ZZP’ERS - 20.09.2024

Hoe checkt u op schijnzelfstandigheid bij het inhuren van een zzp’er?

Zoals u wellicht weet, gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid van een zzp’er. Als u deze inhuurt, kunt u risico lopen op naheffingen loonheffingen en premies. Wat betekent dat?

Schijnzelfstandigheid, gevolgen voor u?

De Belastingdienst kan een naheffingsaanslag loonheffingen opleggen aan een opdrachtgever als deze ten onrechte meent dat er sprake was van een zelfstandige en niet van een werknemer. Criteria die daarbij relevant zijn, zijn onder andere:

Indicaties die wijzen op werken als werknemer (werkinhoudelijke en organisatorische sturing).
De werkgevende is bevoegd om aanwijzingen en instructies te geven over de wijze waarop de werkende de werkzaamheden moet uitvoeren en de werkende moet deze ook opvolgen.
De werkgevende heeft de mogelijkheid om de werkzaamheden van de werkende te controleren en is bevoegd om op basis daarvan in te grijpen.
De werkzaamheden worden verricht binnen het organisatorisch kader van de organisatie van de werkgevende.
De werkzaamheden hebben een structureel karakter binnen de organisatie.
Werkzaamheden worden zij aan zij verricht met werknemers die soortgelijke werkzaamheden verrichten.
Indicaties die wijzen op werken als zelfstandige binnen de arbeidsrelatie (werken voor eigen rekening en risico).
De financiële risico’s en resultaten van de werkzaamheden liggen bij de werkende.
Bij het verrichten van de werkzaamheden is de werkende zelf verantwoordelijk voor gereedschap, hulpmiddelen en materialen.
De werkende is in het bezit van een specifieke opleiding, werkervaring, kennis of vaardigheden, die in de organisatie van de werkgevende niet structureel aanwezig is.
De werkende treedt tijdens de werkzaamheden zelfstandig naar buiten.
Er is sprake van een korte duur van de opdracht en/of een beperkt aantal uren per week.
Kenmerken die wijzen op ondernemerschap van de persoon van de werkende (buiten de arbeidsrelatie gelegen) voor soortgelijke werkzaamheden.
De werkende heeft meerdere opdrachtgevers per jaar.
De werkende besteedt tijd en/of geld aan het verwerven van een reputatie en het vinden van nieuwe klanten of opdrachtgevers.
De werkende heeft bedrijfsinvesteringen van enige omvang.
De werkende gedraagt zich administratief als zelfstandig ondernemer: is ingeschreven bij de KvK, is btw-ondernemer en/of heeft recht op de fiscale voordelen van het ondernemerschap (zoals ondernemersfaciliteiten).

Beoordeling, wat is belangrijkste?

De belangrijkste criteria bij de beoordeling of iemand een werknemer of een zelfstandige is, zijn:

  • het werk;
  • de samenwerking binnen de organisatie; en
  • de risico’s, verantwoordelijkheden en investeringen van de zelfstandige voor deze specifieke opdracht.

Handhaving was toch opgeschort? Ja, het was eigenlijk de bedoeling dat met het opheffen van het handhavingsmoratorium van de Belastingdienst een nieuwe wet in werking zou treden, die zou aangeven welke elementen moeten worden betrokken bij de vraag of er sprake is van een werknemer of van een zelfstandige, het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ (VBAR).

Wetsvoorstel naar Raad van State

Dit wetsvoorstel is ter consultatie gelegd. Er kwamen zo veel reacties dat de wetgever besloot om het wetsvoorstel aan te passen. De voormalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kon niet anders dan accepteren dat de invoering van de wet daarmee werd uitgesteld en op een later moment in werking zou treden. In juni 2024 heeft de minister het aangepaste wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd.

Wordt vervolgd ... De wet introduceert ook een rechtsvermoeden van werknemerschap bij het werken voor een uurtarief van minder dan € 33 per uur. In het Hoofdlijnenakkoord staat dat het nieuwe kabinet doorgaat met de VBAR. Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

De Belastingdienst kan een naheffingsaanslag loonheffingen opleggen aan u als u als opdrachtgever ten onrechte meent dat er sprake was van een zelfstandige en niet van een werknemer. Controleer dus of de ingehuurde niet als werknemer aangemerkt kan worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01