Zorg voor de borg
In de koopovereenkomst wordt vaak opgenomen dat de koper een waarborgsom moet storten of een bankgarantie moet stellen. Waar moet u dan op letten?
Praktijkvoorbeeld. Verkopers hadden een makelaar opdracht gegeven om te bemiddelen bij de verkoop van hun woonboerderij. Er werd een koper gevonden en voor de koopovereenkomst tussen de partijen was gebruik gemaakt van een model koopovereenkomst van de NVM.
EĂ©n dag voor de geplande overdracht bij de notaris liet de makelaar de verkopers echter weten dat de koopsom niet was gestort en dat de afgesproken waarborgsom of bankgarantie evenmin tijdig binnen was gekomen. De overdracht kon dus niet doorgaan.
Makelaar aansprakelijk? De verkopers stelden vervolgens de makelaar aansprakelijk voor de schade die zij als gevolg van het niet doorgaan van de overdracht ondervonden. De rechter moest beoordelen of de makelaar een beroepsfout had begaan door zich onvoldoende van de gegoedheid van de koper op de hoogte te stellen. Met andere woorden: was het hem te verwijten dat hij de verkopers niet tijdig had geĂŻnformeerd over het ontbreken van een bankgarantie of een waarborgsom?
Eerder al had de Raad van Toezicht van de NVM, in hoger beroep bevestigd door de Centrale Raad van Toezicht, geoordeeld dat sprake was van een beroepsfout.
Zorgplicht. Nu heeft ook de rechter de conclusie van de tuchtrechter overgenomen. De rechter oordeelde dat het bij een professionele en behoorlijke uitoefening van de makelaarspraktijk past dat de verkopend makelaar zich ervan vergewist dat de kopende partij op de overeengekomen datum een waarborgsom heeft gestort of een bankgarantie heeft gesteld. Indien de verkopende makelaar van mening zou zijn dat in het kader van een door hem te begeleiden verkooptransactie geen aanleiding is om zich ervan te vergewissen of de koper aan zijn verplichting heeft voldaan, dan moet hij zijn opdrachtgever daarover schriftelijk informeren. Dit om te voorkomen dat sprake zal zijn van een misverstand, onzekerheid of zelfs geschil. Indien de verkopende makelaar dit nalaat, zo oordeelt de rechter, dan komt dit voor zijn risico. De rechter oordeelde dus dat de makelaar een beroepsfout heeft gemaakt en dat dit hem kan worden toegerekend.