautomaat niet geschikt is voor creditboekingen, moet u de creditcardmaatschappij schriftelijk vragen de betaling te crediteren. Sommige maatschappijen hebben hier formulieren voor. U vindt die op de website van de maatschappij waar u zaken mee doet.

Waarom al die moeite? U bent tot niets verplicht, maar er is wel een ‘sanctie’: u draait namelijk tweemaal op voor het provisiebedrag, maar dat is altijd nog beter dan het risico te lopen het aankoopbedrag twee keer kwijt te zijn.

Internetbetaling met een creditcard

Een klant die zijn aankoop via internet bij u met zijn creditcard heeft betaald, kan ook zijn bestelling retourneren en betaling terugverlangen.

Hoe dan terug laten draaien? Om de klant zijn aankoopbedrag terug te kunnen betalen, moet u uw payment service provider inschakelen. De payment service provider is de partij die uw internetkassa heeft geïnstalleerd. Tip. Meestal kunt u via de website van de payment provider de transactie ongedaan laten maken. U geeft de gevraagde gegevens op en de payment provider verzorgt de afhandeling met de creditcardmaatschappij. Als u de opdracht niet via de website van de payment provider kunt indienen, moet u de opdracht schriftelijk opgeven.

Zwicht niet voor het verzoek van uw klant om in contant geld terug te betalen. Hij kan namelijk ook zelf (via zijn creditcardmaatschappij) de transactie laten terugdraaien (‘instellen betwiste vordering’). U betaalt hem dan tweemaal terug. Laat daarom zijn creditcard meteen crediteren via een aankoopstornering!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01