2022 -
Augustus
FISCOTIP - 31.08.2022
Belasting besparen met een baby-BV, hoe werkt dat?
In 2015 werd de drie weken oude Pim van Rijswijk junior de jongste ondernemer van Nederland! Anno 2022 is deze manier van vermogensoverheveling nog steeds interessant. Hoe werkt een constructie met zo’n baby-BV dan?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 31.08.2022
Vennoot blijft aansprakelijk na uittreden uit Vof
Als uw BV participeert in een vennootschap onder firma (Vof), is de BV als vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de Vof. Maar hoe zit dit als uw BV zich met terugwerkende kracht laat uitschrijven als vennoot?
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 31.08.2022
Vakje in belastingaangifte niet aangekruist, omkering bewijslast
Als u wordt uitgenodigd tot het doen van belastingaangifte, bent u verplicht de aangifte duidelijk, stellig en zonder voorbehoud in te vullen en in te dienen. Vergeet u hierbij een vraag te beantwoorden, dan kan dit grote gevolgen hebben.
PRIVÉ - 31.08.2022
Erfenis als erfgenaam niet zomaar aanvaarden
Indien u als erfgenaam zomaar een erfenis aanvaardt, kan dat vervelende consequenties hebben. Consequenties waar u niet bij heeft stil gestaan. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?
BTW - 31.08.2022
Teruggaaf buitenlandse btw voor 01.10.2022
Als uw BV in 2021 buitenlandse btw heeft betaald op aankopen in andere EU-landen, dan kunt u deze btw nog tot 1 oktober 2022 terugvragen. Hoe werkt dat?
ARBEIDSRELATIES - 31.08.2022
Wel of geen dienstbetrekking, let op met modelovereenkomsten
De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten gepubliceerd waardoor duidelijkheid werd verkregen over het al dan niet bestaan van een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze overeenkomsten kennen een beperkte looptijd.
OMZETBELASTING - 31.08.2022
De btw-regels bij afstandsverkopen: een update
Zoals u weet, zijn de btw-regels voor onder andere ondernemers die met afstandsverkopen, zoals e-commerce, te maken hebben, binnen de EU gewijzigd per 1 juli 2021. In de praktijk levert dat nog veel vragen op. Daarom een update.
PATIËNTENRECHT - 29.08.2022
Moet een patiënt zijn medicijnen altijd zelf ophalen?
Een patiënt belt de praktijk: hij ligt ziek op de bank en is niet in staat zijn medicatie op te halen. Zijn hulp wil dat wel doen, maar krijgt bij de apotheek te horen dat zij deze niet meekrijgt. Wat zijn nu precies de regels voor uitgifte aan derden?
AANSPRAKELIJKHEID - 29.08.2022
Wie is er aansprakelijk als de dokter slecht bereikbaar is?
Een huisarts kan tuchtrechtelijk worden aangesproken op het eigen handelen of nalaten, maar ook op de wijze waarop de praktijk is georganiseerd. Dit geldt ook voor het functioneren van praktijkassistentes.
HUISVESTING - 29.08.2022
Gezamenlijk een gezondheidscentrum kopen, goed idee?
Er zijn steeds meer medici en paramedici die hun praktijk vestigen in een gezondheidscentrum met meerdere disciplines. Huren kan natuurlijk altijd, maar is gezamenlijk aankopen of (laten) bouwen misschien ook een optie?
BELASTINGEN - 29.08.2022
Kwijtschelding hypotheek en toepassing beleggingsleer
De echtgenoot die uit zijn privévermogen een gemeenschappelijk goed (deels) heeft gefinancierd, heeft recht op vergoeding van zijn inleg en deelt naar rato in de waardestijging van het gemeenschappelijke goed. Wat kunnen de gevolgen zijn?
ZAKELIJK - FINANCIEEL - 29.08.2022
Waakzaam tegen wanbetaling
Het innen van onbetaalde facturen kost uw organisatie tijd en energie. Deze tips vertellen hoe u wanbetaling voorkomt en omgaat met wanbetalers.
TELEFONIE - SMARTPHONE - 29.08.2022
Een geschikte powerbank voor onderweg?
Met uw smartphone bent u overal bereikbaar, tot de batterij het laat afweten. Een powerbank kan dat probleem oplossen. Waarop moet u letten bij een aankoop?
COMPUTER - HARDWARE - 29.08.2022
Upgrades om uw computer te versnellen
U vindt dat uw computer te traag is geworden. Niet alle upgrades zijn even zinvol, maar met deze mogelijke upgrades kunt u toch de prestaties van uw computer verbeteren.
EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 29.08.2022
Een website ontwerpen met een UX/UI-designtool
De eerste fase van het creëren van een website is de designfase. Daarbij moet de focus liggen op UX (user experience) en UI (user interface). Wat betekent dat precies en welke ontwerptools kunt u daarvoor gebruiken?
UW RAADSMAN - 25.08.2022
Na scheiding alleen hypotheekrenteaftrek bij eigendom
Bij echtscheiding is de hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning een belangrijk aandachtspunt. De hypotheekrenteaftrek blijft namelijk niet altijd volledig behouden. Wat kunt u uw cliënten hierover adviseren?
VERKOOP - 25.08.2022
Kelder onmogelijk, dus schadevergoeding?
Kopers zijn in bepaalde regio’s nog steeds bereid boven de vraagprijs te bieden en snel te handelen zonder zorgvuldig onderzoek te verrichten en hun wensen uit te onderhandelen. Als het dan misgaat, draait de koper voor de schade op.
VERKOOP - 25.08.2022
Onderzoek naar herkomst van geld voor te betalen koopsom
Bij Rechtbank Noord-Holland speelde een zaak waarbij de koper de herkomst van het geld waarmee de koopsom voor een woning wordt voldaan, niet kan aantonen. De vraag is of de notaris dan wel mag meewerken aan de eigendomsoverdracht.
TAXATIE - 25.08.2022
De rol van een taxateur bij afwikkeling van een nalatenschap
Bij de afwikkeling van een nalatenschap ontstaat er vaak onenigheid tussen de erfgenamen. Wat als er aan u gevraagd wordt om bijv. een woning te taxeren en de erfgenamen het niet eens worden over de verdeling van de nalatenschap?
WONINGHUUR - 25.08.2022
De huurprijs verhogen, ook voor de servicekosten?
Wat valt er allemaal onder de verhoging van de huurprijs van woonruimte? Over welke kosten kan de huurverhoging precies berekend worden? Mag er onderscheid gemaakt worden tussen geliberaliseerde en niet-geliberaliseerde huur?
VERKOOP - 25.08.2022
Samen een bedrijfsverzamelgebouw kopen
Het komt regelmatig voor dat ondernemers samen in een gebouw gevestigd zijn, waarin zij ieder hun eigen bedrijf gehuisvest hebben. Kan samen kopen (of bouwen) dan een goed idee zijn? Wat komt daar allemaal bij kijken?
VERKOOP - 25.08.2022
Beoordeling wilsbekwaamheid verkopende partij
Bij de tuchtrechter speelde een procedure waarbij een notaris werd verweten dat hij onzorgvuldig had gehandeld bij de beoordeling van de wilsbekwaamheid van de verkopers (twee broers) van een perceel grond. Hoe gaat u daar als makelaar mee om?
BTW - 25.08.2022
De levering van verhuurd vastgoed, hoe zit het met de btw?
Tussen vastgoedprofessionals en de Belastingdienst ontstaat regelmatig discussie over de vraag of er over de levering van verhuurd vastgoed wel of geen btw moet worden berekend. Hoe zit dat? Wat besliste de rechter onlangs?
FINANCIERING - 25.08.2022
De hypotheek met de lage rente meeverhuizen
Nu de rente flink aan het stijgen is, wordt het steeds aantrekkelijker om de rente van de oude hypotheek mee te verhuizen als er een nieuwe woning wordt gekocht. Kan dat altijd en hoe dit aan te pakken?
FINANCIEREN - 25.08.2022
Financieren verduurzamen woning
Nu de energielasten fors stijgen, willen veel woningeigenaren hun woning verduurzamen. Daarmee worden de lasten lager, maar hoe kunnen zij dat financieren?
APPARTEMENTSRECHTEN - 25.08.2022
Weigeren oplaadpunt elektrische auto door VvE
Steeds meer auto’s rijden elektrisch en steeds meer mensen willen daarom een laadpaal aan huis of bij hun appartement. Kan de nieuwe ‘Wet notificatieregeling oplaadpunten VvE’s’ helpen als de VvE weigert daar toestemming voor te geven?
ZZP’ER - 24.08.2022
De overheid wil schijnzelfstandigen aanpakken, maar hoe?
Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken, maar weet zelf niet goed hoe. Dat blijkt uit een kabinetsreactie op enkele onderzoeksrapporten. Wat betekent dat voor u als u zzp’er bent of deze inhuurt? Wat is er nu al duidelijk?
OUDEDAGSRESERVE - 24.08.2022
Door coronajaar eerdere vrijval FOR toegestaan?
Een collega van u vroeg zich af of hij vanwege de coronacrisis de opgebouwde fiscale oudedagsreserve niet eerder mocht laten vrijvallen. Een begrijpelijke vraag, maar helaas ... Wanneer kan de FOR wel vrijvallen?
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.08.2022
Tips en tricks voor Google Tasks
Via de functie Tasks in de verschillende Google-webapplicaties kunt u allerlei to do’s instellen en beheren. Er bestaat ook een Google Tasks-app voor iOS- en Androidtoestellen. Hoe gebruikt u deze optimaal?
SOFTWARE - WINDOWS - 17.08.2022
Wat als u Windows 11 niet kunt installeren?
Windows 11 is uitgebracht in oktober 2021, maar is nog niet wijdverspreid door zijn hoge systeemvereisten. Als uw computer hier niet aan voldoet, wat kunt u dan daaraan doen?
ZAKELIJK - JOBS - 17.08.2022
Maak werk van uw vacature
Op dit moment is het vinden van personeel moeilijk, maar niet onmogelijk. Met deze tips zorgt u voor de juiste vacature op de juiste plek.
E-MAIL - BEVEILIGING - 17.08.2022
Back-up op maat voor uw e-mail
Omdat er zo veel belangrijke informatie in uw e-mailarchief zit, mag u een back-up niet uit het oog verliezen. Hoe werkt dat ook alweer?
BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 17.08.2022
Uw harde schijf volledig versleutelen?
Wilt u alle gegevens op uw harde schijf beschermen tegen ongewenste ogen, dan is het versleutelen van deze schijf de oplossing. Hoe pakt u dat aan?
ZAKELIJK - OPLEIDING - 17.08.2022
Hapklare adviezen voor ondernemers en managers
Een bedrijf of afdeling leiden, houdt verantwoordelijkheden in en vergt heel wat kennis en expertise. Waar vindt u online nuttige informatie om uw managementskills bij te schaven of op te krikken?