ERFBELASTING - 13.09.2024

Door partnerschap minder erfbelasting betalen

Bij het verkrijgen van een erfenis, wordt er erfbelasting betaald over de waarde van het verkregene. Een huwelijk kan ervoor zorgen dat er minder (of misschien zelfs helemaal geen) erfbelasting hoeft te worden betaald. Hoe werkt dit?

Erfbelasting

Zoals u weet, wordt er erfbelasting geheven over de waarde van het verkregene. Afhankelijk van de relatie tot de overledene (bijv. echtgenoot, geregistreerd partner, kind, kleinkind of derde) heeft de verkrijger een vrijstelling. Dat betekent dat alleen over het meerdere (hetgeen dat wordt verkregen boven de vrijstelling) erfbelasting hoeft te worden betaald. Zo heeft een langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner een vrijstelling van bijna € 800.000. Een kind en kleinkind hebben afgerond een vrijstelling van € 25.000. Een broer of zus valt echter in de categorie ‘overigen’. De overige hebben ‘maar’ een vrijstelling van circa € 2.700.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 15, nr. 1 vindt u meer informatie over erfbelasting.

Hoeveel erfbelasting? Hoeveel erfbelasting de verkrijger moet betalen, is ook afhankelijk van zijn relatie met de overledene. Een partner of kind valt in de range 10-20% erfbelasting. Een kleinkind valt in de range 18-36%. In alle overige gevallen wordt er erfbelasting geheven tegen een tarief van 30% oplopend naar 40%.

Hoe werkt dit concreet? Kort gezegd wordt de eerste (afgerond) € 150.000 belast tegen 10% (kind of partner), 18% (kleinkind) of 30% (overige). Het meerdere (alles boven de € 150.000) wordt belast tegen een tarief van 20% (kind of partner), 36% (kleinkind) of 40% (overige). Naarmate men verder van de overledene afstaat, wordt de vrijstelling in de erfbelasting kleiner en het tarief hoger.

Huwelijk en erfrecht

U heeft hiervoor gezien dat een langstlevende partner in de erfbelasting een vrijstelling heeft van bijna € 800.000. Ook wordt hij belast tegen een relatief laag tarief (10-20%). Tip 1.  Het hebben van de status van echtgenoot of geregistreerd partner is daarmee voor de erfbelasting erg gunstig. In veel gevallen zal dat immers betekenen dat er geen erfbelasting hoeft te worden betaald. De langstlevende hoeft immers over de eerste € 800.000 geen erfbelasting te betalen. Tip 2.  Voor samenwoners geldt een zelfde regime. Let op.  Daarvoor gelden wel aanvullende voorwaarden. Artikel 1a van de Successiewet 1956 bepaalt onder meer dat samenwoners na vijf jaar samenwonen partners voor de erfbelasting van elkaar worden. Met een notarieel samenlevingscontract wordt deze termijn verkort naar zes maanden. Tip 3.  Daarmee kan ook het opstellen van een samenlevingscontract bij de notaris voor de partners gunstig uitpakken bij overlijden.

Omvang nalatenschap verkleinen. Het wordt nog interessanter als u weet dat het huwelijksvermogensrecht de omvang van de nalatenschap kan verkleinen. Stel, Ada heeft een vermogen van € 1 miljoen en Jan van € 200.000. Door te trouwen in algehele gemeenschap van goederen vloeien de vermogens samen tot één. Er is dan een totaalvermogen van € 1,2 miljoen. Als Ada vervolgens overlijdt, zit in haar nalatenschap de helft van het totale vermogen, te weten: € 600.000. De andere € 600.000 is reeds van Jan op grond van het huwelijksvermogensrecht. Nu Jan ‘maar’ € 600.000 van Ada erft, hoeft er geen erfbelasting te worden betaald. Dit bedrag valt immers volledig in Jans vrijstelling in de erfbelasting. Let op.  Wees er echter op bedacht dat het huwelijk ook door echtscheiding kan eindigen. Dan kan een algehele gemeenschap van goederen wellicht ongewenste gevolgen hebben.

Fiscaal partnerschap voor de erfbelasting brengt voordelen met zich mee: een hoge vrijstelling en een laag tarief. Bovendien zijn er mogelijkheden om vermogen te verkrijgen op grond van het huwelijksvermogensrecht, waardoor de nalatenschap wordt verkleind.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01