SUBSIDIES - 12.09.2024

Subsidie MDIEU om oudere werknemers met zwaar werk eerder te laten stoppen?

Met de tijdelijke Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) kunt u subsidie krijgen voor activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. Wat nog?

Subsidie MDIEU voor wie?

Voor de subsidie komen in aanmerking:

  • arbeidsorganisaties, zoals een BV, stichting, vereniging, VvE, eenmanszaak, Vof, maatschap of CV waarin werknemers werken;
  • samenwerkingsverbanden (een samenwerking tussen ten minste een of meer werknemersorganisaties en een of meer werkgeversorganisaties in een sector.

Welke activiteiten? Een subsidiabele activiteit moet betrekking hebben op een of meer van de hiernavolgende thema’s. Daarbij geldt dat een project niet enkel betrekking mag hebben op het treffen van maatwerkafspraken rondom eerder uittreden. Let op.  Dit betekent dat als u als werkgever met behulp van de subsidie werknemers eerder wilt laten stoppen met werken, u tegelijkertijd ook moet investeren in een van de andere thema’s:

  • bevordering gezond, veilig en vitaal werken;
  • het bevorderen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap;
  • het stimuleren van een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit van werkenden;
  • het bevorderen van bewustwording en van de eigen regie van werkenden op hun loopbaan;
  • het treffen van maatwerkafspraken rondom eerder uittreden.

Hoe gaat u als bedrijf te werk? Om voor subsidie MDIEU in aanmerking te komen moet u:

  • een bedrijfsanalyse (laten) maken. Met een bedrijfsanalyse brengt u de knelpunten rondom duurzame inzetbaarheid in kaart en indien van toepassing het eerder stoppen met werken. Daarnaast geeft een bedrijfsanalyse een beeld van de activiteiten die daarbij zouden kunnen helpen;
  • een activiteitenplan en begroting maken.  De basis van de subsidieaanvraag is een gedetailleerd activiteitenplan. Dit plan beschrijft alle activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd, inclusief een (financiĂ«le) onderbouwing. Het activiteitenplan moet aansluiten op de resultaten van de bedrijfsanalyse en oplossingen bieden voor de geĂŻdentificeerde knelpunten. In de bijbehorende begroting worden de verwachte kosten per activiteit zo nauwkeurig mogelijk onderbouwd. Tip 1.  Als de subsidie van het activiteitenplan wordt toegekend, krijgt u een vast bedrag van € 5.000 voor de uitgevoerde bedrijfsanalyse. Tip 2.  Op de website Uitvoering Van Beleid van het Ministerie van SZW vindt u de formats 2024 voor het maken van een bedrijfsanalyse, activiteitenplan en een begroting voor bedrijven ( https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl - zoekwoord: formats).

Hoeveel subsidie?

Het minimumbedrag dat u aan subsidie aan kunt vragen, is € 75.000. Als werkgever dient u een deel van de kosten zelf te dragen. Bij activiteiten gerelateerd aan duurzame inzetbaarheid, is de eigen bijdrage 50% van de subsidiabele kosten, terwijl dit voor de subsidie Eerder stoppen met werken 75% bedraagt. Bovendien moet minstens 25% van het totaalbedrag gericht zijn op duurzame inzetbaarheid. Let op.  Het alleen aanvragen van de subsidie Eerder stoppen met werken is niet mogelijk.

Aanvragen? Om de subsidie te kunnen aanvragen moet u op het subsidieportaal van de website Uitvoering Van Beleid een account aanmaken ( https://www.mijnuitvoeringvanbeleidszw.nl ). Aanvragen kan tot en met 27 september 2024, 17.00 uur. Meer informatie hierover vindt u op https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl

Als u als werkgever met behulp van de subsidie MDIEU werknemers eerder wilt laten stoppen met werken, moet u tegelijkertijd ook investeren in een van de genoemde thema’s. Het minimumbedrag dat u aan subsidie aan kunt vragen, is € 75.000. U krijgt na toekenning € 5.000 voor de kosten van een bedrijfsanalyse.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01