BTW - 13.09.2024

Hoe kunt u een al ingediende btw-aangifte corrigeren?

Het komt voor dat er op basis van gemaakte fouten, vergissingen en onjuiste boekingen btw-correcties gemaakt moeten worden. Deze correcties worden meestal pas bij het opmaken van de jaarstukken bekend. Hoe verwerkt u deze btw-correcties?

Minder dan € 1.000. Het is niet toegestaan btw-correcties te verwerken in de eerstvolgende tijdvakaangifte, tenzij het om een btw-bedrag van € 1.000 of minder gaat.

Suppletieaangifte

Als er geconstateerd wordt dat u als btw-ondernemer in het lopende jaar of in de voorgaande vijf jaar geen juiste btw-aangifte gedaan heeft, moet daarvoor een btw-suppletieaangifte ingediend worden. Het is verplicht om een btw-suppletieaangifte in te dienen op het moment dat er geconstateerd wordt dat er een onjuiste btw-aangifte ingediend is. Let op.  Als er bij een geconstateerde onjuistheid geen btw-suppletieaangifte ingediend wordt, kan de Belastingdienst een vergrijpboete van maximaal 100% opleggen.

Digitaal. Een btw-suppletieaangifte kan alleen digitaal doorgegeven worden via de website van de Belastingdienst of via uw eigen software.

Negatieve btw-suppletieaangifte

Bezwaar maken. Vaak blijkt bij het opmaken van de jaarstukken dat er op jaarbasis te veel btw op btw-aangifte voldaan is. Als u precies weet in welk tijdvak u te veel btw betaald heeft of te weinig btw terugontvangen heeft, kunt u binnen zes weken een bezwaarschrift indienen tegen het te veel op btw-aangifte betaalde btw-bedrag. Let op.  Meestal is echter niet duidelijk over welk tijdvak er te veel btw voldaan is of is de bezwaartermijn verstreken. Het maken van bezwaar tegen de btw-aangiften over deze tijdvakken is dan lastig.

Verzoek om teruggaaf. Wel kan er door middel van een btw-suppletieaangifte een verzoek om btw-teruggaaf gedaan worden over dit/deze tijdvak(ken). De Belastingdienst zal de btw-suppletieaangifte aanmerken als een bezwaarschrift tegen eerdere btw-aangiften. Formeel wordt het bezwaar dan niet ontvankelijk verklaard, omdat het te laat ingediend is.

Ambtshalve teruggaaf. De Belastingdienst zal wel ambtshalve het btw-bedrag teruggeven waarop recht bestaat. Zolang het teruggaafverzoek binnen vijf kalenderjaren wordt ingediend, moet de Belastingdienst de btw-teruggaaf verlenen. Let op.  Als de Belastingdienst beslist de btw niet terug te geven en u het niet eens bent met deze beslissing, kan hiertegen niet in beroep gegaan worden bij de rechtbank. Heeft de Belastingdienst ambtshalve teruggaaf verleend, dan kan daar dus niet meer op teruggekomen worden.

Vergoeding belastingrente. Bij een recht op teruggaaf vergoedt de Belastingdienst belastingrente als het verzoek om teruggaaf niet binnen acht weken na ontvangst van het verzoek afgehandeld wordt. Het tijdvak waarover rente vergoed wordt, vangt aan na afloop van acht weken nadat de Belastingdienst het verzoek heeft ontvangen (maar kan niet eerder beginnen dan drie maanden na afloop van het betreffende boekjaar of kalenderjaar) en loopt tot 14 dagen na de datum van de teruggaafbeschikking.

Positieve btw-suppletieaangifte

Als blijkt dat er over de voorgaande tijdvakken te weinig btw voldaan is of te veel teruggevraagd is, moet dit ook via een btw-suppletieaangifte gecorrigeerd worden.

Naheffingsaanslag. Tegen de naar aanleiding van de btw-suppletieaangifte opgelegde naheffingsaanslag kan door u bezwaar gemaakt worden.

Belastingrente betalen. Bij het opleggen van de naheffingsaanslag wordt er door de Belastingdienst belastingrente berekend. De rente wordt berekend vanaf de dag na het kalender- of boekjaar tot 14 dagen na dagtekening van de naheffingsaanslag. Tip.  Er wordt geen belastingrente berekend als de naheffingsaanslag het gevolg is van een vrijwillige verbetering van de btw-aangifte die binnen drie maanden na afloop van het kalender- of boekjaar gedaan is.

Vrijwillige verbetering

Van een vrijwillige verbetering is sprake als de Belastingdienst via de positieve btw-suppletieaangifte op de hoogte gesteld wordt van het feit dat er door u te weinig btw werd voldaan. Een vrijwillige verbetering kan namelijk alleen gedaan worden voordat u weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de Belastingdienst op de hoogte is van de onjuiste afdracht van btw. Let op.  Dus zodra de Belastingdienst een onderzoek aankondigt, waarna er alsnog een btw-suppletieaangifte ingediend wordt, zal er geen sprake meer zijn van een vrijwillige verbetering. De Belastingdienst zal dan een vergrijpboete opleggen.

Btw-schuld op de balans

Opname in de jaarstukken van de btw-schuld met toelichting wordt niet aangemerkt als een vrijwillige verbetering. Bij constatering zal de Belastingdienst een naheffingsaanslag opleggen waarbij een boete van 50% (opzet) niet uitgesloten is. Let op.  Het is daarom van belang dat de btw-suppletieaangifte ingediend wordt voordat de aangifte vennootschapsbelasting ingediend wordt.

Geen verzuimboete. Naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1351) legt de Belastingdienst vanaf 2 juni 2023 geen verzuimboetes meer op bij vrijwillige verbeteringen van aangiftebelastingen, zoals de btw. De Hoge Raad heeft namelijk duidelijk gemaakt dat u niet hoeft mee te werken aan uw eigen boete.

Voor meer informatie over verzuimboetes, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 8.

Vergrijpboete. Bij een geconstateerde onjuistheid die vermeld wordt op de balans, waarbij er geen btw-suppletieaangifte ingediend wordt, kan er een vergrijpboete van maximaal 100% worden opgelegd. Let op.  Wordt de suppletieaangifte gedaan later dan drie maanden na afloop van het boekjaar waarop de suppletie ziet, dan wordt er ook belastingrente berekend.

Voor meer informatie over vergrijpboetes, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 8.

Bij een te corrigeren btw-bedrag tot € 1.000 hoeft u geen suppletieaangifte in te dienen en kunt u de correctie verwerken via de eerstvolgende aangifte nadat u uw fout heeft ontdekt. Door de btw-suppletieaangifte in te dienen voordat de aangifte vennootschapsbelasting wordt ingediend, voorkomt u een boete.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01