ZIEKTEVERZUIM - 19.09.2022

Remotie: hoe is een stapje terug een stap vooruit?

Oudere medewerkers beschikken over de vereiste kennis en ervaring, zijn uit het goede hout gesneden, maar kunnen het werktempo niet altijd meer bijbenen. Hoe zorgt u dat deze trouwe en loyale medewerkers fit de eindstreep halen?

Onbalans

Belastbaarheid neemt af, verzuim neemt toe.  Met het klimmen der jaren kan de fysieke en mentale belastbaarheid van medewerkers afnemen. Het zijn de medewerkers die zich naar het einde van de dag of week slepen en daar ’s nachts of in het weekend onvoldoende van herstellen. Dit leidt tot kort verzuim van de medewerker die soms een extra dag moet bijtanken. De praktijk leert dat frequent kort verzuim vaak de opmaat is voor langdurig verzuim.

Maak bespreekbaar. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die in hun kracht worden gezet, langer en met plezier werken. Bespreek onderwerpen als vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk in zogenoemde ‘FIT-gesprekken’. De letters in FIT staan voor F unctioneren, I nzetbaarheid en T oekomst/ T alent.

Demotie: stapje terug

Noodzakelijk om door te kunnen. Bij demotie doet de medewerker een stapje terug en is daarmee het omgekeerde van promotie. Demotie kan noodzakelijk zijn voor medewerkers die fysiek en mentaal op hun laatste benen lopen om (weer) een juiste balans tussen werkbelasting en belastbaarheid te krijgen.

Waarom een FIT-gesprek? Een FIT-gesprek kan leiden tot het doen van minder werkzaamheden en tot werkzaamheden die fysiek minder zwaar zijn. Een FIT-gesprek kan ook leiden tot een verandering van functie. Allemaal zaken die te vangen zijn onder de noemer ‘demotie’. Tip. Demotie kan ziekteverzuim en uitval voorkomen en dat is niet alleen fijn voor de medewerker, maar ook waardevol voor de organisatie.

Remotie: stapje terug = stap vooruit

Positieve lading. Als we demotie bekijken vanuit iemands levensloop, dan is een stapje terug helemaal niet negatief. Waarom zou iemand in het spitsuur van zijn leven niet eens een pas op de plaats maken? Waarom zou iemand aan het eind van zijn loopbaan niet langzaam afbouwen in plaats van in één keer van alles naar niets gaan?

Remotie in plaats van demotie. In sommige organisaties is het woord remotie gemeengoed. Als daar iemand een stap omlaag doet, is dat een stap vooruit. Medewerkers ervaren meer levenskwaliteit, minder zorgen, etc. en krijgen binnen de organisatie een podium om dat met collega’s te delen.

Een naam zegt niet alles. Promotie of remotie, stijgen of dalen, het is maar hoe u dat bekijkt. Tip.  Noem dit stapje terug remotie, dat klinkt positiever. Communiceer best practices, zoals een leidinggevende die kiest voor meer balans tussen werkbelasting en -belastbaarheid en tussen werk en privé.

Financieel een stapje terug?

Check of het ook echt kan. Een remotie leidt ook tot minder salaris en dat kan voor medewerkers een reden zijn om toch maar op de oude voet door te gaan. Onderzoek of deze keuze is gebaseerd op een goed financieel onderzoek. Breng in kaart wat het salaris voor bijv. drie of vier dagen werken is. Onderzoek of de medewerker met een lager salaris tot zijn 67 jaar met plezier kan blijven werken. Vaak kan er meer dan de medewerker in eerste instantie denkt Tip. Laat medewerkers met hulp van een financieel specialist de financiën op een rijtje zetten waarna zij meer doordacht en weloverwogen beslissingen als een remotie kunnen nemen.

Remotie kan zowel voor de medewerker als de organisatie waardevol zijn. Het is de medewerker die vrijwillig minder salaris accepteert voor meer kwaliteit van het werkzame en privéleven. Voor de organisatie kan het ziekteverzuim en uitval voorkomen. Remotie is een win-winsituatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01