LOON - 13.12.2022

Het loon van de zieke medewerker tijdens vakantiedagen

Uw zieke medewerker krijgt in het tweede ziektejaar 70% van zijn loon. Maar geldt dat ook als hij tijdens deze ziekte met toestemming van de bedrijfsarts op vakantie gaat? Hoe pakt dat uit bij de eindafrekening bij het einde van het dienstverband?

Opbouw vakantiedagen

(Boven)wettelijk. Iedere medewerker bouwt vakantiedagen op. Daarmee krijgt hij jaarlijks recht op ten minste viermaal de overeengekomen wekelijkse arbeidsduur aan vakantie, de zogenaamde ‘wettelijke vakantiedagen’. In cao’s en op basis van de arbeidsovereenkomst heeft hij vaak recht op meer vakantiedagen/-uren, de bovenwettelijke vakantiedagen.

Voor meer informatie over de opbouw van vakantiedagen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 3.

Opbouw tijdens ziekte. Als de medewerker ziek is, bouwt hij ook vakantiedagen op. De wettelijke vakantiedagen bouwt hij daarbij volledig op, maar voor de bovenwettelijke vakantiedagen hoeft dat niet het geval te zijn. Daarvoor kunnen in de cao of de arbeidsovereenkomst andere afspraken staan.

Wat maakt het uit? Het grootste verschil tussen de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen zit in de termijn waarbinnen deze verjaren. Bij de wettelijke vakantiedagen verjaren de vakantiedagen binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd en bij de bovenwettelijke is dat na vijf jaar. Tip.  Administreer de vakantiedagen goed.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 3 vindt u de Vakantiekaart 2023.

Loon tijdens vakantie

Voor de uitbetaling maakt het niet uit of de vakantiedagen wettelijk en bovenwettelijk zijn. De wet bepaalt alleen maar dat het loon moet worden doorbetaald bij het opnemen van vakantiedagen. De werknemer mag niet worden weerhouden van het opnemen van zijn vakantiedagen, enkel en alleen omdat hij tijdens zijn vakantie slechts een deel van zijn normale loon ontvangt. Dit betekent dat hij tijdens zijn vakantie ook naast zijn salaris aanspraak kan maken op de vaste onregelmatigheidstoeslagen, overwerktoeslagen, etc. Maar geldt dat ook dat een zieke werknemer recht heeft op doorbetaling van 70% van zijn loon?

De waarde van een vakantiedag

Europese rechter. In een uitspraak heeft het Europees Hof van Justitie (ECLI:EU:HvJ:2021:987) nu geoordeeld dat een lager loon bij ziekte niet relevant is bij de uitbetaling van vakantiedagen. De werkgever moet dus het volledige loon betalen.

Wat speelde er? Een Nederlandse belastingambtenaar was langdurig gedeeltelijk arbeidsongeschikt en volgde een re-integratietraject. In het tweede ziektejaar ontving hij 70% van zijn salaris voor de uren waarvoor hij arbeidsongeschikt was verklaard en 100% voor de uren waarvoor hij arbeidsgeschikt werd geacht. Het hof was dus van oordeel dat hij ook tijdens het tweede ziektejaar bij opname van vakantiedagen recht had op 100% van zijn salaris bij opgenomen vakantiedagen.

Eindafrekening bij ontslag

Wordt het dienstverband na twee jaar ziekte beëindigd, dan moet u dus de opgebouwde, maar niet opgenomen vakantiedagen uitbetalen op basis van 100% van het salaris van de werknemer. Het is ook daarom van belang om na te gaan of er vakantiedagen verjaard zijn. Zeker bij wettelijke vakantiedagen kan dat snel het geval zijn, omdat deze zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd, verjaren. Vaak is dat gedurende het tweede ziektejaar.

Bij het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte moet het loon volledig door worden betaald. Dat geldt ook voor het uitbetalen bij uit dienst gaan van de zieke werknemer. Kijk daarom goed of de opgebouwde wettelijke vakantiedagen niet verjaard zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01