BOER EN BEDRIJF - 11.09.2024

Elektronisch mestregister: vanaf 2025 moeten alle bedrijven aanvullende gegevens aanleveren

De aanvullende gegevens voor het elektronisch mestregister moeten door een aantal bedrijven nu al worden aangeleverd. Vanaf 2025 wordt het aanleveren van de aanvullende gegevens voor alle bedrijven verplicht. Hoe zit dat?

Vanaf 2025 elektronisch mestregister

Nederland is verplicht om vanaf 2025 per bedrijf een elektronisch mestregister bij te houden. Deze verplichting is een landelijke voorwaarde voor de derogatie. De gegevens in het mestregister geven inzicht in het stikstof- en fosfaatgebruik. Met de gegevens uit Gecombineerde Opgave en de door het bedrijf aan te leveren aanvullende gegevens heeft RVO.nl voldoende informatie.

Verplicht. Het aanleveren van de aanvullende gegevens is al verplicht voor derogatiebedrijven en bedrijven die meer dan 170 kilogram dierlijke mest per hectare produceren. Om van ieder bedrijf de benodigde informatie te ontvangen, wordt het aanleveren van de aanvullende gegevens voor alle bedrijven verplicht. Dit zal vooral voor akkerbouwbedrijven nieuw zijn en een extra administratieve last geven.

Aanvullende gegevens aanleveren

RVO.nl stuurt uitnodiging. U bent verplicht om de aanvullende gegevens aan te leveren als u van RVO.nl een uitnodiging heeft ontvangen. U ontvangt een uitnodiging als u meer dan 350 kilogram stikstof gebruikt en/of meer dan 3 hectare landbouwgrond in gebruik heeft.

Begin 2025 aanleveren. De gegevens die moeten worden aangeleverd, gaan over het kalenderjaar 2024. U moet de gegevens uiterlijk 31 januari 2025 aanleveren via een formulier op de website van RVO.nl.

Welke gegevens? RVO.nl vraagt u in de aanvullende gegevens om de hiernavolgende informatie over het kalenderjaar 2024 aan te leveren.

  • Eindvoorraden van alle mestsoorten, tonnen en hoeveelheid stikstof en fosfaat.
  • Aan- en afvoer van kunstmest en overige mest, tonnen en hoeveelheid stikstof en fosfaat.
  • Gemiddeld aantal dieren, indien deze niet via I&R worden geregistreerd.
  • Hoeveelheid aan- en afgevoerde staldieren, indien dit niet via I&R is geregistreerd.

Documenten meesturen niet nodig. In het aangifteformulier geeft u alleen de gevraagde hoeveelheden en aantallen door. U hoeft geen aanvullende documenten te verzenden. Deze documenten bewaart u in uw eigen administratie ter onderbouwing van de ingediende informatie.

Gebruiksnormen berekening

Met de gegevens uit de Gecombineerde Opgave en de aanvullende gegevens is er voldoende informatie om een gebruiksnormen berekening te maken. RVO.nl zal deze gegevens bij een eventuele controle gebruiken als uitgangspunt. Het is daarom verstandig om te controleren of de gegevens juist zijn en of u binnen de gestelde gebruiksnormen blijft.

Tijdig informatie verzamelen

De termijn waarbinnen u de gegevens aan moet leveren, is kort. Het is daarom verstandig tijdig te beginnen met het verzamelen van de informatie. Denkt u hierbij bijv. aan de aangevoerde hoeveelheid kunstmest.

Hulp inschakelen? Gezien de korte aanleverperiode is het verstandig om al voor de indieningstermijn een afspraak te maken met een adviseur als u ondersteuning wilt. U kunt vooraf al gegevens verzamelen die definitief zijn. Daarnaast kunt u ook al een inschatting maken van de eventuele eindvoorraden aangezien in de meeste situaties het gebruik van mest niet mag of minder gebruikelijk is.

Ieder bedrijf is verplicht om uiterlijk 31 januari 2025 de aanvullende gegevens aan te leveren. Zorg ervoor dat u de juiste informatie aanlevert, achteraf aanpassen is lastig.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01