2022 -
September
PRIVÉ - 29.09.2022
Kindsdeel nalatenschap niet te snel uitbetalen
Als een van de ouders is overleden, hebben de kinderen recht op hun kindsdeel van de nalatenschap. Dit is meestal pas opeisbaar bij overlijden van de langstlevende ouder. Als men de kinderen eerder wil uitbetalen, kan dat vervelende consequenties hebben.
ONROERENDE ZAKEN - 29.09.2022
Verhuur voor een korte periode, wel of geen btw?
Tijdelijke verhuur van woonruimte is sinds een aantal jaren wettelijk toegestaan en komt de laatste tijd steeds vaker voor. De vraag is hoe dit voor de btw uitpakt. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.
PERSONEEL - 29.09.2022
Let op de fiscale gevolgen van een personeelsfeest
Veel bedrijven hebben te maken met personeelstekorten. Het vasthouden van het huidige personeel is dus van groot belang. Een zomerbarbecue of een personeelsfeest kan de band met uw onderneming versterken. Wat moet u hiervan fiscaal weten?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 29.09.2022
Betalingsonmacht tijdig bij de Belastingdienst melden
Als uw BV in de betalingsproblemen raakt, is het verstandig om tijdig een melding van betalingsonmacht in te dienen bij de Belastingdienst. Een abonnee stelde ons de vraag wanneer deze melding nu precies moet worden gedaan.
FISCOTIP - 29.09.2022
Meer btw terug bij aanschaf van zonnepanelen?
Als u zonnepanelen op uw woning laat installeren, kunt u de btw op de bouw van de woning zelf niet terugvragen, ook al is deze voor de panelen onmisbaar. Toch geldt dit vaak wel voor ondernemers. Hoe kan dat en wat besliste de rechter hierover?
LOONADMINISTRATIE - 29.09.2022
Loonbeslag: hoe werkt dat precies?
In deze tijd van toenemende prijsstijgingen hebben veel werknemers moeite om rond te komen. Als een werknemer zijn rekeningen niet meer kan betalen, kan het zijn dat er loonbeslag wordt gelegd. Waar moet u dan als werkgever op letten?
WERKGEVERSZAKEN - 29.09.2022
Waarop letten bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd?
U kunt met uw werknemer een arbeidsovereenkomst afsluiten voor onbepaalde of bepaalde tijd. Als u voor een contract voor bepaalde tijd kiest, is het goed om te letten op het einde van zo’n contract. Wat overkwam een collega-werkgever?
PATIËNTENRECHTEN - 29.09.2022
Moet u het dossier vernietigen als uw patiënt dat vraagt?
U moet het medische dossier van patiënten minstens 20 jaar bewaren. Deze termijn geldt vanaf de laatste wijziging in uw dossier. Een patiënt heeft echter het recht om de dossiergegevens eerder te laten vernietigen. Zijn er uitzonderingen?
GEZONDHEIDSRECHT - 29.09.2022
Specialist verwijtbaar als hij de huisarts niet informeert?
Soms vergeet de medisch specialist de huisarts die een patiënt naar hem heeft verwezen te informeren over zijn bevindingen en het beleid. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor goede zorg aan de patiënt. Is dit verzuim tuchtrechtelijk verwijtbaar aan de specialist?
WERKGEVERSZAKEN - 28.09.2022
Controleren van zakelijke e-mail van uw werknemer?
Stel, u vindt dat u een gerechtvaardigd belang heeft om eens in het zakelijke e-mailverkeer van uw werknemer te duiken. Wat zei de rechter daar onlangs over en hoe zit dat met (Europese) wetgeving inzake privacy?
CORONAMAATREGELEN - 28.09.2022
Aflossing belastingschulden coronatijd versoepeld
Zoals u weet, kon u bijzonder uitstel van belastingbetaling krijgen voor belastingschulden die tijdens corona zijn opgebouwd. Deze zijn verder versoepeld. Wat moet u weten?
E-MAIL - E-MAILADRES - 28.09.2022
Uw eigen adres met Migadu
Migadu lijkt een goede oplossing als u een e-mailadres met een eigen domeinnaam wilt gebruiken. Hoe werkt dit systeem?
WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 28.09.2022
Paste by WeTransfer als alternatief voor PowerPoint?
WeTransfer kent u van de populaire webdienst om grote bestanden te versturen. Maar dit bedrijf heeft ook een eenvoudige webtool voor het maken van presentaties. Is deze interessant?
ZAKELIJK - ENERGIE - 28.09.2022
Investeer nu in energiebesparing
Door de hoge prijzen voor gas en elektra zijn energiebesparende maatregelen extra snel terugverdiend. Vaak betaalt de overheid mee aan energiebesparing.
WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 28.09.2022
Kiest u Google Forms of Microsoft Forms?
Er zijn twee veelgebruikte oplossingen voor online formulieren: Google Forms en Microsoft Forms. Wat zijn de belangrijkste verschillen?
belastingdienst - 26.09.2022
Risicoselectie controle btw-aangiften
Onlangs zijn er documenten openbaar gemaakt over de manier waarop btw-aangiften van het MKB als risicovol worden geselecteerd.
omzetbelasting - 26.09.2022
Btw-belaste leveringen van een bouwterrein
In beginsel zijn alle leveringen van onroerende zaken door een ondernemer vrijgesteld van btw. Soms is een levering van een onroerende zaak toch belast.
s&o-afdrachtvermindering - 26.09.2022
S&O-administratie luistert nauw
Om in aanmerking te komen voor S&O-afdrachtvermindering moet er aan alle voorwaarden worden voldaan.
toeslagpartners - 26.09.2022
Bijzondere omstandigheden leiden tot vernietiging
Bij het besluit om een voorschot zorgtoeslag terug te vorderen, heeft de Belastingdienst geen rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden die er waren. Daarom heeft de rechtbank dit besluit vernietigd.
werkkostenregeling - 26.09.2022
Overlijdensuitkering uit reisverzekering werkgever onbelast
De aanspraak op de reisverzekering die een werkgever afsluit voor zijn werknemer, deelt in de gerichte vrijstelling van de Wet op de loonbelasting 1964. De overlijdensuitkering aan de weduwe van de werknemer is daarom onbelast.
vermogensrendementsheffing - 26.09.2022
Rechtsherstel box 3 en voorkoming van dubbele belasting
Het initiële besluit rechtsherstel box 3, dat naar aanleiding van het Kerstarrest van de Hoge Raad is gepubliceerd, is via een op 1 augustus gepubliceerd besluit van een aanvulling voorzien die specifiek ziet op binnenlands belastingplichtigen met buitenlandse bezittingen.
vermogensrendementsheffing - 26.09.2022
Box 3 en inkomensverdeling
De forfaitaire spaarvariant brengt voor verschillende belastingplichtigen een belastingvoordeel. Maar welke invloed heeft een aangepaste partnerverdeling daar nog op?
buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen - 26.09.2022
Vermogensetikettering buitenvennootschappelijk vermogen
Stelt een vennoot een pand, dat tot zijn privévermogen behoort, volledig ter beschikking aan de firma, dan is dat pand buitenvennootschappelijk vermogen. Bij staking van de onderneming van de firma volgt een afrekenmoment.
prijsafspraak - 26.09.2022
Lastige ex-klant moet toch betalen
Als het tot een rechtszaak komt, omdat een klant zijn facturen niet betaalt, is het belangrijk om vaste prijsafspraken en prijsafspraken voor aanvullende werkzaamheden goed te documenteren.
niet-aftrekbare rente - 26.09.2022
Overnamestructuren: rente (niet) aftrekbaar?
De antiwinstdrainagemaatregel, artikel 10a van de Wet Vpb 1969, moet voorkomen dat met het oog op het behalen van een fiscaal voordeel een fiscaal aftrekbare rentelast wordt gecreëerd om de belastinggrondslag in Nederland te verlagen.
transparantie - 26.09.2022
Limited Liability Partnership (LLP) niet transparant
Sommige fiscalisten beschouwden de Limited Liability Partnership (LLP) als ideale rechtsvorm, vanwege fiscale transparantie in de inkomstenbelasting met gelijktijdige aansprakelijkheidsbeperking als een BV. Er ligt inmiddels de nodige rechtsspraak waarin deze gewenste fiscale uitwerking niet werd bereikt.
BEDRIJFSHUUR - 23.09.2022
Samenloop franchise- en huurovereenkomst
Bij franchising is er vaak ook een huurovereenkomst tussen de franchisegever en de franchisenemer. Als er geen goede afspraken zijn gemaakt, kunnen er problemen ontstaan als een partij één of beide overeenkomsten wil beëindigen.
WONINGHUUR - 23.09.2022
Positie medehuurder bij huuropzegging door hoofdhuurder
Wat gebeurt er met een medehuurder als de hoofdhuurder besluit het gehuurde te verlaten en de huurovereenkomst op te zeggen, zonder dat de medehuurder hiermee instemt? Wie is er dan aansprakelijk voor de huur?
UW RAADSMAN - 23.09.2022
Geen eigenaar, toch btw-aftrek
Onlangs besliste de rechter dat een btw-ondernemer geen eigenaar van een pand hoeft te zijn om daarin te kunnen investeren en de voorbelasting over deze kosten te kunnen aftrekken. Hoe zit dat precies?
APPARTEMENTSRECHTEN - 23.09.2022
Huishoudelijk reglement inschrijven
Elke VvE heeft een splitsingsakte met -reglement. Niet iedere VvE heeft een huishoudelijk reglement (HR). Bij de verkoop van een appartement wordt nog wel eens vergeten dit HR aan de nieuwe eigenaar te geven. Dat kan gevolgen hebben.
WONINGHUUR - 23.09.2022
Kan uw huurder energiebesparende maatregelen afdwingen?
Huurders hebben steeds meer last van de extreem stijgende energiekosten. Zij vinden het daarom steeds belangrijker om het energieverbruik in de woning zo laag mogelijk te houden. Kan de huurder u dwingen deze maatregelen te nemen?
BURENRECHT - 23.09.2022
Overlast woekerende beplanting van buren
U krijgt een woning in de verkoop waarbij de tuin van de buren wel een jungle lijkt. Mag de verkoper de overhangende takken en doorschietende wortels weghalen?
INVESTERINGSAFTREK - 22.09.2022
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ook voor bed and breakfast?
Het verhuren van kamers in het kader van een bed and breakfast is erg populair. Maar kunt u voor investeringen in dergelijke kamers ook de investeringsaftrek claimen voor kleinschalige investeringen? En zo ja, waar hangt dit van af?
HORECA-CAO - 22.09.2022
Wie is er nu een vakkracht en wie niet?
Voor de beloning is het volgens de horeca-cao van belang of het gaat om een vakkracht of een niet-vakkracht. Wanneer is er sprake van welke kracht? Dit is immers van belang bij het bepalen van diens loon. Wat zegt de cao daarover?
ADMINISTRATIE - 21.09.2022
Compensatie voor kosten inlogmiddel eHerkenning verlengd
De Belastingdienst wil dat u in bepaalde gevallen eHerkenning gebruikt voor uw aangiftes. Omdat eHerkenning niet kosteloos is, kunt u hiervoor tijdelijk compensatie krijgen. Wat heeft u hieraan en tot wanneer geldt dit?
INKOMSTENBELASTING - 21.09.2022
Nieuw box 3-stelsel in de maak?
Zoals u weet, veroordeelde ons hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad, de overheid ertoe om een nieuw box 3-stelsel in te voeren. Hoe staat dat ervoor?
ERFBELASTING - 21.09.2022
Samenwoners en gehuwden: voorkom te veel erfbelasting!
Woont u samen of bent u vanaf 1 januari 2018 gehuwd, dan is uw partner bij uw overlijden, indien u verder niets regelt bij de notaris, mogelijk te veel erfbelasting verschuldigd. Hoe is dit te voorkomen?
RECHT VAN DE BOUW - 19.09.2022
Mag het dak van een uitbouw als dakterras worden gebruikt?
Binnen twee meter van de erfgrens mag er geen balkon of dakterras worden gerealiseerd met uitzicht op het buurperceel. Behalve als daarvoor door de buurman toestemming wordt gegeven. Maakt het uit hoe het dakterras wordt gebruikt?
HET OVERKWAM UW COLLEGA - 19.09.2022
Aannemer niet aansprakelijk voor kosten herstel door derde
Een aannemer moet door de opdrachtgever in de gelegenheid worden gesteld om herstelwerk uit te voeren. Dat moet gebeuren binnen een redelijke termijn. Mag de opdrachtgever eisen stellen aan de uitvoeringswijze van het herstelwerk?
PRIVACY - 19.09.2022
Beveiligingscamera’s: hoe geen inbreuk op privacy?
Beveiligingscamera’s zijn vaak nuttig. Een eigenaar heeft een zwaarwegend belang om zijn eigendommen te beschermen. Maar de camera’s kunnen inbreuk op de privacy van de buren veroorzaken. Welk belang weegt er dan zwaarder?
ZIEKTEVERZUIM - 19.09.2022
Remotie: hoe is een stapje terug een stap vooruit?
Oudere medewerkers beschikken over de vereiste kennis en ervaring, zijn uit het goede hout gesneden, maar kunnen het werktempo niet altijd meer bijbenen. Hoe zorgt u dat deze trouwe en loyale medewerkers fit de eindstreep halen?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 19.09.2022
Rechtsgeldig ontslag na verzwijging ziekmelding sollicitant!
Al snel blijkt dat de nieuwe werknemer arbeidsongeschikt was toen hij in dienst kwam. Toen hij zich al snel ziek meldde, volgde er ontslag. Met een beroep van de werkgever op dwaling houdt dit ontslag stand voor de rechter. Wat was het geval?
INKOMSTENBELASTING - 15.09.2022
De ene gift is de andere niet ...
Onlangs was er in het nieuws dat zeer vermogende personen de giftenaftrek misbruiken om via een eigen goeddoelinstelling (ANBI) geen inkomstenbelasting te betalen. Hoe zit het eigenlijk met de giftenaftrek voor ‘gewone’ belastingbetalers?
FIETS VAN DE ZAAK - 15.09.2022
Elektrische bakfiets fiscaal aantrekkelijk
Voor korte zakelijke ritjes kan een elektrische bakfiets een ideaal vervoermiddel zijn. Relatief goedkoop in aanschaf, een lage bijtelling en fiscale extraatjes.
PRIVÉ - 15.09.2022
Erfgenaam, pas op voor de overbedelingsschuld
Bij menige nalatenschap wordt bij het vooroverlijden van een van de partners, het op grond van het testament of de wet aan de kind(eren) toekomende erfdeel, niet direct uitgekeerd. Dat kan later tot ongewenste gevolgen leiden, zelfs tot een rechtszaak.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.09.2022
Belastingheffing bij bestuurders in het buitenland
Per 1 januari 2023 verandert de wijze van belastingheffing bij bestuurders en commissarissen van groepsvennootschappen in het buitenland. Waar moet u op letten als u bestuurder van een of meerdere buitenlandse groepsvennootschappen bent?
FISCOTIP - 15.09.2022
Zonnepanelen voor uw werknemer?
De energieprijzen rijzen de pan uit en het eind is voorlopig nog niet in zicht, als we alle berichten mogen geloven. Kunt u uw werknemer hiervoor wellicht een tegemoetkoming bieden? Eentje waarbij u ook nog eens duurzaam onderneemt?
WERKNEMERSVERZEKERINGEN - 15.09.2022
Wijziging eigenrisicodragerschap voor 01.10.2022 aanvragen
Als werkgever bent u via het UWV verzekerd voor het risico dat werknemers ziek worden (Ziektewet) of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken (WGA). U kunt er ook voor kiezen dit risico zelf te dragen en/of elders te verzekeren. Waarom moet u nu in actie komen?
ERFRECHT - 14.09.2022
Ongelijke schenkingen zijn moeilijk gelijk te trekken
Vaak hebben ouders onvoldoende liquide middelen om alle kinderen hetzelfde bedrag te schenken. Dat speelt vooral als het geld in de bakstenen zit. Voor geen ongelijkheid kan er bij de schenking een inbrengverplichting worden opgelegd.
PRODUCTIERECHTEN - 14.09.2022
Vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij nu ook overdraagbaar
Als zoogkoeienhouder kunt u de Vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij gebruiken. Deze regeling bestaat sinds 2018, maar staat nu definitief in de Meststoffenwet. U kunt nu de vrijstelling overnemen bij een volledige bedrijfsoverdracht.
BOER EN BEDRIJF - 14.09.2022
GLB 2023: procedure van aanmelding tot uitbetaling
Wilt u vanaf 2023 GLB-subsidies ontvangen? Voor bepaalde subsidies, bijv. de basispremie, moet u zich vooraf melden bij RVO.nl. Zonder aanmelding, geen GLB-subsidies. Voor welke subsidies geldt dit? Wanneer kunt u zich aanmelden?
BOER EN BEDRIJF - 14.09.2022
Hoe staat het met het nieuwe GLB?
Nog ruim drie maanden en dan gaat het nieuwe GLB in. Inmiddels is duidelijk hoe het nieuwe GLB-systeem eruit komt te zien. Echter veel detailregels zijn nog niet definitief, terwijl de tijd begint te dringen: het is zo 2023. Wat is de stand van zaken?
LANDBOUWVRIJSTELLING - 14.09.2022
Wanneer geldt de landbouwvrijstelling wel (of niet)?
Vooruitlopend op een eventuele toekomstige afschaffing van de landbouwvrijstelling, hebben veel bedrijven hun landbouwgrond geherwaardeerd. Soms valt de herwaarderingswinst toch niet onder de vrijstelling, zoals bij bosgrond.
ONTEIGENING - 14.09.2022
Uw rechten bij onteigening bewaken en geldend maken
U bezit grond welke de overheid van u wil kopen. U gaat niet akkoord met het aanbod van de overheid. De overheid start een onteigeningsprocedure. Kan de overheid u zomaar onteigenen? Nee, dat kan alleen bij noodzaak en urgentie.
RECHT - 14.09.2022
Wie spreekt u aan als er een fout is gemaakt?
Stel, u geeft een aannemer de opdracht om uw huis te isoleren. De aannemer overlegt met u over het te gebruiken materiaal. Na uw akkoord gaat hij voortvarend aan de slag, maar het gebruikte materiaal voldoet echter niet. Wat nu?