DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.09.2024

Is uw BV nog wel zo fiscaal voordelig als u denkt?

U heeft er lang geleden voor gekozen om van uw eenmanszaak een BV te maken, omdat u destijds is voorgerekend dat er het nodige fiscale voordeel te realiseren was door deze keuze te maken. Maar is dat nog steeds zo?

Omslagpunt. Bij de vraag of het fiscaal voordelig is om een eenmanszaak in te brengen in een BV, wordt er vooral gekeken naar een omslagpunt: het winstniveau waarboven de lagere belastingpercentages in de BV het winnen van de fiscale voordelen, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, in de eenmanszaak. U komt online en in de fiscale vakbladen van alles tegen qua bedragen: van een discutabele € 80.000 tot vermeende inkoppertjes van € 200.000. Maar u leest maar zelden over de omgekeerde route.

Geen weg meer terug? Dus, klopt deze veronderstelling nog steeds? Controleert uw adviseur dat met enige regelmaat voor u of neemt u gewoon aan dat als de winst eenmaal boven het omslagpunt ligt, er geen weg terug meer is?

Veranderingen in fiscale wetgeving

Recente wijzigingen (met name sinds 2023) laten mogelijk toch een tweede omslagpunt zien, en wel eentje waarbij een terugkeer naar de eenmanszaak helemaal niet zo onverstandig kan zijn als het lijkt. We spreken hier bewust van ‘mogelijk’, omdat de berekening voor elke ondernemer anders uitpakt.

Hoogte dga-loon. Zo zal een verdedigbaar dga-loon van € 120.000 eerder een voordeel voor de eenmanszaak inluiden dan een dga-loon van € 56.000. Let op.  Hoe hoger het dga-loon, des te kleiner het voordeel voor de BV.

Persoonlijke omstandigheden. Ook persoonlijke omstandigheden kunnen doorslaggevend zijn. Een behoefte aan een hoog nettoprivéinkomen is geen goed nieuws voor de BV vanwege het noodzakelijke (belaste) dividend dat naar privé gaat, terwijl driftige spaarders en beleggers doorgaans blij zijn met een BV, omdat ze in de BV meer kunnen sparen en beleggen door simpelweg geen dividend uit te keren. Let op.  Uiteindelijk zal er toch een keer afgerekend moeten worden over alle opgepotte winsten in de BV. In de regel gebeurt dit bij overlijden van de dga. Om deze reden (appels met appels: nettowinst in een eenmanszaak kent ook geen uitstelmogelijkheid) nemen we dat hierna ook als uitgangspunt.

Waar ligt dat tweede omslagpunt?

Om deze vergelijking te maken, gaan we eerst uit van het meest ongunstige scenario voor de eenmanszaak:

  • we houden er rekening mee dat er geen startersaftrek van toepassing is;
  • we nemen het bedrag aan zelfstandigenaftrek dat bij 2027 hoort (nog maar € 900);
  • we hanteren een MKB-winstvrijstelling van 12% (pessimistisch);
  • de tarieven in de inkomsten- en vennootschapsbelasting zijn wel van 2024;
  • al het dividend wordt uitgekeerd;
  • de dga heeft geen partner.

Jaarwinst van € 300.000. Als uw winst € 300.000 is en u keert aan uzelf een alleszins nette € 10.000 per maand aan loon uit, dan bent u met een eenmanszaak € 800 beter af per jaar. Tip.  Als uw winst of uw dga-loon hoger is dan deze bedragen, dan wordt een eenmanszaak alleen maar voordeliger.

  • Zo is het voordeel € 1.200 per jaar als de winst € 350.000 is en uw dga-loon € 120.000.
  • Als uw winst € 300.000 is en uw dga-loon is € 150.000, dan levert een eenmanszaak u € 2.200 per jaar op.
  • Bij € 400.000 winst en € 150.000 dga-loon, is de eenmanszaak € 3.000 per jaar vriendelijker voor u.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 8 vindt u de rekentool Welke rechtsvorm is fiscaal het voordeligst?

Terug uit de BV dan maar?

Andere redenen voor een BV? Alleen als er geen andere redenen zijn om voor een BV te kiezen, kan het interessant zijn om terug te keren naar de eenmanszaak. Fiscale druk is maar één aspect van het hebben van een BV. De afscherming van uw privévermogen, de scheiding tussen vermogen in uw holding-BV en risico in uw werkmaatschappij, de mogelijkheid om vermogen sneller op te bouwen door geen dividend uit te keren of het aan kunnen trekken van investeerders, zijn allemaal zeer legitieme redenen om de BV aan te houden, ook als deze iets duurder blijkt te zijn dan u dacht.

Hoog dga-loon. Het kan ook zijn dat de resultaten zodanig tegenvallen dat u klem komt te zitten met het dga-loon en de winst in de BV kennelijk te laag is om de BV vanuit fiscaal oogpunt te rechtvaardigen.

Ontwikkelingen even afwachten? Er is een reëel risico dat de ondernemersfaciliteiten in de IB nog verder ingeperkt gaan worden in het kader van de aanpak van schijnzelfstandigheid. Bij relatief beperkte verschillen is het daarom verstandig om even de ontwikkelingen af te wachten.

Geruisloze terugkeer uit de BV

Wanneer kiest u hiervoor? Uiteraard moet er eerst beoordeeld worden of de route van de geruisloze terugkeer nodig is. In veel gevallen kan een activa-passivatransactie (verkoop van de inhoud en activiteiten van de BV) met de eenmanszaak voldoende zijn. Het nut van de geruisloze terugkeer uit de BV ontstaat pas als er bij het beëindigen van de onderneming in de BV belastbare winst ontstaat, bijv. doordat stille reserves, goodwill of fiscale reserves belastbaar worden.

Voorwaarden geruisloze terugkeer

Uiteraard zal de Belastingdienst willen dat de belastingheffing op de stille reserves, goodwill en fiscale reserves niet verloren gaat. Daarom zijn er aan de geruisloze terugkeer een reeks voorwaarden verbonden die dat bewaken:

  • de onderneming moet in de regel minstens drie jaar worden voortgezet als onderneming in de inkomstenbelasting (IB-onderneming) door de dga;
  • de aandeelhouder van de te ontbinden BV moet een natuurlijke persoon zijn;
  • de te ontbinden BV moet ook daadwerkelijk ontbonden worden;
  • het moet gaan om vermogensbestanddelen die toe te rekenen zijn aan de ondernemingsactiviteiten, dus niet om belegd vermogen.

Voor meer informatie over de geruisloze terugkeer uit de BV, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 8.

Praktische gevolgen

Belastinguitstel. De IB-onderneming wordt voortgezet met de oude boekwaarden van de BV. Zo worden de stille en fiscale reserves overgedragen aan de IB-onderneming en zullen deze alsnog belastbaar worden als de IB-onderneming gestaakt of verkocht wordt.

Terugkeerreserve. De meeste BV’s hebben door de jaren heen een winstreserve opgebouwd. Zonder nadere maatregelen zou de overdracht leiden tot een directe afrekening in box 2. De betreffende BV wordt immers ontbonden. Ook deze afrekening kan doorgeschoven worden door de zogenaamde ‘terugkeerreserve’ te vormen. Deze wordt op de fiscale balans van de IB-onderneming gezet en wordt belast bij staking of verkoop van de IB-onderneming.

Verliezen. Verliezen kunnen worden meegenomen naar de IB-onderneming.

Pensioenverplichtingen, e.d. Pensioen-, stamrecht- en lijfrenteverplichtingen in beheer van de BV moeten elders ondergebracht worden (let op het benodigde kapitaal).

Rekening-courant dga. De rekening-courant met de dga moet ook afgelost worden. De BV wordt immers ontbonden.

Tips

  • Meld de opgeheven BV direct af voor de loonbelasting en omzetbelasting. Let op.  Blijf wel de aangiften indienen die de Belastingdienst klaarzet, ook als deze klaargezet worden na de ontbindingsdatum van de BV.
  • Vraag direct een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet aan voor de winst uit onderneming in box 1.
Kunt u zonder de bijbehorende luxes van een BV en is de belastingdruk uw enige drijfveer, overweeg dan een terugkeer uit de BV. De belastingwet voorziet hierin zelfs - onder voorwaarden - onbelast: de geruisloze terugkeer uit de BV.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01