Alle domeinen

2022 - Mei

ZIEKTEKOSTENVERZEKERING - 30.05.2022

Einde collectiviteitskorting zorgverzekering 2023


OUDERSCHAPSVERLOF - 30.05.2022

Uitkering ouderschapsverlof verhoogd

De uitkering voor betaald ouderschapsverlof waarop werknemers vanaf 2 augustus 2022 recht hebben, wordt verhoogd van 50 naar 70% (van het maximum dagloon).

PERSONEELSDOSSIER - 30.05.2022

Werknemer wil personeelsdossier inzien: AVG-recht

Werknemers hebben op grond van de AVG het recht om hun persoonsgegevens in te zien. Werkgevers krijgen meer en meer te maken met werknemers die zo’n inzageverzoek doen. Moet u hieraan meewerken en wat moet u dan laten zien?

OPLEIDINGEN - 30.05.2022

Laaggeletterdheid: problemen herkennen en oplossingen

Volgens deskundigen leidt een gebrek aan basisvaardigheden (lezen en rekenen) tot steeds meer problemen op de werkvloer, tot meer bedrijfsongelukken en tot meer ziekteverzuim. Wat is eraan te doen?

PERSONEELSBELEID - 30.05.2022

Stimuleren gezonde leef- en eetgewoontes

Uit onderzoek van Arbo Unie blijkt dat veel werkgevers het lastig vinden om ongezonde eet- en leefgewoonten van medewerkers te bespreken. Is dat bemoeizuchtig of juist goed werkgeverschap? Hoe pakt u zo’n delicaat onderwerp aan?

STAKING - 30.05.2022

Als werknemers wild gaan staken, loon doorbetalen?

Onlangs bij KLM besloot het grondpersoneel over te gaan tot een wilde staking. Zou dit uw bedrijf ook kunnen overkomen? Maakt het verschil of er sprake is van een wilde staking of een georganiseerde? Weet wat uw rechten zijn.

ZIEKMELDING - 30.05.2022

Voorschriften voor de zieke werknemer, wat mag er?

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, zijn er niet alleen (over en weer) verplichtingen, maar ook rechten. Wat mag een werknemer wel (en niet) doen als hij ziek is? Wat als hij zich daar niet aan houdt? Mag hij op vakantie?

ARBEIDSMIGRATIE - 30.05.2022

Goed werkgeverschap ook bij arbeidsmigranten

Het Ministerie van SZW liet onlangs onderzoek doen naar goed werkgeverschap bij arbeidsmigranten die kort verblijven in Nederland. Dat is interessant voor u als u ook met arbeidsmigranten van doen heeft. Hoe komt u aan deze gegevens?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 27.05.2022

Beste voorbereiding op belastingcontrole

Door de coronacrisis zijn belastingcontroles op een zeer laag pitje komen te staan. De Belastingdienst gaat echter de komende jaren de controles weer opvoeren.

GOED OM TE WETEN - 27.05.2022

Aanmaningen UBO onderweg


IN DE PIJPLIJN - 27.05.2022

30%-regeling voor expats onder vuur


PRIVÉ - 27.05.2022

Samentelregeling Successiewet 1956 niet meer voor broer en zus

Voor de schenk- en erfbelasting worden thuiswonende meerderjarige kinderen automatisch als één persoon aangemerkt. Dit leidt tot ongewenste gevolgen en daarom is hier onlangs door de staatssecretaris verandering in gebracht.

PRIVÉ - 27.05.2022

Herstel box 3 komt op gang

De eerste stap in het rechtsherstel voor box 3-belastingplichtigen gaat van start. Als u bezwaar heeft gemaakt tegen de box 3-heffing over de jaren 2017-2020, zult u gecompenseerd worden op basis van de zogenaamde ‘spaarvariant’.

FISCOTIP - 27.05.2022

Woning kind via de BV, ook vanaf 2023?

Vanaf 2023 mag u als dga niet te veel schulden hebben bij uw BV. Dat geldt niet voor de financiering van uw eigen woning. Maar hoe zit het met de financiering van de woning van een kind of kleinkind? Wat zijn de mogelijkheden nog vanaf 2023?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 27.05.2022

Waarom is de FIOD zo geïnteresseerd in NFT’s?

Onlangs werd er een FIOD-rapport over non-fungible tokens (NFT’s) gepubliceerd. Waarom heeft de FIOD zo veel interesse in NFT’s en waarom is het ook voor u van belang hier meer over te weten?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 27.05.2022

Zet verlies bij verkoop BV-aandelen om in belastingkorting

Een abonnee heeft alle aandelen in zijn BV met verlies verkocht. Dit zogeheten ‘aanmerkelijkbelangverlies’ (box 2) kan in beginsel alleen binnen box 2 worden verrekend. Gaat dit verlies dan verloren of kan deze abonnee dit verlies toch nog benutten?

PERSONEEL - 27.05.2022

Carpoolen vanwege hoge brandstofprijzen

De brandstofprijzen zijn al maandenlang torenhoog en het ziet er niet naar uit dat deze snel zullen dalen. Dit kan voor uw werknemers aanleiding zijn om te gaan carpoolen. Welke invloed heeft dit op hun reiskostenvergoeding?

ENERGIE - 27.05.2022

Plannen 0% btw zonnepanelen


WOZ - 27.05.2022

Leg WOZ-waarde vast in een vaststellingsovereenkomst

Bij (informeel) contact met een gemeenteambtenaar wordt er dikwijls overeenstemming bereikt over de WOZ-waarde voor een bepaald belastingjaar. Is vastlegging van de overeengekomen waarde per e-mail voldoende of is er meer voor nodig?

VERZEKERINGEN - 27.05.2022

Verzekeren als eigenaar van een appartement

Een eigenaar van een appartement is als lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE) automatisch mede-eigenaar van het gehele pand. Hoe zit dat met de verzekeringen voor het pand? Waar kunt u uw cliënt op wijzen?

VERKOOP - 27.05.2022

Schade aan een verkocht pand voor levering

Een verkochte onroerende zaak moet aan de koper worden geleverd in de staat waarin de zaak zich bevindt bij het sluiten van de koopovereenkomst. Wat als er na verkoop maar voor de levering bij de notaris schade ontstaat?

IN DE KIJKER - 27.05.2022

Vanaf 1 januari 2023 energielabel C voor kantoren verplicht

Heeft u (of uw cliënt) een of meerdere kantoorgebouwen met energielabel D of minder in eigendom, dan heeft u nog tot 1 januari 2023 de tijd om er minimaal energielabel C van te maken. Tijd voor actie dus.

APPARTEMENTSRECHTEN - 27.05.2022

Digitaal stemmen in de VvE

In een VvE moet jaarlijks een algemene ledenvergadering worden gehouden. De wet zegt dat leden daarbij fysiek aanwezig moeten zijn. Vanwege de coronacrisis is er een tijdelijke wet die digitaal vergaderen mogelijk maakt. Mag dat nog steeds?

VERKOOP - 27.05.2022

Onverwachte problemen bij de overdracht en levering

Uw cliënt heeft alles tiptop in orde voor de overdracht van zijn nieuwe woning. Ook de afspraak met de notaris is gemaakt. Maar dan meldt de notaris dat de levering niet kan doorgaan vanwege een verplichting van de verkoper. Hoe kan dat?

NIEUWBOUW - 27.05.2022

Bankgarantie geen vervangende zekerheid

Particuliere opdrachtgevers mogen als zekerheid voor een correcte oplevering maximaal 5% van de aanneemsom inhouden op de laatste termijn van de aanneemsom. De aannemer kan ook een bankgarantie van 5% afgeven. Wat zijn de voorwaarden?

UW RAADSMAN - 27.05.2022

Koopovereenkomst per e-mail naar notaris ontbonden?

Onlangs speelde voor Rechtbank Rotterdam de vraag of een koopovereenkomst met een e-mailbericht naar de notaris kan worden ontbonden. In deze procedure staat de vraag centraal of een e-mail onder het schriftelijkheidsvereiste valt.

MAKELAARSCONTRACT - 27.05.2022

Een boete voor de verhuurmakelaar?

Bij illegale woningverhuur loopt de eigenaar het risico om door de gemeente aangesproken te worden. Maar ook de betrokken makelaar kan daarvoor beboet worden.

VERZEKERINGEN - 25.05.2022

Verzekeren tegen schade door cybercriminaliteit?

Hacks, phishing-e-mails, datalekken, malware en spyware-attacks: ze vliegen ons om de oren. Zoiets kan aardig in de kosten lopen, maar het is mogelijk om u daartegen te verzekeren. Is dit zinvol en wat kost zo’n verzekering dan?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 25.05.2022

Is er toekomst voor de spaar-BV?

Eind vorig jaar besliste de Hoge Raad dat de box 3-heffing in de huidige vorm onrechtmatig is en moet worden berekend over het werkelijke rendement. Wat te doen met een spaar-BV die is opgericht om de ‘oude’ box 3-heffing te omzeilen?

CORONAMAATREGELEN - 25.05.2022

TVL: steun voor startende MKB-bedrijven in Q4 2021 en Q1 2022

In de regeling TVL is opgenomen dat deze op 1 juli 2022 vervalt. Er is op dit moment een wijziging van de TVL in voorbereiding waarmee een nieuw hoofdstuk 2a aan de TVL wordt toegevoegd op grond waarvan steun verleend kan worden aan startende MKB-bedrijven voor het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022. Met het oog op de introductie van dit nieuwe hoofdstuk dient ook de vervaldatum van de TVL aangepast te worden (1 juli 2023).

GEZONDHEIDSRECHT - 24.05.2022

Moet u reageren op een klacht bij het tuchtcollege?

U bent niet (wettelijk) verplicht om in een tuchtprocedure te verschijnen als er een klacht tegen u is ingediend. Meestal is schriftelijk reageren voldoende, maar soms wordt u met de klager uitgenodigd voor een zitting. Is het verstandig om dan te gaan?

RECHT - 24.05.2022

Borgtocht verlenen: doen of niet doen?

U wilt voor uw praktijk een lening voor een grote investering. De bank wil dat u daarvoor privé borg staat. Of een van uw kinderen kan alleen een huis kopen als u borg staat. Waarom zou u dat doen en welke regels gelden er dan?

GEZONDHEIDSRECHT - 24.05.2022

Verantwoord wisselen van medicijnen

Het wisselen van medicijnen geeft in de praktijk veel onduidelijkheid voor patiënten en zorgverleners. Hoe brengt een nieuwe leidraad duidelijkheid?

NOTARIS - 24.05.2022

Een testament is niet voor eeuwig

In de meeste gevallen is het verstandig om een testament op te maken. Het is een geruststellende gedachte dat alles goed geregeld is. Maar het is wel belangrijk om bij gewijzigde omstandigheden ook het testament aan te passen.

BELEID BELASTINGDIENST - 23.05.2022

Meldingen Berichtenbox overheid beter wel aanvinken

We communiceren steeds meer digitaal, ook met de overheid. Dat kent ook een gevaar, want u mist sneller een belangrijk bericht. Maar in hoeverre moet de overheid dit proberen te voorkomen? Wat besliste de rechter onlangs?

CORONAMAATREGELEN - 23.05.2022

Toch recht op reguliere betalingsregeling belastingaanslag!

De maximale termijn van een reguliere betalingsregeling is twaalf maanden vanaf de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag. Nu blijkt dat sommige ondernemers niet in aanmerking kunnen komen voor een betalingsregeling. Wat nu?

BTW - 23.05.2022

Vanaf 1 juli tijdelijk lagere btw op energie?

Hoogstwaarschijnlijk gaan de Eerste en Tweede Kamer akkoord met de tijdelijke btw-verlaging op de energieprijzen. Waarop moet u letten?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 23.05.2022

Richtlijn voor online verkoop

Op 28 mei treedt de Europese richtlijn modernisering consumentenbescherming in werking. Tijd om te controleren of uw webwinkel voldoet aan de nieuwe regelgeving?

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 23.05.2022

Waarom een dockingstation voor uw laptop?

De meeste mensen gebruiken - ook op kantoor - geen desktopcomputer meer, maar een laptop om zo mobieler en flexibeler te zijn. Is een dockingstation dan een handige accessoire?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.05.2022

Verminder uw e-mailstress

Bezorgt de hoeveelheid e-mail in uw inbox u voortdurend stress? Met enkele slimme technieken laat u e-mail niet meer overheersen.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PDF - 23.05.2022

Pdf’s ondertekenen doet u zo

De digitalisering zorgt ervoor dat pdf’s steeds vaker de plaats van fysiek papier innemen. Maar hoe kunt u zo’n elektronisch document ondertekenen?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 23.05.2022

Een eigen bedrijfsprofiel op Google?

Dankzij de gratis dienst Google Mijn Bedrijf maakt u uw bedrijf beter zichtbaar op Google. Voor het beheer van uw bedrijfsgegevens heeft u sinds kort zelfs geen aparte app meer nodig.

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 23.05.2022

Hoe maakt u veilig gebruik van publieke wifi?

Gratis publieke wifinetwerken in een café of bibliotheek zijn heel verleidelijk om te gebruiken, maar u moet toch wel even opletten. Hoe kunt u zich het beste beschermen?

PRIVÉ - 23.05.2022

Uitspraak Hoge Raad: geen compensatie voor niet-bezwaarmakers box 3

Volgens de Hoge Raad heeft een spaarder die voor box 3 niet onder de massaalbezwaarprocedure valt en van wie de aanslag inkomstenbelasting eind december 2021 onherroepelijk vaststond, geen recht op compensatie.

INKOMSTENBELASTING - 23.05.2022

Belasting box 3, alleen duidelijkheid bij tijdig bezwaar

Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe het rechtsherstel met betrekking tot belastingheffing over vermogen eruit komt te zien. Wat betekent dit voor degenen die bezwaar hebben gemaakt en voor hen die dit niet deden?

INKOMSTENBELASTING - 23.05.2022

“Wat kan ik met een ambtshalve vermindering?”

Als uw aangifte inkomstenbelasting is vastgesteld, staat deze na zes weken definitief vast. Maar wat als u zich vergist heeft? Kunt u dat dan nog herstellen? Wanneer wel en wanneer niet? Hoe zit dat precies?

DEBITEUREN - 23.05.2022

Ook sneller betaald krijgen door de kleinere bedrijven?

Het grootbedrijf (met meer dan 250 werknemers) moet vanaf 1 juli 2022 facturen binnen 30 dagen betalen. Maar niet iedereen doet zaken met een groot bedrijf. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw facturen sneller betaald worden?

PERSONEEL - 23.05.2022

Betaald ouderschapsverlof aanvragen vanaf 02.08.2022

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 voor hun werknemers de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen. Dit is een WAZO-uitkering. Dit kan ook voor de dga aangevraagd worden. Wat moet u verder nog weten?

WET- EN REGELGEVING - 23.05.2022

Vanaf 1 juli 2023 geen plastics meer

Kunststof en plastic verpakkingen gaan vanaf 1 juli 2023 de ban in door een verbod daarop. Dit kan ook uw bedrijf betreffen. Lees verder!

BELASTINGEN - 19.05.2022

Aftrek gewone en periodieke giften

Zowel de gewone als de periodieke gift moet aan strenge voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden gelden er voor de fiscale aftrek? Wat speelde er bij de rechter?

BOER EN BEDRIJF - 19.05.2022

Basispremie en conditionaliteit in nieuwe GLB

Bij aanvang van het nieuwe GLB per 1 januari 2023 vervallen uw betalingsrechten. U kunt vanaf 2023 onder andere een basispremie ontvangen op basis van uw subsidiabele hectares grond. Hoeveel basispremie kunt u verwachten? Wat zijn de voorwaarden?

BOER EN BEDRIJF - 19.05.2022

GLB 2023: uitleg systeem ecoregeling

In het nieuwe GLB vanaf 2023 kunt u, naast de basispremie, in aanmerking komen voor steun vanuit de ecoregeling. U kunt hier vrijwillig aan deelnemen door bepaalde maatregelen te nemen in uw bedrijf. Hoe werkt het systeem?

ERFRECHT - 17.05.2022

De rechten van de langstlevende bewaken en regelen

Wat regelt de wet voor de langstlevende partner? Wat kan er met een testament worden geregeld? Hoe wordt de langstlevende beschermd? Het komt ook voor dat de langstlevende prima voor zichzelf kan zorgen. Wat dan regelen?

AANSPRAKELIJKHEID - 17.05.2022

Beneficiaire aanvaarding en vereffeningskosten

Bij een onverwachte schuld kan men de rechter vragen om de nalatenschap alsnog beneficiair te mogen aanvaarden, mits de erfgenaam deze niet kende en ook niet behoorde te kennen. Geldt dat ook voor vereffeningskosten?

HYPOTHEEK - 17.05.2022

Boeterente voor vervroegd aflossen hypotheek

Door de hypotheeknemer (de bank) is voor ruim € 700.000 hypotheek verstrekt. Later (in 2020) gaan de man en vrouw scheiden. Een van hen blijft in de woning wonen. De bank vordert een boeterente van circa € 48.000. Is deze onverschuldigd betaalt?

AFTREKPOSTEN - 17.05.2022

Een gift is al snel zakelijk, dus ook aftrekbaar van de winst

Giften zijn voor particulieren onder omstandigheden aftrekbaar. Maar dat geldt ook voor een zakelijke gift van een ondernemer, deze is aftrekbaar van de winst. Maar wat verstaan we precies onder ‘zakelijk’?

BELASTINGCONTROLE - 17.05.2022

Waar moet u op letten bij een belastingcontrole?

Door de coronacrisis zijn belastingcontroles op een zeer laag pitje komen te staan. Het parlement heeft echter te kennen gegeven dat zij meer controles verlangen. De Belastingdienst zal dus de komende jaren de controles weer gaan opvoeren.

CORONAMAATREGELEN - 17.05.2022

Toch recht op Tozo als u net over de grens woont?

Uw collega heeft een onderneming in Nederland, maar woont net over de grens. Daarop faalde zijn Tozo-aanvraag toen het door alle coronabeperkingen dreigde mis te gaan. De rechter bepaalde onlangs dat deze beslissing onjuist was ...

AFTREKBARE KOSTEN - 17.05.2022

Weinig omzet, kosten niet (meer) aftrekbaar?

Stel, u of uw partner start een kleine onderneming. Uiteraard met de hoop en verwachting om deze uit te laten groeien tot een volwaardig bedrijf. Zijn de kosten van deze activiteit dan aftrekbaar? Over deze vraag moest de rechter zich onlangs buigen.

AANGIFTE INKOMSTENBELASTING - 17.05.2022

Foutje ontdekt in belastingaangifte, wat nu?

Stel, u of uw adviseur heeft uw aangifte inkomstenbelasting online ingevuld of ingestuurd en u ontdekt daarin een foutje of u was iets vergeten af te trekken. Is dat nog te herstellen?

PERSONEEL - 17.05.2022

Werknemer € 0,19/km vergoeden, ook zonder auto?

Zoals u weet, mag u een werknemer die met eigen auto rijdt, € 0,19 per kilometer onbelast vergoeden. Maar wat als de werknemer niet met een auto reist?

AFTREKBARE KOSTEN - 17.05.2022

Zakelijk kosten van verteer, wat kunt u nog aftrekken?

Als u zakelijk onderweg bent, maakt u natuurlijk ook kosten. Over de aftrekbaarheid daarvan moest de rechter zich onlangs weer opnieuw buigen. Wat nu?

INKOMSTENBELASTING - 17.05.2022

Wat als verzoek tot ambtshalve vermindering is afgewezen?

Als uw bezwaartermijn voor de inkomstenbelasting is verstreken, kunt u nog om ambtshalve vermindering vragen. Maar hoe gaat dat, wanneer kan dat en wanneer niet? Wat als de inspecteur weigert? Wat zijn dan de mogelijkheden?

WET- EN REGELGEVING - 17.05.2022

Vanaf 28 mei 2022 strenge regels bij van-voorprijzen!

Vanaf 28 mei 2022 gelden er nieuwe regels voor van-voorprijzen. Waar moet u zich aan houden als u producten afprijst?

LEIDINGGEVEN - 16.05.2022

De leidinggevende beoordelen

Voor een leidinggevende kunnen medewerkers een bron van inspiratie zijn om hun functioneren te evalueren en te verbeteren. Zij kunnen als geen ander uitleggen wat zij van hun leidinggevende vinden. Hoe organiseert u deze feedback?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.05.2022

Verbod op nevenwerkzaamheden niet altijd meer toegestaan

De richtlijn Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden moet per 1 augustus 2022 geïmplementeerd zijn in de Nederlandse wetgeving. Wat betekent de implementatie van deze richtlijn voor het verbod op nevenwerkzaamheden?

WERVING EN SELECTIE - 16.05.2022

Ook sollicitanten hebben recht op privacy

Wekelijks komen er cv’s binnen in uw bedrijf. Vaak worden deze rondgestuurd en komen dan terecht op verschillende afdelingen en in verschillende systemen. Deze cv’s mogen niet eeuwig bewaard blijven, maar hoe houdt u het overzicht?

SOCIALE VERZEKERINGEN - 16.05.2022

WW-premiedifferentiatie, premie 2020-2022 terugvragen?

Zoals we u reeds eerder wezen op de premiedifferentiatie WW die hoogstwaarschijnlijk per 01.01.2023 van kracht wordt, kunt u te veel afgedragen premie over 2020, 2021 en 2022 terugkrijgen. Wanneer speelt dat en hoe gaat u te werk?

RECHT - 16.05.2022

Is het een zelfstandige of toch een werknemer?

Nog steeds komen bedrijven in de verleiding om personeel in te schakelen als zelfstandige, terwijl de arbeidskracht toch echt een werknemer is. Partijen maken onderling afspraken over hun arbeidsrelatie. Hoe voorkomt u problemen?

RE-INTEGRATIE - 16.05.2022

Ontslagvergunning of overleg na twee jaar ziekte?

Uw werknemer is bijna 104 weken ziek. Het lukt niet om hem binnen uw onderneming te re-integreren en extern is er nog geen passende plek gevonden. U wilt met de werknemer in overleg over een beëindiging. Waar moet u op letten?

LOON - 16.05.2022

Loon betalen over opstarttijd

Is de tijd die nodig is om op tijd met het werk te starten, koffie te pakken en in te loggen in computerprogramma’s werktijd?

RECHT VAN DE BOUW - 16.05.2022

Onderaannemer onvoldoende ingelicht

Een onderaannemer aan wie de opdracht is uitbesteed, wordt aansprakelijk gesteld voor nalatigheden en het niet-adequaat uitvoeren van de opgedragen werkzaamheden. De Raad van Arbitrage (RvA) moet eraan te pas komen. Wat is er beslist?

RECHT VAN DE BOUW - 16.05.2022

Overbouw van bedrijfspand met woning: afbreken

In geval van overbouw kan de eigenaar van het pand vorderen dat er een erfdienstbaarheid wordt gevestigd of dat de grond aan hem wordt overgedragen. Daarvoor gelden wel enkele voorwaarden. Hoe kan landjepik worden voorkomen?

CONTROLE - 16.05.2022

FIOD controleert op faillissementsfraude

De FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) controleert op faillissementsfraude. Daarbij kan de FIOD woningen doorzoeken en beslag leggen op digitale en fysieke administratie en digitale gegevensdragers.

LOON - 16.05.2022

Letselschadevergoeding en smartengeld: belastbaar loon?

Uw werknemer heeft een bedrijfsongeluk gehad. Uw verzekeraar betaalt u een vergoeding voor de schade en vervolgens keert u het bedrag uit aan uw werknemer. Brutering, vergoeding en inhouding van de loonheffing zijn niet nodig.

FINANCIEREN - 16.05.2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat lenen bij de BV meer geld kosten!

Het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ zal per 1 januari 2023 ingaan. Op basis hiervan mag u nog maar tot een bedrag van € 700.000 lenen bij de eigen BV. Er gelden echter een aantal uitzonderingen.

HINDER - 16.05.2022

Bouwwerk vlak naast de erfgrens, geen onrechtmatige hinder

Het plaatsen van een bouwwerk kan hinder veroorzaken. Dat is met name het geval als het bouwwerk vlak naast de erfgrens staat. Wanneer is deze hinder onrechtmatig? Wat heeft de rechter nu hierover beslist?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 16.05.2022

Meerwerkfactuur moet hoofdaannemer voldoen

Finale kwijting betekent dat een contractspartij geen betaling meer kan afdwingen. Dat kan worden bewezen met schriftelijke stukken of met getuigenverklaringen. Wat als daarover onduidelijkheid bestaat? Wie moet wat bewijzen?

TOEZICHT - 13.05.2022

Inspectie komt controleren op grensoverschrijdend gedrag

De inspectie gaat zich meer richten op bewustwording en preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Daarnaast grijpt zij in als het toch voorkomt. Iedereen moet kunnen rekenen op goede en veilige zorg. Wat speelt er?

VERTEGENWOORDIGING - 13.05.2022

De rol van de gezinsvoogd bij de behandeling van kinderen

Stel, u krijgt als hulpverlener een kind van negen jaar met zijn moeder op uw spreekuur. De ouders van het kind zijn gescheiden en beiden hebben het ouderlijk gezag. Hoe moet u handelen als de rechter een gezinsvoogd heeft aangesteld?

RECHT - 13.05.2022

Opdracht ingetrokken, toch betalen?

Volgens het Burgerlijk Wetboek mag een overeenkomst van opdracht te allen tijde worden ingetrokken door de opdrachtgever. Wat te doen met de kosten van de opdrachtnemer? Is hiervoor een vergoeding verschuldigd?

VERMOGEN - 13.05.2022

Spaar-BV: liquideren of (voorlopig) in stand houden?

Nu de Hoge Raad eind 2021 heeft beslist dat de box 3-heffing over spaargeld niet rechtmatig is, vragen veel eigenaren van een spaar-BV zich af of zij deze moeten liquideren. Het lijkt verstandig om de spaar-BV nog even te houden.

PRIVÉ - 11.05.2022

Voorlopige aanslag 2022 en box 3, invorderingspauze benutten?

Ondanks dat de heffing in box 3 niet rechtsgeldig is, is deze wel opgenomen in uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022. U kunt wel aanspraak maken op een invorderingspauze. Hoe werkt dat dan?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 11.05.2022

Belastingheffing over werknemersopties wijzigt per 2023

Onlangs is bij de Tweede Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de belastingheffing over werknemersopties ingediend. Wat houdt dit wetsvoorstel precies in? Wanneer kunt u daarmee te maken krijgen?

LOONHEFFING - 11.05.2022

Letselschadevergoedingen vaker onbelast

De Hoge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan over letselschadevergoedingen en belastingheffing. Mogelijk kunt u op grond van deze uitspraak belasting die in het verleden is betaald over zulke vergoedingen, nu alsnog terugclaimen.

PERSONEEL - 11.05.2022

Op zoek naar vakantiekrachten

Het zomerseizoen staat alweer voor de deur. Als u in deze periode met vakantiekrachten werkt, zijn er een paar zaken waar u fiscaal bekeken op moet letten.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 11.05.2022

Uw persoonsgegevens en de Belastingdienst

Door in te loggen op MijnBelastingdienst kunt u onder meer zien over welke persoonsgegevens de Belastingdienst van u beschikt. U kunt ook schriftelijk om inzage verzoeken. Zo’n verzoek mag volgens de rechter niet lichtvaardig worden behandeld.

BTW - 11.05.2022

Extra zonnepanelen op uw dak, wat met de btw?

Stel, u heeft geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak van uw privéwoning en de btw teruggevraagd. Nu wilt u extra zonnepanelen aanschaffen, omdat u een warmtepomp/airco en een elektrische auto heeft. Hoe zit het dan met de btw?

FISCOTIP - 11.05.2022

Maak optimaal gebruik van lage tarief vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting kent in 2022 twee tarieven: 15% over de eerste € 395.000 winst en 25,8% over het meerdere. Een verschil van maar liefst 10,8%. Als u het lage tarief twee keer volledig benut, levert dat een voordeel op van ruim € 42.000.

AFTREKBARE KOSTEN - 11.05.2022

Zakelijke kosten van verteer, wanneer aftrekbaar?

Rechtbank Breda en onlangs in beroep Hof Den Haag spraken zich uit over de aftrekbare zakelijke kosten van verteer. Wat zei de rechter over kosten die een overheersend privékarakter hebben?

BV EN DGA - 11.05.2022

Lenen bij eigen vennootschap wordt vanaf 2023 dure grap!

Het hing al jaren in de lucht, maar in 2023 gaat het er dan toch echt van komen. Dga’s die grote bedragen (meer dan € 700.000) lenen van de eigen BV, moeten inkomstenbelasting gaan betalen over het meerdere. Tijd voor actie dus!

Cookiebeleid