Alle domeinen

2022 - Juni

BELEGGEN - 30.06.2022

Is speculeren met cryptovaluta belast als inkomen of winst?

De handel in cryptovaluta neemt al jaren toe. Maar is de winst die u met dergelijke handel behaalt ook belast? Zo ja, waar hangt dit vanaf en maakt het nog verschil of u al dan niet in een BV zit? Wat vond de rechter onlangs?

PERSONEEL - 30.06.2022

Vakantiekrachten inzetten, let op bijzondere regels 15-jarigen

Nu de zomervakantie weer voor de deur staat, zult u waarschijnlijk weer een beroep willen doen op vakantiekrachten. Voor vakantiekrachten die 15 jaar oud zijn, gelden er bijzondere regels. Waar moet u vooral op letten?

INKOMENSVOORZIENING - 30.06.2022

Inkomensvoorziening zelfstandige/dga per 01.07.2022 verhoogd

De IOAZ (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) is per 1 juli 2022 verhoogd. Wat betekent deze voorziening voor ondernemers en dga’s?

WET- EN REGELGEVING - 30.06.2022

Hoe gaat u om met een datalek?

Sinds de invoering van de AVG moet u een datalek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Als u een datalek te laat meldt, mag de AP een boete opleggen en de AP doet dit ook daadwerkelijk. Hoe voorkomt u een boete?

BELASTINGAANGIFTE - 30.06.2022

Vraag bij aangifte moet u beantwoorden

De Hoge Raad oordeelde recentelijk dat het niet beantwoorden van een vraag bij de aangifte, leidt tot omkering en verzwaring van de bewijslast. Wat houdt dit in?

BELASTINGEN - 30.06.2022

Wanneer is keuze gemengde kostenaftrek definitief?

Gemengde kosten zijn maar ten dele aftrekbaar. Deze aftrek kunt u als BV of als IB-ondernemer op twee manieren berekenen, waarbij u uiteraard de voordeligste kiest. Maar wanneer staat uw keuze definitief vast? Wat vindt de rechter?

FINANCIELE PLANNING - 29.06.2022

Landgoederen: interessant door forse fiscale vrijstellingen

Beleggen in landgoederen is fiscaal interessant: vrijgesteld in box 3, vrijstelling overdrachtsbelasting, onroerendezaakbelasting, enz. Wat regelen en bewaken?

HYPOTHECAIRE FINANCIERING - 29.06.2022

Vervroegd aflossen deel hypotheek zonder boeterente

Laatst moest het Kifid oordelen over een zaak waarin de boetevrije vervroegde aflossing volgens de bank niet volgens de hypotheekvoorwaarden ging. De bank legde dus een boete op. Wat is beslist: wat hiervoor goed regelen?

ERFRECHT - 29.06.2022

Kosten verklaring van erfrecht niet altijd nodig: checklist

Om te kunnen beschikken over bankrekeningen van de erflater, wordt door de bank vaak een verklaring van erfrecht gevraagd. Deze wordt opgesteld door de notaris en daar zijn kosten aan verbonden. Hoe vermijdt u deze kosten?

BELEID - 29.06.2022

Aandacht en hulp voor financiële gezondheid werknemer

Werknemers die kampen met financiële problemen, zijn niet altijd even goed inzetbaar op het werk. Ze verzuimen of zijn er met hun hoofd niet bij. Besteed daarom aandacht aan de financiële gezondheid van uw werknemers. Welke hulp is er?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 29.06.2022

Na ziekte weer aan de slag: wat bewaken?

Een werknemer kan langere tijd arbeidsongeschikt zijn. Soms kan werken bijdragen aan zijn herstel. Waar moet u dan rekening mee houden?

LOONKOSTENSUBSIDIE - 29.06.2022

Vinkje bij aanvraag vergeten, toch LKV


RECHT - 29.06.2022

Wel of niet procederen: de juiste afweging maken

Als u naar de rechter stapt, kunt u gelijk krijgen of niet ... Kortom: procederen is niet zonder risico. Hoe maakt u de juiste afweging als u overweegt een rechtszaak te starten of als u ermee geconfronteerd wordt? Wat speelde er nu bij de rechter?

WELZIJN - 29.06.2022

Minder verzuim bij goede mentale gezondheid: tools inzetten

In kaart gebracht: als 1 miljoen volwassenen zich mentaal 5% beter zouden voelen, zou dat een besparing van € 144 miljoen aan zorg- en verzuimkosten opleveren. Wat kunt u doen om de mentale gezondheid van uw werknemers te verbeteren?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 29.06.2022

Ernstig verwijtbaar handelen: loonsanctie en billijke vergoeding

De rechter kan in een ontbindingsprocedure een billijke vergoeding toekennen als er bij de werkgever sprake is geweest van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. Is een door het UWV opgelegde loonsanctie zo’n ernstig verwijtbaar handelen?

ARBO - 29.06.2022

Controle op de verplichte RI&E: wat regelen?

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verstuurt brieven naar ondernemers/werkgevers om deze te wijzen op de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie. Wat zijn ook alweer de regels waaraan u zich heeft te houden?

LOONHEFFINGEN - 29.06.2022

Fiscale woonplaats bepaalt recht op loonheffingskorting

Voor de vraag of de werknemer recht heeft op het belastingdeel van de heffingskorting, met name de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, is de fiscale woonplaats van de werknemer doorslaggevend. Wat als dat niet in Nederland is?

ENERGIE - 23.06.2022

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas vanaf 2025

Het kabinet heeft onlangs besloten om de afbouw van de salderingsregeling wederom op te schuiven. Eigenaren van zonnepanelen kunnen hierdoor nog twee jaar extra genieten van volledige saldering. De afbouwregeling gaat in op 1 januari 2025.

Verzekeringen - 23.06.2022

De beurspolis, onbekend maakt onbemind

Stel, u verkoopt een appartement en uit de stukken van de VvE blijkt dat de opstal is verzekerd via een beurspolis. Uw cliënt wil graag weten wat een beurspolis nu precies is, maar u moet het antwoord schuldig blijven. Wij helpen u verder.

VERKOOP - 23.06.2022

Aanpassing koopovereenkomst met beide partijen bespreken

Zoals bekend, moet de koop van een woning door een particuliere koper schriftelijk worden vastgelegd. Maar wat nu als er iets wordt gewijzigd in de koopovereenkomst door een van de partijen. Is deze dan nog wel rechtsgeldig?

VERKOOP - 23.06.2022

Aankoopmakelaar in de beklaagdenbank

In de huidige oververhitte woningmarkt wordt door woningzoekenden vaak een aankoopmakelaar in de arm genomen. Wat er van een aankoopmakelaar verwacht mag worden, blijkt uit een recente uitspraak van Rechtbank Amsterdam.

ERFDIENSTBAARHEDEN - 23.06.2022

Gemeente gebonden aan erfdienstbaarheid van uitzicht

Er ontstaat in de praktijk geregeld discussie over de inhoud van een erfdienstbaarheid. Zo procedeerde onlangs een stichting - als eigenaar van twee percelen - tegen de gemeente Noordwijk over een erfdienstbaarheid van uitzicht.

UW RAADSMAN - 23.06.2022

Oude fundering woning en tarief overdrachtsbelasting

Een koper verkrijgt de eigendom van een perceel grond waarop oorspronkelijk een woonhuis stond. Het woonhuis is door brand tenietgegaan. In geschil is of er dan voor de overdrachtsbelasting sprake is van een woning.

VERKOOP - 23.06.2022

Contractuele boete altijd aan de orde?

In een recente uitspraak matigde de rechtbank de contractuele boete van 10% wegens het niet afnemen van een woning. Welke regels gelden er voor zo’n matiging?

BEDRIJFSHUUR - 23.06.2022

Is het middenstandsbedrijfsruimte of overige bedrijfsruimte?

Veel huurders en verhuurders denken dat men met een willekeurig oud huurcontract en met een beetje knip- en plakwerk een nieuwe huurovereenkomst kan maken. Dit gaat fout als er dan essentiële regels over het hoofd worden gezien.

FINANCIERING - 23.06.2022

Als de rentevaste periode afloopt ... 

Nu de hypotheekrente stevig aan het stijgen is, willen woningbezitters graag tijdig antwoord op de vraag wat de rente gaat worden voor de nieuwe periode. Wanneer moet de bank een voorstel doen voor de nieuwe rentevaste periode?

APPARTEMENTSRECHTEN - 23.06.2022

Verhuurder versus de Vereniging van Eigenaars

Het onderhoud van en de veiligheid in de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementencomplex is de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Kunnen de huurders van een appartement ook de verhuurder daarop aanspreken?

besloten vennootschap - 23.06.2022

Inspelen op vennootschapsbelasting 2023

Het kabinet is van plan om de eerste schijf voor de vennootschapsbelasting vanaf 2023 flink in te korten. Moet u daarop anticiperen? Hoe doet u dat dan?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 23.06.2022

Regels gebruikelijk loon aangescherpt


PRIVÉ - 23.06.2022

Verhuur deel eigen woning gewoon belast

Met name in de grote steden is het niet ongebruikelijk om regelmatig een deel van de eigen woning te verhuren. Digitale platforms, zoals Airbnb, spelen hierbij een grote rol. Maar wat zijn de fiscale gevolgen hiervan?

CONTROLE - 23.06.2022

Krijgt u ook problemen met uw (digitale) geheugen?

Onlangs moest premier Rutte in debat met de Tweede Kamer over het wissen van zijn sms’jes. Zijn oude Nokia zou te weinig capaciteit hebben om alles te bewaren. Hij kwam ermee weg, maar dat gaat u vast niet lukken bij een belastingcontrole.

BTW - 23.06.2022

Btw en hulp aan Oekraïne

Een ondernemer die op dit moment de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne helpt door gratis goederen en gratis diensten aan te bieden, stelde ons de vraag of dat zijn recht op aftrek van voorbelasting niet aantast. Hoe zit dat?

IN DE PIJPLIJN - 23.06.2022

Afschaffing fiscale oudedagsreserve


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 23.06.2022

Opletten met aangehouden pensioen in eigen beheer

Ten tijde van de uitfasering van het pensioen in eigen beheer had u een aantal keuzemogelijkheden. Als u ervoor heeft gekozen om uw pensioenvoorziening aan te houden, moet u wel rekening houden met een paar fiscale risico’s.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 23.06.2022

Uw ondernemingsstructuur vereenvoudigen

We zien in de praktijk regelmatig structuren waarin veel BV’s zijn opgenomen. Dit kan handig zijn, bijv. om de tariefopstap in de vennootschapsbelasting optimaal te benutten of om uw risico’s te beperken. Maar vaak zijn (te) veel BV’s juist een kostenpost.

FISCOTIP - 23.06.2022

Beter met de warme dan met de koude hand?

Een bekend devies is dat u beter met de ‘warme’ dan met de ‘koude’ hand kunt schenken. U zou dan belasting besparen. Toch is dat niet altijd zo en moet u ook andere aspecten in acht nemen. Waar moet u op letten en wat scheelt dat?

MEDIAWETGEVING - 21.06.2022

Per 1 juli 2022 strengere regels voor influencers

Populaire influencers vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Mediawet 2008. Wat zijn eigenlijk influencers, wat kunnen ze voor u betekenen en vooral: wat moet u als opdrachtgever van deze nieuwe regels weten?

SUBSIDIES - 21.06.2022

Subsidie om werknemers zich fitter en sterker te laten voelen

Door de coronacrisis is er bij werknemers en werkgevers behoefte aan extra ondersteuning als het gaat om de mentale vitaliteit. Hiervoor is de subsidie Innovatieve interventies voor het versterken van de mentale vitaliteit van werknemers in het leven geroepen.

INTERNET EN RECHT - 21.06.2022

Cookieboetes steeds duurder, wat kunt u doen?

De Franse toezichthouder legde Google een boete op van € 210 miljoen vanwege het gebruik van cookies die consumenten online kunnen volgen. Wat kunt u daarvan leren?

WERKGEVERSZAKEN - 21.06.2022

Heeft u een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

De week van 20 tot en met 24 juni 2022 is de week van de RI&E. De aandacht daarvoor is niet voor niets, want de RI&E is een verplichting voor iedere werkgever en levert direct een boete op bij het ontbreken ervan. Wat moet u weten?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 21.06.2022

Nieuwe regels voor pensioenen

Met de ‘Wet toekomst pensioenen’ wordt het pensioenstelsel ingrijpend veranderd. Hoe zorgt u ervoor dat u tijdig weet wat dit betekent voor uzelf en uw personeel?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 21.06.2022

Tips voor het toetsenbord van uw smartphone

Er is geen toetsenbord dat u zo vaak op een dag gebruikt als dat van uw smartphone. Hier zijn enkele minder bekende maar nuttige handigheden die u het typen makkelijker maken.

E-MAIL - BEVEILIGING - 21.06.2022

Zet e-mailtrackers buitenspel

E-mailtrackers worden erg vaak gebruikt in allerhande berichten en nieuwsbrieven om te achterhalen wat u met het bericht doet. Hoe houdt u deze trackers tegen?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 21.06.2022

Mobiele hotspot of mifi gebruiken op reis?

Voor reizigers is wifi een basisbehoefte geworden. Wat kunt u zelf doen als het wifinetwerk ter plaatse niet goed genoeg is?

ZAKELIJK & ONTSPANNING - REIZEN - 21.06.2022

Onmisbare apps voor elke (zaken)reis

Reist u vaak naar het buitenland voor zaken of vertrekt u binnenkort op een welverdiende vakantie? Deze apps mogen dan niet ontbreken op uw smartphone.

ZAKELIJK - VARIA - 21.06.2022

Zakelijke podcasts op Spotify

Spotify profileert zich alsmaar meer als de verzamel- en luisterplaats voor podcasts. Vindt u hier relevante uitzendingen voor ondernemers en hoe beheert u deze dan?

BELASTINGEN - 21.06.2022

Aftrekbaarheid boeterente aan eigen BV

Zeker de laatste jaren hebben veel dga’s een hypothecaire lening afgesloten bij hun eigen BV. Als deze lening voldoet aan de vereisten voor de eigenwoninglening, is de rente aftrekbaar. Maar hoe zit het met boeterente?

RECHTSPRAAK - 21.06.2022

Behandeladvies door een onbevoegde beroepsbeoefenaar

Een verpleegkundige die een behandeling voorstelde, terwijl ze daar niet toe bevoegd was, werd door het tuchtcollege berispt, omdat ze het vertrouwen in de beroepsgroep schond. Wat speelde er?

PATIËNTENRECHT - 21.06.2022

Een volwaardig consult via WhatsApp, kan dat?

Jan en bedrijfsarts Boor hebben na de tweede ziekmelding van Jan alleen WhatsAppcontact gehad. Jan voelt zich niet serieus genomen door Boor, omdat hij geen aandacht heeft besteed aan de klachten van Jan. Wat vond de tuchtrechter?

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 21.06.2022

Na de bevalling van uw werkneemster

Als uw werkneemster is bevallen en weer aan de slag gaat, heeft u als werkgever een aantal verplichtingen. Denk aan regels op het gebied van de arbeidsomstandigheden en het kolfrecht als uw werkneemster borstvoeding geeft. Wat nog meer?

PERSONEEL - 21.06.2022

Uw werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie, wat nu?

De vakantieperiode komt eraan en veel van uw werknemers zullen op vakantie gaan. Vaak zal dat zonder problemen verlopen, maar wat nu als uw werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie? Waar moet u dan rekening mee houden?

INTERNET EN RECHT - 21.06.2022

Wat u moet weten over online nudging

Nudging komt vaker voor dan u denkt en misschien ook wel op uw website. De autoriteiten zijn er alert op, dus hoog tijd om hier bewust van te worden. Maar wat houdt dit eigenlijk in en wanneer gaat het te ver?

STAGIAIRS - 21.06.2022

Stagiairs en vergoedingen, belast of onbelast?

Misschien maakt u ook wel eens gebruik van stagiairs in uw bedrijf. Maar hoe gaat u daar fiscaal mee om? Moet u ze behandelen als een gewone werknemer en waar hangt dat van af? Waar moet u nog meer op letten?

SUBSIDIES - 21.06.2022

SLIM-subsidie per 1 juni 2022 gewijzigd, wat moet u weten?

Ook het MKB kan in 2022 weer gebruikmaken van de subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB (SLIM). Ook zijn er wijzigingen per 1 juni 2022 ingegaan, daarom een update. Wat moet u weten?

TOESLAGEN - 21.06.2022

De vermogenstoets bij de aanvraag van toeslagen

Als u in een jaar een laag inkomen heeft, heeft u gelukkig recht op een aantal toeslagen. Hiervoor geldt echter een vermogenstoets, die kan betekenen dat u toch geen toeslagen ontvangt. Daar kunt u iets aan doen, maar wat?

BELEGGEN - 21.06.2022

Cryptovaluta, wat met finfluencers die veel winst aanprijzen?

DNB en AFM maken zich grote zorgen, omdat zogenaamde ‘finfluencers’ grote winsten aanprijzen zonder te wijzen op de risico’s als het gaat om cryptovaluta, zoals digitaal geld, tokens (NFT’s) en derivaten. Wat moet u daarover weten?

STUDIE WERKNEMER - 21.06.2022

Studiekosten werknemer en dga in 2022

Zoals u weet, is de aftrek van studiekosten bij werknemers flink teruggeschroefd. Maar wat kunt u nog wel in 2022 voor uw werknemer en voor de dga?

BOER EN BEDRIJF - 15.06.2022

Conceptwijziging provinciale opkoopregeling

Naast de landelijke opkoopregeling komt er ook een nieuwe openstelling voor de provinciale opkoopregeling. Bent u piekbelaster? Is het ‘beroepsverbod’ weg?

PACHT - 15.06.2022

Pachtoverneming moet tijdig worden geregeld

Als een landbouwmaatschap wordt ontbonden, heeft dat gevolgen voor lopende pachtovereenkomsten. Het familielid dat het bedrijf voortzet, kan als pachter in de plaats worden gesteld. Wanneer moet dat worden geregeld? Wat zegt de rechter?

PERSONEEL - 15.06.2022

Betaald ouderschapsverlof aanvragen vanaf 02.08.2022

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 voor hun werknemers de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen. Dit is een WAZO-uitkering. Dit kan ook voor de dga aangevraagd worden. Wat moet u verder nog weten?

LEGES - 15.06.2022

Gelijktijdig melden heen- en teruglease bespaart leges

Wanneer u fosfaat- en/of dierproductierechten wilt leasen, kunt u de heen- en teruglease sinds kort gelijktijdig melden. Voorheen moest u altijd twee meldingen indienen en twee keer leges betalen. Wat zijn de voordelen?

BOER EN BEDRIJF - 15.06.2022

Afromingsvrije lease fosfaatrechten mogelijk

Als melkveehouder kunt u sinds kort afromingsvrij leasen. Dit kan alleen in bepaalde situaties. Wat zijn de voorwaarden? Speelt dit ook bij u? Lees verder!

BEZWAAR - 15.06.2022

“Wat kan ik met een ambtshalve vermindering?”

Als uw aangifte inkomstenbelasting is vastgesteld, staat deze na zes weken definitief vast. Maar wat als u zich vergist heeft? Kunt u dat dan nog herstellen? Wanneer wel en wanneer niet? Hoe zit dat precies?

RECHT - 15.06.2022

Vanaf 1 juli 2023 geen plastics meer

Kunststof en plastic verpakkingen gaan vanaf 1 juli 2023 de ban in door een verbod daarop. Dit kan ook uw (neven)bedrijf betreffen. Lees verder!

RECHT - 15.06.2022

Herstelwerk nodig: werk niet uitgevoerd zoals afgesproken

Het werk moet worden uitgevoerd op de wijze zoals is overeengekomen. Dat is ook het geval voor het meerwerk of als er nieuwe afspraken worden gemaakt. Wat als de aannemer op eigen houtje de plannen wijzigt? Wat zegt de bouwrechter?

CONTROLE - 15.06.2022

Arbeidsinspectie controleert op gewerkte uren en loon

De Arbeidsinspectie heeft na een gezamenlijke controle met de gemeente bij een bedrijf verder onderzocht hoe het zat met de daar gewerkte uren en de loonbetalingen. Waarom werd er een forse boete opgelegd? Hoe voorkomt men dit?

BOER EN BEDRIJF - 15.06.2022

Concept landelijke opkoopregeling

De veelbesproken landelijke opkoopregeling is bekendgemaakt. Weliswaar in concept, dus er kunnen nog wijzigingen optreden. U kunt echter wel uw afweging maken. Wat is nu raadzaam en goed om te weten?

BELASTINGEN - 15.06.2022

Meer duidelijkheid over rechtsherstel box 3-inkomen

Het kabinet wil vanaf 2025 een nieuw box 3-systeem invoeren, waarbij er belasting wordt geheven over het werkelijk behaalde rendement. Het fictieve rendement verdwijnt en er komt een compensatieregeling. Waar moet u rekening mee houden?

CORONAMAATREGELEN - 15.06.2022

Ook starter voor TVL bij wissel bedrijfsactiviteiten

Sinds kort hebben ook starters toegang tot de TVL. Maar hoe zit dat als u, vaak noodgedwongen, een ander bedrijf uit bent gaan oefenen? Bent u dan ook starter en heeft u dan ook recht op de TVL? Wat vond de rechter?

E-AUTO EN SUBSIDIE - 15.06.2022

Elektrische auto kopen zonder subsidie?

RVO.nl kopte in de media dat de subsidiepot voor elektrische auto’s overtekend is. Wat betekent dit? Stel, u wilt zakelijk een e-auto aanschaffen. Wat zijn dan nog de subsidiemogelijkheden?

BELASTINGCONTROLE - 15.06.2022

Voorbereiding op een belastingcontrole

Onlangs werd een restauranthouder geconfronteerd met een belastingcontrole vanwege vermoedelijke btw-fraude. Hoe bereidt u zich voor op een bezoekje van de Belastingdienst? Deze gaat namelijk weer meer controleren, zo is het plan.

DGA-SALARIS - 15.06.2022

Holding-BV en voordeel van flexibiliteit in beloning

Een plezierig punt van een holding-BV betreft de mogelijkheid van flexibiliteit in de beloning en daarmee samenhangende arbeidsvoorwaarden van directeuren-grootaandeelhouders. Wat regelen en bewaken op dit punt?

SCHENKINGSRECHT - 15.06.2022

Geld van de kinderen naar de ouders

Meestal schenken de ouders geld aan de kinderen, maar dat kan ook andersom. Alleen gelden er dan wel andere (fiscale) regels waar rekening mee moet worden gehouden. Hoe kan dat worden geregeld? Hoe werkt dat fiscaal?

ERFBELASTING - 15.06.2022

Ook biologisch kind heeft kindvrijstelling en het lage tarief

Kinderen van de erflater kunnen een beroep doen op het lage tarief voor de erfbelasting en op de kindvrijstelling. Wat als er geen sprake is van een familierelatie en als het kind niet door de biologische vader is erkend? Wat is er beslist?

PERSONEEL - 14.06.2022

Aftrek studiekosten voor uw werknemer vanaf 2022?

Zoals u weet, is de fiscale scholingsaftrek per 1 januari 2022 vervallen en vervangen door het STAP-budget. Maar niet iedere studie of opleiding leent zich daarvoor. Hoe kunt u werknemers toch nog tegemoetkomen?

ARBEIDSRELATIES - 14.06.2022

Blijf alert bij het inhuren van een zzp’er

De Belastingdienst heeft eerder de controlefocus wegens de coronaperikelen afgezwakt. Hoe is de stand van zaken op dit moment?

FISCALE RESERVES - 14.06.2022

Herinvesteringsreserve aantrekkelijk voor eenmanszaak/Vof?

Als u een bedrijfsmiddel, zoals een bedrijfspand of een machine, met winst verkoopt, moet u hierover belasting betalen. In de praktijk wordt vaak vergeten dat deze heffing kan worden uitgesteld door middel van de herinvesteringsreserve.

SUBSIDIES - 14.06.2022

Overheid verlengt BMKB-regeling tot 1 juli 2023

Met name door de coronacrisis kan een aantal ondernemers maar moeilijk krediet krijgen bij de bank. Gelukkig heeft de overheid besloten de BMKB-regeling te verlengen. Wat is dit voor regeling en wat heeft u eraan?

AUTO VAN DE ZAAK - 14.06.2022

Autovakantie van u of uw werknemer, extra kosten aftrekken?

Als u een auto van de zaak heeft, gebruikt u deze wellicht ook voor uw vakantie. Maar hoe zit het dan met de bijtelling en met de kosten? Wat nu als uw auto de geest geeft en u of uw werknemer vervangend vervoer nodig heeft?

AUTO VAN DE ZAAK - 14.06.2022

Auto van de zaak tijdens vakantieperiode of huurauto?

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin u mogelijk meer privé gebruik gaat maken van uw auto van de zaak. Welke fiscale gevolgen heeft dit? Kunt u bijv. de privébijtelling ontlopen door het huren van een auto?

RECHT VAN DE BOUW - 14.06.2022

Rechter: geen retentierecht voor onderaannemer

Met een retentierecht kan afgifte van een zaak worden opgeschort tot de vordering is voldaan. Daarvoor moet de feitelijke macht over de zaak worden uitgeoefend. Wat wordt daarmee bedoeld? Hoe zit dat met een onroerende zaak?

ONROERENDE ZAKEN - 14.06.2022

Energielabel kantoorgebouwen

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. Meer dan 80% heeft niet het vereiste label. Een kantoorgebouw dat geen energielabel heeft, mag vanaf 1 januari 2023 niet meer worden gebruikt.

BOUWGEBREKEN - 14.06.2022

Ernstige gebreken en lekkage aan de dakconstructie

Aannemer Hans krijgt van opdrachtgever Theo een klacht over ernstige gebreken en een lekkage aan de dakconstructie. Hans constateert geen ernstige gebreken en beroept zich op verjaring. Theo stapt naar de rechter. Hoe krijgt Hans gelijk?

CONTROLE - 14.06.2022

Belastingdienst controleert op buitenlandse constructies

Wat was er recentelijk in het nieuws over het onderbrengen van vermogen in het buitenland? Hoe controleert de Belastingdienst hierop? Wat geldt er volgens de wet?

LOON & VAKANTIE - 13.06.2022

Welke vakantiedagen uitbetalen bij einde dienstverband?

Als een contract eindigt, dan ontstaat er vaak discussie over de vraag hoeveel vakantiedagen er uitbetaald moeten worden. Enkele oorzaken daarvoor zijn het verval van wettelijke vakantiedagen, vrijstelling van werk en ziekte.

BELEID - 13.06.2022

Mobieltje tijdens werktijd verbieden kan, mits redelijk en billijk

De keuze van X BV om op de werkvloer mobieltjes te verbieden, heeft tot zo veel commotie geleid dat er zelfs Kamervragen over zijn gesteld. X BV beroept zich op het instructierecht, maar mag u hiermee ook het gebruik van mobiele telefoons beperken?

PRIVACY - 13.06.2022

Ziekteverleden vragen: financieel voordeel

Vaak is er voor werknemers recht op tegemoetkomingen van de overheid. Maar mag u daar als werkgever naar vragen of moet de werknemer dat zelf melden?

CAO - 13.06.2022

Werknemers goed informeren over belangrijke cao-regeling

Een collega verzuimde zijn werknemer te informeren over de ouderenregeling uit de geldende cao. Dat kwam hem duur te staan. Wat moet u weten en doen?

LOON - 13.06.2022

Arbeidsongeschiktheidskosten succesvol verhalen op veroorzaker

Een langdurig arbeidsongeschikte werknemer kan tot een flinke kostenpost leiden. In sommige gevallen kunt u een deel van deze kosten echter verhalen op de veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid. Hoe werkt dit zogeheten ‘regresrecht’?

Cookiebeleid